Polisten Yaşlılara 'Dolandırılmayın' Eğitimi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Asayiş Şube Müdürlüğü'nün ortak yürüttüğü projede, dolandırıcıların ve hırsızların büyük oranda kurban seçtiği yaşlı kişilere yönelik eğitim çalışması başlatıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Asayiş Şube Müdürlüğü'nün ortak yürüttüğü projede, dolandırıcıların ve hırsızların büyük oranda kurban seçtiği yaşlı kişilere yönelik eğitim çalışması başlatıldı. Yapılan eğitim çalışmasında yaşlılar, en büyük ilgiyi evlilik vaadiyle yapılan dolandırıcılık yöntemlerine gösterdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çeşitli projeler geliştirdiği yaşlılara yönelik eğitim çalışması da başlattı. Belediye yetkilileri İzmir Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü'ne başvurarak eğitim için yardım istedi.
DİKKATLE DİNLEDİLER
Bu çağrıya olumlu yanıt veren İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, konunun uzmanı olan Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amiri Özgür Arslan'ı çalışma için görevlendirdi. Emniyet Amiri Arslan, Kültürpark Projeler Merkezi'nde, huzurevinde kalan, "Gençler yaşlılar el ele' projesinin yaşlı gönüllüleriyle birlikte Sağlıklı Yaşlanma Merkezi üyeleriyle bir araya geldi. Özgür Arslan ilk olarak dolandırıcıların evlenme vaadi, kapıdan satış, yardım etme, değeri düşük para, aile hekimi gibi davranma, sağlık kontrolü yapma ve büyü gibi kullandıkları yöntemleri yaşlılara tek tek anlattı. Ardından da büro olarak yürüttükleri soruşturmalardan örnekler verip, resimler göstererek eğitimi pratiğe de dönüştürmüş oldu.
Bütün yöntemleri ve verilen örnekleri büyük bir dikkatle dinleyen yaşlıların en çok ilgisini çeken bölüm ise, evlenme vaadiyle yapılan dolandırıcılık oldu. Arslan, dolandırıcıların özellikle genç yaşta kadın kullanarak yaşlı erkeklere yakınlık gösterip, iyi davranarak, evlilik teklifinde bulunduğunu, sonrasında da hazırlık aşamasında çok miktarda altın takı satın aldırıp, kaçtıklarını anlattı. Eğitimin ardından yaşlıların sorularına da yanıt veren Emniyet Amiri Özgür Arslan, "Yaşlılara yönelik bu tür çalışmaların yürütülmesi çok önemli ve gerekli. Çünkü belli yaşın üzerindekiler özellikle devlet kurumlarının adını kullanarak gelenlere karşı çok açık davranıyorlar. Bu yöntemi kullanan dolandırıcılar da istedikleri gibi yaşlı kişilerin evlerinden değerli eşyalarını alıp gidebiliyorlar. Bizim isteğimiz, tüm İzmirliler ve özellikle de yaşlılar, kendilerine kısa sürede yüksek değerde kazanç vaadinde bulunan kişilere kanmasınlar ve yardım için geldiklerini söyleyen kişilerin ise özellikle kimliklerini kontrol ettirsinler" dedi.
Kendisini telefon açıp polis yada savcı olarak tanıtarak para isteyen kişilere inanmayın.
Yabancı ülkelerden özellikle de Bulgaritan'dan telefonla arayıp yakınlık gösteren kadınlara inanıp yanınıza gelmeleri için para göndermeyin.
Aile hekimliğinden, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ya da yardım kuruluşlarından geldiklerini söyleyen kişilerin mutlaka kimlik ve tanıtım kartlarını inceleyin. Onları daha sonra evinize alın.
Evinizde büyü var, diyen kişileri içeriye almayın. Büyünün bozulması için istedikleri değerli eşyaları getirmeyin.
ATM'lerde kartların sıkışması durumunda mutlaka banka görevlilerinden yardım isteyin. Ayrıca para çekmekte zorlandığınız durumlarda da yine banka görevlilerinden yardım isteyin. Kendiliğinden yanınıza gelen kişilere güvenmeyin.
Özellikle yaşlı erkekler, kendilerine yakınlık gösteren genç yaştaki kadınlara inanıp, onlarla evlilik hazırlıkları yapmasın. Yapmaları durumunda da dikkatli davranıp değerli eşyaları özellikle de altın takıları emanet etmesinler.
Ülke paralarını iyi tanıyın. Ülkelerin düşük değerdeki paralarını, Euro ve Dolar olduğunu söyleyen kişiyere inanıp elden bozdurmayın.
Otomobil alıp satımı sırasında, paranın hesaba aktarıldığından emin olunmadan noterde imzanızı atmayın.
Kapıdan satış yapan kişilerden alışveriş yapmayın. Gösterdikleri belgelere imza atmayın.
Kapıyı çalıp kendisini çocuklarınızın arkadaşı ya da bir yakınınız olarak tanıtan kişilere inanmayın. Mutlaka yakınlarınızla ilgili sorular sorup doğruluğunu teyit ettirin.
Yolda önünüze çıkıp "çocuğunuza borcum vardı. Bunu ödemek istiyorum' diyen kişilerin verdiği paranın sahteliğine ya da düşük değerde olup olmadığına dikkat eden. Zorunlu olmadıkça para üstü vermeyin.
Altın olduğu ve tarihi değeri bulunduğu söylenen altınları satın almayın.
Yolda sizi kavganın arasında bırakan, elbisenizle ilgilenen ya da size aşırı ilgi gösteren kişilere dikkat edin. Bu kişiler sizin dikkatinizi dağıtmaya çalışıp cebinizdeki paranızı alabilir. - İzmir