Poyrazköy Davası'nda 'Krize Neden Olan' Hakimin Yazısı
Yaklaşık 4 yıldır görülen 8'i tutuklu 84 sanığın yargılandığı Poyrazköy Davası'nda üye hakimin bakanlığa gönderdi yazı avukatların duruşma salonunu terk etmesine neden oldu.
Yaklaşık 4 yıldır görülen 8'i tutuklu 84 sanığın yargılandığı Poyrazköy Davası'nda üye hakimin bakanlığa gönderdi yazı avukatların duruşma salonunu terk etmesine neden oldu. Tutuklu sanıklar Ercan Kireçtepe, Erme Onat ve Eren Günay için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Bu başvurunun ardından Adalet Bakanlığı, mahkemeden AİHM'ne savunma yapmak için dava hakkında bilgi istedi. Bu bilginin istenmesi üzerine Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu'nun izinli olması nedeniyle üye hakim Mehmet Hamzaçebi imzalı yazı ile bakanlığa cevap verdi.
KRİZE NEDEN OLAN YAZI
Hakim Hamzaçebi tarafından yazılan 3 sayfalık dava özeti, bugünkü duruşmada hakimin davadan reddedilmesi talebine ve avukatların salonu terk etmesi gibi krizlere neden oldu.
HAKİM: ARAMALARDA BULUNACAKLARIN MAHİYETİ ÖNCEDEN BİLİNEMEZ
AİHM'ne başvuran sanıkların, delillerin hukuksuz olduğuna ilişkin iddialarından biri 'aramalarda ele geçirilen CD ve DVD'lerin, yasa gereği o anda imajlarının polis tarafından alınmaması'. Hakim Hamzaçebi ise bu iddianın doğru olmadığını şu gerekçelerle açıklıyor: "Aramalarda ele geçirilen CD ve DVD ile ilgili arama yapılan yerde o zamanki teknik donanım itibariyle bulunacak metaryalin mahiyeti önceden bilinmemesinden ötürü el konulan CD ve DVD'lerin imajları alınamadı."
Hamzaçebi yazısında, CD ve DVD'lerin imajlarının arama yapılan yerde değil de emniyette alınmasının tek başına bu CD ve DVD'lerin usule aykırı elde edildiği ve delillerin sıhhatini etkileyeceği anlamına gelmediğini belirtti.
HAKİM: ÖZEL RAPORLAR, MAHKEMENİN ALDIRDIĞI RAPORLARININ SIHHATİNİ ETKİLEMEYE YÖNELİK
Sanıkların ikinci itirazı ise özel bilirkişi raporlarına dayanıyor. Özel bilirkişinin hazırladığı rapora göre 'Dava dosyasında bulunan CD ve DVD'lerle oynanmış olabilir'. Sanıklar bu konunun da mahkeme tarafından dikkate alınmadığını iddia ediyor. Hakim Hamzaçebi, avukatların özel bilirkişilerden aldıkları raporun amacını 'mahkeme tarafından aldırılan ve yeterli görülen raporların sıhhatini etkilemek' olarak değerlendirdi. Hamzaçebi, "Usulüne uygun arama sırasında sanık Levent Bektaş'ın ofisinde ele geçirilen CD ve DVD'lerin içeriği ile 'oynanmış izlenimini uyandırmak amacıyla' kendi özel istekleri doğrultusunda özel olarak Tevfik Koray Peksayar isimli şahsa düzenleme tarihi içermeyen rapor tanzim ettirerek dosyaya sunmuştur." diye ifadeler kullandı.
ASKERİ SAVCILIĞIN RAPORU
Dava kapsamında dosyada bulunan hard disk ile ilgili Askeri savcılığın hazırladığı rapora da değinen hakim Hamzaçebi, "Askeri savcılık tarafından hazırlanan raporun, manüpüle amaçlı olarak bir kısım sanıklar müdafiler tarafından mahkememiz dosyasına bilgi mahiyetinde sunularak CD ve DVD'lerin hash değerleri ile oynandığı izlenimini vermeye çalışılmıştır." değerlendirmesini yaptı.
KAFES PLANI BULUNMADAN ÖNCE, İFADE DE SORULDU İDDİASI
Sanıkların diğer bir iddiası da Kafes Eylem Planı'nın bulunma tarihinden önce, sanık Eren Günay'a savcılık ifadesinde 'Kafes Eylem Planı'nın' sorulması oldu. CD ve DVD'lerde yapılan ilk incelemede Kafes Eylem Planının bulunamadığını ancak ikinci incelemede bulunduğunu belirten hakim Hamzaçebi, ikinci incelemede yapılan tespitin ardından savcılığa şifai olarak bilgi verildiğine dikkat çekti. Raporun hazırlanmasının zaman alacağı için emniyet tarafından savcılığa şifai olarak bilgi verildiğini belirten Hamzaçebi, "Eren Günay'ın savcılık sorgusunda Kafes Eylem Planının bulunduğu DVD'deki hususların kendisine sorulmasına engel bir hal içermemektedir. Zira soruşturma savcısının şifahi olarak vakıf olduğu bir konuyu sanığa sorarak cevaplamasını istemesinin sanki daha önceden bilinmeyen bir konuda soru yöneltilmiş şekilde algılanması ve manipüle edilmesi amacıyla sorulduğu algısı uyandırmaktadır." dedi.
(BB) - İstanbul / Şişli