Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

İsrail Maliye Bakanı'ndan skandal Gazze sözleri

İsrailli bakandan skandal sözler

Cemil Bayık: Silahlı Mücadeleyi Düşünmüyoruz

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümet 1 Eylül'de adım atmazsa süreci askıya alacaklarını söyleyen KCK Eş Başkanı Bayık "Silahlı mücadeleyi düşünmüyoruz. Başka yollar var." dedi.

Kürt sorununa ilişkin barış sürecine katkı sağlaması amacıyla kurulan Âkil İnsanlar Heyeti'nde yer alan Celalettin Can ve Tükenmez Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Nimet Tanrıkulu, kısa bir süre önce Kandil'e giderek KCK Yürütme Konseyi'nin Eşbaşkanları Cemil Bayık ve Bese Hozat ile görüştü. Görüşmelere KCK'nin üst düzey yöneticileri Mustafa Karasu, Ali Haydar Kaytan, Sabri Ok ve Beritan Dersim de katıldı.

Taraf gazetesinden Mert Eskisındı'ya Kandil temaslarıyla ilgili açıklamalar yapan Celalettin Can, PKK'nın geri çekilme sürecine yönelik yaklaşımlarını da aktardı.

İşte Can'ın o açıklamaları:

"Seçim barajının düşürülmemesi önemli bir sorun olarak duruyor. Ama en önemli sorun Öcalan'ın barış sürecini yürüteceği insanlarla görüşememesi. Bayram süresince Dersim'e, Diyarbakır'a, Mardin'e, Cizre'ye ve Şırnak'a kadar gittim ve geniş halk kesimleriyle görüştüm. Kürt kamuoyunda hükümete karşı ciddi anlamda güvensizlik oluşmuş, 'Asıl amaç tasfiye mi' algısı güçlü. Cemil Bayık'a sordum kaygılarını açıkça anlattı. AKP'nin 2012 yılında kendilerini tasfiye etmeye çalıştığını ama başaramadığını söyledi. Bayık kendilerinin de bu dönemde 2013 yılı için ciddi bir hazırlık yaptıklarını, Türkiye tarafında şehirleri de kapsayacak bir şekilde sonuç almaya yönelik darbeler vurmaya hazırlandıklarını anlattı."

"ARAMIZDA GÜVENSİZLİKLER VAR"

Bayık, bu hazırlıkları hangi koşullarda durdurduklarını Can'a şöyle aktardı: "Abdullah Öcalan barış için el uzatınca Başbakan da bu eli tutunca biz bu hazırlıkları durdurduk. Ateşkes kararı, elimizdeki esirlerin bırakılması, gerillanın geri çekilmesi bu süreci takip etti ve süreç halen devam ediyor. Aramızda tarihsel ve güncel yaşanmışlıklardan kaynaklı toplumsal, siyasal güvensizlikler var. Dolayısıyla sorunun esasına yönelmek için gerekli olan 'Güven Verici Adımlar'ın tek yanlı kalmaması gerekiyor. Ama hükümet verdiği sözlerin hiçbirini tutmayınca zaten hâlihazırda var olan güvensizlik arttı."

Can, Bayık'la görüşmesinde örgütün hükümete 15 Ekim'e kadar süre tanımasının da gündeme geldiğini kaydetti. Bayık görüşmede bu sürenin sonunda silahlı mücadeleye dönmeyi düşünmediklerini söyledi. Bayık'ın bu konudaki açıklamaları şöyle:

"ÖCALAN 8 KOMİSYON ÖNERDİ"

"Öcalan, sekiz komisyon kurulmasını önerdi. Bunlar Hukuk Komisyonu, Sosyo- Ekonomik Komisyon, Misak-ı Milli Komisyonu, Kadın Özgürlüğü Komisyonu, Ekoloji Komisyonu, Sivil Toplum Komisyonu, Güvenlik Komisyonu, Hakikatleri Araştırma ve İzleme Komisyonu. 1 Eylül'de bu komisyonların kurulacağı yönünde açıklamaların yapılmasını, 15 Ekim'e kadar da komisyonların kurulmasını istedi. Biz şimdi bekliyoruz. Bunu yapmazlarsa 'Bu süreç tamamen bir oyundur ve bizi tasfiye etmeye çalışıyorlar' diye düşüneceğiz. Biz Kürt sorununun savaşla değil siyasetle çözülmesini istiyoruz. AKP'yi demokrasiye çekmek istiyoruz. Toplumun bu konuyu konuşması ve tartışması bizi umutlandırıyor."

1 EYLÜL'DE AÇIKLAMA YAPILMAZSA...

"Her şeye rağmen 1 Eylül'de açıklama yapılmazsa ne yaparsınız" diye soran Can, Bayık'tan şu cevabı aldığını söyledi: "Süreci askıya alırız, bunun son derece zengin ve yaratıcı yolları var. Gerillanın geri çekilmesinin yavaşlatılmasından tutun da çekilmenin durdurulmasına, bütün Türkiye'ye yayılan serhıldanlardan, görüşmelerin durdurulmasına, Kürdistan'ın diğer parçalarında AKP politikalarına karşı siyaset geliştirilmesine kadar daha akla gelmeyen birçok yol ve yöntem geliştirilebilir.

Silahlı mücadeleyi şu an düşünmüyoruz. Kafamızda öyle bir şey yok ama biz her zaman her türlü gelişmeyi karşılayacak örgütsel düzeyi yakalamış durumdayız. Süreci askıya alırız. Mesela gerilla yavaş çıkar veya çıkışı durur, diyaloglar kesilir, kitle hareketleri örgütlenir ama silahlı mücadeleyi düşünmüyoruz."

"ŞANTAJA İHTİYACIMIZ YOK"

Türk kamuoyunda PKK'den gelen bu açıklamaların şantaj olarak algılandığını Bayık'a hatırlatan Can, şu cevabı aldı:

"Bizim şantaja ihtiyacımız yok. Biz dediğini yapan, yaptığının da arkasında duran bir hareketiz. Asıl başkaları bize şantaj yapmasın. Biz her zaman her şeyi yapmaya hazır şekilde organize olduk her şeye hazırız. Şu anda Abdullah Öcalan süreçten çekildiği takdirde ne olacağı hiç belli olmaz."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title