Haberler

Polisin Biber Gazından Öldüğü Öne Sürülen Çayan Birben Davası Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yalova'da 27 Mayıs 2012 tarihinde bir kavgayı ayırmaya çalışırken polisin sıktığı biber gazı nedeniyle hayatını kaybettiği iddia edilen Çayan Birben davasının ilk duruşması yapıldı.

Yalova'da 27 Mayıs 2012 tarihinde bir kavgayı ayırmaya çalışırken polisin sıktığı biber gazı nedeniyle hayatını kaybettiği iddia edilen Çayan Birben davasının ilk duruşması yapıldı. Olaya müdahale eden sanık 4 polis, duruşmadaki ifadelerinde suçlamayı reddetti.

Yalova'da, 27 Mayıs 2012 tarihinde karıştığı kavgada polisin sıktığı biber gazı nedeniyle hayatını kaybettiği iddia edilen Çayan Birben ile ilgili açılan davanın ilk duruşması Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Çayan'ın ailesi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş ile yakınları katıldı.

Davada 'taksirle ölüme sebebiyet verme' suçlamasıyla 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan sanık polisler İ.B., T.C., E.K. ve S.A.Y. hakim karşısına çıktı. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Bekir Akkale, sanıkları tek tek dinledi. Sanık 3 polis kavgayı ayırmak istedikleri sırada biber gazı kullandıklarını belirtti. Bunun üzerine Çayan Birben'in ailesinin avukatları Sabri Kuşkonmaz ve Halis Yıldırım, sanık polislere bu konuda bir eğitim alıp- almadıklarını sordu. Polisler, bu konuda eğitim aldıklarını söyledi. 4 sanık da kavga esnasında Çayan Birben'i görmediklerini, kendisini basından çıkan haberler sonucu gördüklerini ifade etti.

Sanıklardan biri, biber gazının kavgaya karışan E.Y. adlı kişiye sıkıldığını belirtti. Sanık polislerden İ.B., verdiği ifadede, şöyle dedi:

"Abdullah Baştürk Parkı'nda kavga olduğu ihbarını aldık. Olay yerinde bir şahsın demir copla başka bir şahsa vurduğunu gördük. İki ayrı kalabalık grup vardı. İlk başta iki polis memuruyduk. Kavga esnasında elinden copu alamadığımız şahsın yüzüne doğru biber gazı sıktım. Başka çarem yoktu. Aksi halde diğer insanlara da zarar verecekti o kişi. Takviye ekip istedik. O şahsı araca aldık. Aldığımız şahıs 'Hastayım, astımım var, beni çıkarın' diye bağırdı. Bu kişi Çayan Birben değildi. Kendisini dışarı çıkardık ve hava aldırdık. Çayan Birben isimli şahsı olay yerinde görmedik. Kesinlikle o şahsın dışında başkasına biber gazı sıkmadık. Canımı ortaya koyarak müdahalede bulundum. Şimdi ise haksız, hukuksuz bir ithamla başka birini öldürmekle suçlanmam çok ağır."

Sanık T.C. ise, kavga esnasında demir cop kullanıldığını ifade ederken, "Biber gazını 1-1.5 metre mesafeden, kavganın olduğu yere sıktım. Olay anında 'Astım hastasıyım, gaz sıkmayın' diyen yoktu. Olay sonrası araca koyduğumuz şahıs hasta olduğunu söyledi. Kavgaya müdahale etmeseydik yaralananlar olacaktı" diye konuştu.

Duruşmada sanıkların Avukatı Ali Çelik, Çayan Birben'in askerlikten muaf tutulduğunu, bunun araştırılması gerektiğini söyledi. Kavga esnasında demir cop kullanıldığını belirten Avukat Ali Çelik, müvekkillerinin bu kavga karşısında gaz kullanmalarından başka çareleri olmadığını söyledi. Çelik, Adli Tıp Kurumu raporuna göre Çayan Birben de, 'Beyin-damar anevrizması' hastalığı olduğunu söyledi. Çelik, Birben'in yakınında olan kavganın onda stres ve heyecan yarattığını bu nedenle de hayatını kaybedebileceği kanısında olduklarını dile getirdi. Çelik ayrıca, Birben'in daha önce geçirdiği hastalık ve ameliyatların da dökümünü talep ettiklerini belirtti.

Çayan Birben'in kız kardeşi Özge Birben Yazıcı da mahkemede polislerden davacı  olduklarını söyledi. Yazıcı, ağabeyinin astım hastası olduğunu, askerlikten üniversite sınavları nedeniyle muaf olduğunu söyledi. Ayrıca Birben ailesinin avukatları, sanıkların tutuklanmasını da talep etti. Mahkeme, ilk duruşmanın sonunda sanıklar hakkındaki tutukluluk taleplerinin reddine, olay yerine sonradan gelen polis ekiplerinin de tanık olarak dinlenmesine, Çayan Birben'in daha önce geçirdiği hastalık ve ameliyatların dökümünün alınmasına karar verip, yargılamayı iler bir tarihe erteledi.

Yalova Adliyesi çıkışında bir grup genç, 'Katillerden hesabı gençlik soracak', 'Katiller halka hesap verecek' sloganları attı. ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da yaptığı açıklamada Hopa'da 3 yıl önce Metin Lokumcu'nun katledildiğini, geçen hafta Mersin'de, polisin diline biber gazı sıkması nedeniyle 'Dil kanserine yakalanan Mehmet İsti'in hayatını kaybettiğini söyledi. Alper Taş, şöyle dedi:

"Şimdi yer altında insanlarımız karbonmonoksit gazıyla ölüyor, yer üstünde insanlarımız biber gazıyla ölüyor. Öyle Başbakan'ın tanımladığı gibi 'fıtrat' kavramına sığınacak değiliz. 'Hayatın fıtratında da ölüm var' deyip bu ölümlere değinemeden geçmeyeceğiz. Bu ölümler hayatından fıtratından kaynaklı ölümler değil. Bu ölümlerin sorumluları var. Bu ölümlerin sorumlularının yargılanması lazım ki bir daha insanlarımız ne yerin altında ne yerin üstünde hayatını kaybetsin. Eğer yargılanmazlarsa hem yer altında hem de yer üstünde insanlarımızı kaybetmeye devam edeceğiz."

Birben ailesinin avukatı Sabri Kuşkonmaz ise, Türkiye'deki her cinayet davası için söyleneceklerin bire bir aynı olduğunu ifade etti. Avukat Kuşkonmaz, Çayan Birben'in 27 Mayıs 2012 tarihinde akşam üzeri hiçbir olay olmadığı koşullarda polisin biber gazına maruz kaldığını, 30 Mayıs 2012 tarihinde hastanede biber gazından öldüğünü, 2 yıl sonra yargılama başladığını söyledi.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Yalova'da 27 Mayıs 2012 tarihinde Abdullah Baştürk Parkı'nda iki grup arasında çıkan kavgaya polis biber gazıyla müdahale etmişti. Olay sonrasında biber gazına maruz kalan 31 yaşındaki Çayan Birben, çevredeki bir internet kafenin lavabosunda yüzünü yıkarken baygınlık geçirerek Yalova Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı. 3 gün yoğun bakımda kalan Birben, 30 Mayıs 2012 tarihinde hayatını kaybetmişti. Bu olaydan sonra Çayan Birben'in Yalova'da yaşayan ailesi Rize'ye yerleşmişti. - Yalova

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close