Haberler
Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İşte 7 kişiyi öldüren Bahtiyar Aladağ'ın son görüntüleri

İşte 7 kişiyi katleden caninin son görüntüleri

Polat: "Türkiye'de Bilinçsiz Avlanma Var"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, Türkiye'de balıkçılık işi yapanlara eğitim verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Norveç bizim 10'da birimiz değil ama bize ve dünyaya balık satıyor."

Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, Türkiye'de balıkçılık işi yapanlara eğitim verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Norveç bizim 10'da birimiz değil ama bize ve dünyaya balık satıyor. Bizim üç tarafımızın denizlerle çevrili olmasına rağmen 12. aydan sonra balığın kilosu 25-30 lira oluyor. Bu bilinçsiz avlanmadan kaynaklanıyor" dedi.

Yeni balık sezonu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Polat, bu sene yine bazı teknelerin yasak avlanma yaptığını söyledi. Ama geçen yıllara göre bu sene hem balıkçıların hem de vatandaşların bu konuda bilinçlendiğini kaydeden Polat, sahil güvenlik ekiplerinin 3-5 tekneye ceza yazdığını söyledi. Ayın 1'inde yasakların bittiğini ve gırgırların denizlere açıldığını vurgulayan Polat, "15'inde trollerimiz çıkacak. Tabi gırgırda çıkan balıkla şu an az. Kimisi daha ekibini tamamlamamış, kimisi balığın tam yerini tespit edememiş. Gidenler fazla balık tutamadan geliyor. Bir hafta sonra her şey randımana biner. Çünkü gırgırların avlanma şekli daha yüksek. Onlar çıktığı zaman 500 kasaya kadar balık yakalayıp gelebiliyorlar. O yüzden her yere bunlar av sermiyorlar. Çünkü yüklü bir masrafları var" dedi.

"FİYATLAR AYIN 15'İNDEN SONRA YARI YARIYA DÜŞER"

Ayın 15'inden sonra trollerin de denize açılmasının fiyatlara yansıyacağının altını çizen Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fiyatlara yansıdı mı vatandaşlar alışverişlerini yapacaklar. Şu anda balığın fiyatı 7-8 liraysa gırgırlar ve troller balıkları 4-4'lük getirmeye başladıklarında bu fiyatlar yarı yarıya düşecek. Tabi ayın 15'ini bekliyoruz. O tarihte troller denize açılacak ve balıkta çeşit artacak. Gırgırlarda pek fazla çeşit yok. Gırgırlarda turna, kefal, uskumru, sardalye gibi çeşitler çıkıyor. Trollerde ise bol çeşit çıkıyor. Troller hem daha fazla balık getiriyor. Vatandaşlarımızın önümüzdeki ayları değerlendirmeleri gerekiyor. Ucuz ve taze yemelerini öneriyoruz. 11. aydan sonra balığın kilosu 35-40 lirayı bulduğu zaman işte balık yemedik diye şikayet etmesinler. Bu şikayetlerini şimdiden değerlendirsinler ve ucuz, taze balık yesinler. Vatandaşlardan balıklarını balık pazarından almasını istiyoruz."

Bu seneki temennilerinin de bol balık çıkması olduğunu kaydeden Polat, "Bu sezon komşularımızla aramız pek iyi olmadığından dolayı ihracatımızda biraz belki problem yaşanabilir. Bu sene balıkların bol olmasını bekliyoruz. Şu anda fiyatlar normal. Çupra 5 liradan başlıyor 10 liraya kadar boyutlarına göre değişiyor. Halili balığı 7 ile 15 lira arasında. Sardalye 3 liradan 5 liraya kadar çıkıyor. Kefalimiz 3 liradan 7 liraya kadar çıkıyor. Fiyatlarımız şu an çok ucuz. Troller gelince hem çeşit artacak hem de fiyatlar düşecektir" şeklinde konuştu.

"BU SEKTÖRÜ YAPANLAR HEP DİPLOMALI, EĞİTİMLİ, KÜLTÜRLÜ İNSANLAR OLSUN"

Bu sene yine bazı teknelerin yasak avlanmadan dolayı ceza yediğine dikkat çeken Polat, "Ceza iyi bir uygulama ama biz halkımızın, vatandaşımızın bu konuda bilgilendirilmesini istiyoruz. Bugün Mersin'de satıcısından tut, balık tutana kadar, teknelerin kaptanına kadar hepsi ilkokul mezunu, balığın 'b'sini bilmez. Evet, balığın cinsini, nasıl pişirileceğini bilir ama hangi tür tükenmekte, balık nasıl yumurtlar, yaşam teorisi nedir, sıcakta o balık hangi derecede bırakılır, bu balık hangi zamanda avlanılır, bu balığın cezası nedir bilmez. Bu konularda bilgilendirilme, eğitim gerekir. Bu sektörü yapanlar hep diplomalı, okumuş, kültürlü insanlar olsun. Dünyanın birçok yerinde bu sektörü yapan insanlar lise, üniversite mezunu. Hatta bazıları bu konuda doktora yapmış. Sadece ceza ile olmaz. Bunlar ne kadar caydırıcı da olsa gelecek nesile bırakılacak uygulama değil" ifadelerini kullandı.

Norveç'in Türkiye'nin 10'da biri olmamasına rağmen Türkiye'ye ve dünyaya balık sattığına vurgu yapan Polat, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tüm ekonomisi balıkla kalkınmış. Adamlar dünyaya balık satıyor. Bizim üç tarafımız denizlerle çevrili olmasına rağmen bugün 12. aydan sonra balığın kilosu 25-30 lira olacak. Bunlar bilinçsiz avlanmadan. Tabi bu şu anki bakanımızın suçu değil. Biz geçmişte yapılan hataların cezasını çekiyoruz. Bugün doğuya gidildiğinde bazı vatandaşlar hiç balık yememiştir. Hatta bazıları balığın ne olduğunu bilmiyor. Bu yüzden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız yasak avlanma ile ilgili özel bir ekip kurması gerekiyor. Sadece sahil güvenlik yetmiyor. Balıkçılar sahil güvenliği görünce hemen sahile kaçıyor. Hatta avlanmaya çıkan tekneciler bir adamını sahil güvenliğin botunun olduğu yere nöbetçi koyuyor. Bot oradan çıktığı anda o adam hemen tekneyi arıyor ve tekne sahil güvenlik geçene kadar yasak olan bölgeden çıkıyor. Bu yüzden sahil boyunca memurlar olmalı. Ancak bu şekilde yasaklar önlenebilir." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title