Haberler

Prof. Dr. Afyoncu'dan 'Mersin' Tepkisi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, İçel isminin Mersin ismiyle değiştirilmesini eleştirerek, "Tarih ve kültür bilen bir milletvekili bunu yapmaz. Bu Mersin milletvekillerinin çok büyük günahıdır" dedi.

Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, İçel isminin Mersin ismiyle değiştirilmesini eleştirerek, "Tarih ve kültür bilen bir milletvekili bunu yapmaz. Bu Mersin milletvekillerinin çok büyük günahıdır" dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu, bugün Başiskele İlçesi'nde bulunan Wellborn Luxury Hotel'de başladı. Sempozyuma, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, tarihçiler ile tarih bölümü öğrencileri katıldı. Panelin moderatörlüğünü Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nden Prof. Dr. Azmi Özcan yaptı. Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın da geleceği duyurulmasına rağmen katılmadığı panele, Bilkent Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Özer Ergenç, Erzurum Atatürk Üniversitesi Tarih ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu konuşmacı olarak katıldı.

'EKSİKLİĞİN FARKINA VARILMASI LAZIM'

Türkiye'nin en çok kültür alanında eksik kaldığını söyleyen konuşmacılardan Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Türkiye'nin son 30 yılda birçok alanda ilerlediğini belirterek şöyle devam etti:

"En çok eksik kaldığımız yer kültür alanı oldu. Kültür alanı, ulaşım gibi diğer alanlar gibi Türkiye'de ilerleyen alanlardan birisi gibi maalesef olmadı. İşallah üniversite ve mahalli idarelerin desteğiyle gelişeceğini düşünüyoruz. Bu alandaki eksikliğin farkına varılması lazım. Nasıl Ahmet Nezih Kalitekin bey ömrünü kitaba adadıysa devletin de bir kültür politikası olması lazım. Malesef bu Cumhuriyet döneminde zaman zaman ortaya çıkan ve zaman zaman da ihmal edilen bir husustur. Böyle bir kültür politikası eksik olunca bakın ne oluyor."

'TARİH VE KÜLTÜR BİLEN BİR MİLLETVEKİLİ BUNU YAPMAZ'

Prof. Dr. Afyoncu, konuşmasında İçel isminin Mersin ismiyle değiştirilmesini de eleştirerek şöyle davem etti:

"20 Haziran 2002'de Meclis'te bir kanun kabul edildi. İçel olan il ismi Mersin olarak kabul edildi. Aynı Kocaeli gibi, merkezi olmayan bir ildi. Merkezin ismi Mersin'di, ilin adı İçel'di. İzmit ve Kocaeli'nde olduğu gibi. İçel, Selçuklular zamanından kalma Türkçe bir isimdi. Ama malesef bizzat Mersin milletvekillerinin teklifiyle ismi öz Türkçe olan isim değiştirildi. Tarih ve kültür bilen bir milletvekili bunu yapmaz. Bu Mersin milletvekillerinin çok büyük günahıdır. Tarihi bir günahdır bana göre. Kocaeli'de böyle bir şey duymadık ve gelecek mahalli idareciler Mersin'de olan bu hatayı inşallah burada yapmaz. Siz bir Türkçe ve tarihi ismi alıyorsunuz 19. Yüzyılda ortaya çıkmış Mersin ismiyle değiştiriyorsunuz. Bu tamamen tarihi değerleri bilmemezlikten kaynaklanan bir husustur."

'TEDBİR ALMAZSAK ÇOK ACI BEDEL ÖDEYECEKLER'

Sempozyumun Moderatörü Prof. Dr. Azmi Özcan ise "Tarihin örselendiği bir dönem yaşıyoruz. Eğer tedbir almazsak gelecek çok acı bedel ödeyecekler." dişerek şöyle devam etti:

"Ülkemizde şehir tarihçiliği uzun yıllar ihmal edilmiş bir çalışma alanı. Bizi inanç sistemimizde ve medeniyet alemimizde ömür ve iman aynı kökten gelir. İnanıyoruz ki Allah bize bir ömür vermiş. Çevremizin görüntüsü, şehirlerimizin görüntüsü bizim ruh dünyamızını dışarıya yansıması şeklidir. Devletimizin ve yöneticilerinn de şikayet ettiği ve ihtiraslara kurban edilen çevre ve şehircilik anlayışı ruh dünyamızın kaos içersinde olduğunu göstermektedir. Akçakoca bizim diyardan yola çıktı. İlim, irfan ve irade ayağı ile yükseldi o değerler. Bunu da yapacak önce ilim adamları ve tarihçilerimizdir." BU TOPRAKLARA KOCA BİR TARİH SIĞDIRDILAR

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karasomanoğlu ise geçmişte yakalanan medeniyet seviyesine bütün dünyanın imrenerek baktığını söyleyerek konuşmasına söyle devam etti:

"Türkiye bugün o yüksek medeniyetin yeniden şahlanması için atağa kalkmış durumda. 2071 yılına gelindiğinde dünya yeniden Çınarımızın altında serinliyor olacak. Cumhuriyetimizin 100. yılı ve Malazgirt'in 1000. yılı yaklaşırken tarihte ilk defa Cumhurbaşkanını kendisi seçecek olan milletimiz sağlam iradesiyle kendi yoluna devam edecektir. Ecdadımız gittiği yerlere sadece köprü, okul, medrese, han ve hamam götürmedi. Tohumları sadece toprağa serpmedi. Gönüllere de serpti. O gönüllere de serpilenlerdin biri Gazi Akça Koca. Bu topraklara koca bir tarih sığdırdılar."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
TBMM'de kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha: Savaş artık küresel

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha! Açık açık tehdit etti

Bülent Arınç, yıllar önce yaşanan olayı anlattı: Tayyip Bey masaya yumruğu vurup 'Sus ulan' demiş

Arınç, hiç unutamadığı Erdoğan anısını anlattı: Masaya vurup "Sus ulan" diye bağırmış

title