Polatoğlu: "Sömestre ve Yaz Tatilleri Bölgelere Göre Ayrılmalı"
Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sömestre ve yaz tatillerinin bölgelere göre ayrılması gerektiğini bildirdi.
Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sömestre ve yaz tatillerinin bölgelere göre ayrılması gerektiğini bildirdi.
Polatoğlu, dünyada sömestre ve yaz tatillerini bölgelere göre ayırmayan neredeyse bir tek Türkiye'nin kaldığını söyledi.
Gazete ilanlarında sömestre tatilinde Uludağ'da gecelik oda ulaşım hariç 450 TL, aynı otelde sömestre tatiline bir gün kala veya sonra 150 TL, aynı dönemde Bulgaristan'da 1 haftalık kayak turu ulaşım dahil 249 Euro olduğunu belirten Polatoğlu, "Yaz tatili başlar. 5 yıldızlı otel gecesi 200 TL. Oysa tatil başlamadan bir gün önce fiyatı 80 TL. Yaz tatili biter. Fiyat 50 TL. Sıkıştırırsan 18 milyon orta öğretim, 4,5 milyon üniversite öğrencisinin tatilini sömestrede 15 güne, yaz tatilinde 70 güne, işte fiyatlar böyle zigzag yapar. Bu, ne öğrencinin, ne tatilcinin, işletmecinin, acentacının, ne otelcinin ne de taşımacının ne de ekonominin işine gelir" dedi.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sömestre ve yaz tatillerinin bölgelere göre ayrılması önerisinde bulunan Polatoğlu, şöyle konuştu:
"15 günden 2 aya yayılan sömestre tatili ve 75 günden 130-140 güne yayılan yaz tatilleri nedeniyle otel fiyatları büyük oranda ucuzlar. daha çok kişi seyahat etmek şansına sahip olur. Yurtdışında tatil yapanlar yurtiçine yönelir, dövizimiz içeride kalır. Otel fiyatları ucuzlayınca yurtdışından Türkiye'ye talep artar. Daha çok turist gelir, otelci, esnaf, acentacı, rehber, otel, taşımacı ve turizme bağlı 32 sektör daha çok kazanır, ekonomi canlanır, doğu ile batı arasında eğitim eşitliğine katkıda bulunur ve hatta daha az trafik kazası yaşanır.
Türkiye'de müfredat 160-170 gün arasındadır. Kar nedeni ile İstanbul'da senede 2, 3 gün ama doğuda bir çok il, kasaba ve köylerde öğrenciler 2 aya yakın süre okula gidememektedir. Bu, batıya nazaran 60-70 gün yani neredeyse yüzde 30-40 daha az eğitim gören doğuda ki öğrencilerin eğitimde fırsat eşitliğini zedelemektedir. 160-170 gün müfredat kuralını bozmamak kaydı ile doğuda ki öğrencilerin sömestre tatilleri uzatılıp, yaz tatilleri daha kısa tutulabilir. Örneğin İstanbul'da 1 Şubatta başlayan tatilin İzmir'de 7 Şubat, Ankara'da 14 Şubat, Antalya'da 21 Şubatta başlamasında hiç bir mahzur yoktur."
Marmara ve özellikle İstanbul'un, nüfus ve turizm potansiyeli açısından yüksek bir bölge olduğunu belirten Polatoğlu, "Türkiye'de seyahat eden kitlenin yüzde 55'i Marmara bölgesinin tüketicileridir. Bu nedenle mümkünse İstanbul iki bölgeye ayırmalıdır" dedi. - ADANA