Piri Reis Dünya Haritasının 500. Yılı Kutlamaları Sempozyumu
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Oğuz: "Piri Reis, bugün bile insanlığın soykırımlardan vazgeçmediği bir dünyada, 15. yüzyılın sonlarında, gerek müslüman gerek yahudi; çeşitli din ve...
Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfınca (ANAÇEV) gerçekleştirilen "Piri Reis 1513-Dünya Haritasının 500. Yılı Kutlamaları Sempozyumu" başladı.
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, Devlet Konukevinde gerçekleştirilen sempozyumda, Piri Reis'in mükemmel haritacılığı ve büyük yeniliklere yol açmasının yanı sıra şahsiyetiyle de anılmaya değer olduğunu ifade etti.
Oğuz, " Piri Reis, bugün bile insanlığın soykırımlardan vazgeçmediği bir dünyada, 15. yüzyılın sonlarında, gerek müslüman gerek yahudi, çeşitli din ve kültürlere mensup kişilerin İspanya'dan gemilerle kurtarılması hareketinde canla başla çalışmış bir hümanisttir. Üzüntü duyarak söyleyebiliyorum; o gemiyle insanları kurtarırken biz Mavi Marmara ile gittiğimiz İsrail kıyılarında ölümle karşılaştık. Bu üzüntü verici. İletişim kuramadığımız insanlarla Piri Reis'in bu insansever, hümanist yanını da hatırlatarak yeni diyaloglar geliştirmemiz lazım, insanlık olarak" dedi.
2013 yılı itibariyle başlayan Piri Reis'i anma yılının aralık ayında biteceğine işaret eden Oğuz, ANAÇEV'in düzenlediği sempozyumun bir nevi final toplantısı olduğunu ve bunu takdirle karşıladığını belirtti.
Oğuz, UNESCO'nun insanlar arasındaki çatışmayı önlemek, sevgiyi, dostluğu pekiştirmek, bunu da eğitim, bilim ve kültür yoluyla gerçekleştirmek için ikinci dünya savaşının ardından kurulduğunu hatırlatarak, insanlık tarihi için önemli olan Piri Reis'in dünya haritasının 500. yılında anılmasının da bu kapsamda değerlendirilebileceğini söyledi.
ANAÇEV Başkanı Ayla Hatırlı da konuşmasının ardından Öcal Oğuz'a bir teşekkür plaketi takdim etti.
Sempozyumun oturum başkanı Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhunde Öktem ise zeka testleri arasında yön ile ilgili olanları Türkiye'ye uyarlayamadıklarını belirterek, çocukların da yetişkinlerin de hayatında yön algısının gelişmediğini söyledi.
Piri Reis'in dünya haritasının yalnızca bir yılla hatırlanmayıp altında yatan felsefesinin ciddi bir şekilde öğretilip güncellenmesi gerektiğini de kaydeden Öktem, bu sayede hayata daha geniş çerçeveden bakılacağını ifade etti.
Sempozyumda Deniz Kıdemli Albay Erdoğan Şimşek, Emekli Tuğamiral Hazif Özdağdeviren, Prof Dr. Mesut Elibüyük ve Boyut Yayın Grubu Başkanı Bülent Özükan konuşmacı olarak yer aldı. - Ankara