Prenses Anne'e Dut Pekmezi Hediye Etti
Çevreci Bilimadamı Şekercioğlu, İngiltere'nin 'Yeşil Oscarları' olarak bilinen çevre ödülü 'Whitley Altın Ödülü'nün sahibi oldu.
Çevreci bilimadamı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, İngiltere'nin 'Yeşil Oscarları' olarak bilinen çevre ödülü 'Whitley Altın Ödülü??nün sahibi oldu. Ödülünü İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in kızı Prenses Anne'in elinden alan Şekercioğlu, törenden sonra Prenses Anne'e Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti'nden gelen kuru kayısı ve dut pekmezini hediye etti.
Türk bilimadamı ve ABD'deki Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Türkiye'deki ilk yaban hayat alanının yaratılmasına öncülük ettiği için İngiltere'nin en prestijli çevre ödülü olan "Whitley Çevre Vakfı'nın altın ödülüne layık görüldü.
Dünya genelinde 167 proje arasından seçilen Şekercioğlu'nun çalışması, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın hayata geçireceği, Kars, Erzurum, Ardahan ve Artvin'i kapsayan ve bu bölgedeki vahşi hayvanları koruma altına almayı sağlayacak Türkiye'nin ilk yaban hayat alanının yaratılmasını sağlıyor.
İngiltere'nin başkenti Londra'daki Kraliyet Coğrafi Topluluğu binasında düzenlenen törene Whitley Çevre Vakfı'nın destekçisi Kraliçe 2. Elizabeth'in kızı Prenses Anne katıldı. Ödülünü Prenses Anne'in elinden alan Şekercioğlu, törenin ardından Prenses Anne'e teşekkür olarak Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti'nden getirdiği kuru kayısı ve dut pekmezini verdi.
'DUT PEKMEZLİ KÖY KAHVALTISI YAPMAK İSTERİM'
Prenses Anne'e, hediyesini takdim ederken 'Iğdır'ın Yukarı Çıyrıklı köyündeki Zeynep Abla'nın kendi elleriyle yaptığı dut pekmezini verdiğini söyleyen Şekercioğlu, Aras Nehri Kuş Cenneti Tuzluca Barajı tarafından yok edilirse, bütün bu köyler, kayısı ve dut ağaçları da yok olacak. Bunu bir daha yiyemeyeceksiniz' dedi. Şekercioğlu, Prenses Anne'i Aras Kuş Cenneti'ne de davet etti. Prenses de davet üzerine, Aras Kuş Cenneti'ne gelmek ve bir köy pansiyonunda dut pekmezli ve kuru kayısılı bir kahvaltı yapmak istediğini söyledi.
'ARAS NEHRİ KUŞ CENNETİ YOK OLMASIN'
Kurduğu KuzeyDoga Derneği'yle Türkiye'nin yaban hayatının ve doğasının araştırılması ve korunması için elimden geleni yaptığını belirten Şekercioğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin Aras Nehri Kuş Cenneti'ni göz göre göre yok etmemesini umduğunu belirtti. Şekercioğlu şöyle konuştu: '2005 yılından bu yana araştırdığım, 42,000 kuşu halkaladığımız ve 241 kuş türü ile Doğu Anadolu'da en çok kuş türünü tespit ettiğimiz Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti şimdi bir barajla yok edilebilir. Whitley ödülü konuşmamda bunu vurguladım ve Aras Kuş Cennetini kurtarma imza kampanyamız (www.arasikurtar.org ve www.savearas.org) için herkesin desteğini istedim. Şubat 2013'te bana Türkiye'nin İlk Sulak Alan Bilim Teşvik Ödülü'nü veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, şimdi bu barajı yaparsa benim yaptığım sulak alanı yok edecek. Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu'nun, TBMM'de Haziran 2012'de Aras Nehri Kuş Cenneti için verdiği "Bu kuş cennetini korumak boynumuzun borcudur" sözünü tutacağına güveniyorum?.
Şekercioğlu, Kars-Kuyucuk Gölü'nün korunmasıyla ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı 2008 yılında da Whitley Altın Ödülünün sahibi olmuştu. Whitley Altın Çevre Ödülü'ne iki kez layık görülen ilk kişi olan çevreci bilimadamı, bu ayki National Geographic dergisinde de dünyadaki 22 risk alan kaşiften biri olarak yer aldı.
YEŞİL OSCAR'IN İKİNCİSİ DE TÜRK ÇEVRECİYE GİTTİ
Bu yıl 20.sinin düzenlendiği Whitley Çevre Ödülleri'nde bir ödül de Gökova Körfezi'ndeki balıkları korumaya yönelik yaptığı çalışmalardan dolayı çevreci Zafer Kızılkaya'ya gitti.
Akdeniz Koruma Derneği'nin başkanı olan Zafer Kızılkaya Türkiye'nin Gökova Körfezi'ndeki bölge halkın denetiminde kurulun ilk balık koruma çiftliği projesi ile ödüle layık görüldü. Kızılkaya da törende ödülünü Prenses Anne'nin elinden aldı.