Haberler

Pozantı'daki Mağdur Çocuklar Ağırlaştırılmış Müebbetle Yargılanıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, Mersin’de 2012 yılında taş attıkları ve toplumsal olaylara karıştıkları gerekçesiyle Pozantı Çocuk Cezaevi’ne konulan çocuklara taciz ve tecavüz davasında ihmali olduğu iddiasıyla yargılanan görevlilere takipsizlik kararı verildiğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, Mersin'de 2012 yılında taş attıkları ve toplumsal olaylara karıştıkları gerekçesiyle Pozantı Çocuk Cezaevi'ne konulan çocuklara taciz ve tecavüz davasında ihmali olduğu iddiasıyla yargılanan görevlilere takipsizlik kararı verildiğini söyledi. Tanrıverdi, Pozantı mağduru çocuklardan 4'ünün ise ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yeniden yargılandıklarını belirtti.

2012 yılında Türkiye gündemine oturan ve günlerce tartışılan, Pozantı Cezaevi'ndeki çocuklara tecavüz davası yeni bir boyut kazandı. İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, çocukların mağdur edildiği davayla ilgili son gelişmeler hakkında İHA'ya açıklama yaptı. Tanrıverdi, Mersin'de Özgecan Aslan'ın hunharca katledilişinin ve Türkiye'nin her tarafında kadına yönelik şiddetin, katliamların yaygınlaşmasının Türkiye kamuoyunda ciddi anlamda tartışıldığı bu günlerde, İHD olarak Pozantı'da mağdur olan çocukların yeniden gündeme gelmeleri taraftarı olmadıklarının altını çizdi. Son zamanlarda toplumsal olaylarda yaşanan ölümlere de dikkat çeken Tanrıverdi, "Bu saldırıların, olayların, katliamların temelinde Türkiye'de uygulanan cezasızlık politikaları var. Yani kadın saldırıya uğramışsa, katledilmişse bir şekilde erkekler korunuyor, güvenlik güçleri tarafından toplumsal olaylarda bir olay olmuşsa güvenlik güçleri ne yazık ki korunuyor. Hak edilen cezalar verilmediği için teşvik edici bir noktaya geliyor ve bu olaylar ne yazık ki, 'nasıl olsa fazla ceza almam' düşüncesiyle bu olaylar gittikçe genişleyerek, çoğalarak devam ediyor" dedi.

"POZANTI'DA MAĞDURİYETE NEDEN OLANLARDAN HİÇ KİMSE CEZA ALMADI"

Bu cezasızlık politikalarına Pozantı'daki olayı örnek gösterdiklerini dile getiren Tanrıverdi, "Pozantı'da yaşanan bu olayda mağduriyete neden olan, özellikle bu mağduriyetin yaşanmasında ihmali olanlar, göz yumanlar veya bir şekilde kusurlu olan görevliler eğer yargılanabilseydi, ceza alabilseydi belki Özgecan olayı yaşanmayacaktı. Yani caydırıcılığı olacaktı. İHD olarak incelediğimiz dosyalar ve takip ettiğimiz kadarıyla şu anda Pozantı'daki mağduriyete neden olanlar ve göz yumanlarla ilgili olarak bu insanların bir bölümü beraat etti, bir bölümü zaten takipsizlikle sonuçlandı ve şu anda ceza alan hiç kimse yok. Bir yerde bu cezasızlık anlayışı bu gibi olayların çoğalmasını teşvik ediyor" ifadelerini kullandı.

'Sıkıyönetim yasası' olarak nitelediği İç Güvenlik Paketi'nin yasalaşmasının da bu tür olaylara meşruluk kazandıracağını öne süren Tanrıverdi, "Pozantı'yı da örnek olarak gösteriyoruz. Hiç kimse ceza almadı takip edebildiğimiz kadarıyla ama mutlaka herkes kimden, nereden gelirse gelsin yasaların öngördüğü şekilde cezalandırılmalıdır" diye konuştu.

"POZANTI MAĞDURU 4 ÇOCUK HAKKINDA 302. MADDEDEN YARGILAMA YAPILIYOR"

Bir yandan bu cezasızlık politikaları uygulanırken, diğer taraftan da çocuk taş attı veya devlet malına zarar verdiği gerekçeleriyle Mersin'de çocukların tutuklandıklarını ve bu çocuklara da çok ağır cezalar verilmeye çalışıldığını kaydeden Tanrıverdi, şunları söyledi:

"Örneğin 4 çocuk hakkında 302. maddeden yargılanma yapılıyor. 302. maddenin karşılığı da devletin birliği ve bütünlüğünü bölmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır. 14-15 yaşındaki bir çocuğu böyle bir yargılamayla karşı karşıya getirdiğiniz zaman çocuk haklarını zaten doğrudan ihlal etmiş oluyorsunuz. Gerek Türkiye'deki yasalarda gerekse uluslararası sözleşmelerde çocukları koruyan çeşitli hükümler var, çeşitli yasalar var ve bunların hepsini göz ardı ediyorsunuz, cezaevlerine gönderiyorsunuz ve ağırlaştırılmış müebbetle yargılama noktasına getiriyorsunuz. Bir yanda cezasızlık politikaları uygulanırken diğer tarafta böyle ağır suçlamalarla ithamların yapılması gerçekten yargının da yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve gerekli uyarılarda bulunuyoruz."

"POZANTI'DAN GELEN ÇOCUKLARIN HEMEN TÜMÜ YENİDEN YARGILANIYOR"

Pozantı'dan tahliye edilen çocukların büyük bir bölümünün farklı gerekçelerle yeniden yargılandıkları bilgisini veren Tanrıverdi, "Zaten birçoğu yeniden cezaevlerine gönderildi, bir bölümü ceza aldı, bir bölümünün halen yargılanmaları devam ediyor. Pozantı'dan çıktıktan sonra da ama farklı gerekçelerle hele hele 18 yaşını bitirdikten sonra yeniden yargılanıyor ve çeşitli cezalarla ne yazık ki karşı karşıyalar. Yeniden yargılanan çocuklar arasında Pozantı'dan gelen çocuklar çok, hemen hemen tümüne yakını yeniden yargılanıyor. Büyük bölümü mağdur olanlardır ama içinde başka çocuklar da var. Bunların hepsi Pozantı çıkışlı değil, sonradan dahil edilenler de var ama büyük bir bölümü Pozantı'dan çıkan çocuklardır" şeklinde konuştu.

Bu çocukların ailelerine de ağır para cezaları uygulandığını aktaran Tanrıverdi, şöyle devam etti:

"Çocukların ismi bir yerde geçmişse veya gözaltına alınmışlarsa Mersin Valiliği tarafından devlet malına zarar verildiği için yüksek miktarlarda idari para cezaları veriliyor ailelerine. Bazen dava daha yeni açılmış, hatta açılmamış yani o çocuğun o suçu işleyip işlemediği henüz sabit değil, henüz bir yargı kararı yok ama yargı kararı olmadan da Valilik tarafından ne yazık ki bu ailelere para cezaları verilebiliyor. Bunun da yasal olmadığını, antidemokratik olduğunu ve bu gibi uygulamaların yapılmaması gerektiğini söylüyoruz. Bunlar keyfidir ve bu cezaların miktarı da milyonları bulacak bir noktaya erişti." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close