Peynir Fiyatları Uçtu
Diyarbakır'da iki ay öncesine kadar da kilosu 7 ila 10 TL arasında değişen peynirin kilosu 18 TL'ye yükselince vatandaşlar büyük tepki gösterdi.
Güneydoğu'nun en fazla peynir tüketilen illerinden birisi olan Diyarbakır'da peynir fiyatlarındaki artış vatandaşın cebini yakıp, canını sıkmaya başladı. Vatandaşlar, özellikle Ramazan ayını fırsat bilen uyanık üreticilerin fiyatları artırdığını ifade ediyor.
Peynirin kilosu iki ayda 10 liradan 18 liraya kadar çıkması üzerine vatandaşlar, hem satıcılar hem de alıcılardan şikâyetçi oldu. Üreticiler ise, fiyat artışına gerekçe olarak hayvanların artan maliyetini bu nedenle üretimin azalıyor olmasını gösterirken, satıcılar da fiyat artışından dolayı vatandaşın gösterdiği tepkilerin hedefi haline gelmekten yakınıyor.
ÜRETİCİ: İNEĞİN BESLENME MALİYETİ YÜKSELDİ, FİYAT NORMAL
Diyarbakır'da peynir ve yoğurt üreticisi olan Mehmet Pala, otlak alanların azlığı, yem fiyatlarının yüksekliği nedeniyle yükselen hayvan maliyeti nedeniyle 5 olan süt ineği sayısını 2'ye indirdiğini, bölgedeki tüm köylünün de hayvanlarından yarısını satmak zorunda kaldığını belirterek, "Böyle giderse elimizdeki tüm hayvanları satmak zorunda kalacağız. Biz iki inek ile ne kadar süt alabiliriz ki. Onu da satarken bari hayvanın tüketeceği yemleri alabilelim diyoruz ama yeterli gelmiyor. Çevremizde otlak alanlarda giderek azalıyor. Otlayamayan hayvan mecburi olarak yem yemek zorunda bu da hayvanın maliyetini artırıyor yoksa biz kendi kafamıza göre fiyat arttıramayız. Keşke süt çok olsaydı da biz peyniri de yoğurttu da ucuza verseydik. Biz kazanmak istemez miyiz? Vatandaşın tepkisini anlıyorum ancak hayvan üreticisini de anlamak gerekiyor" dedi.
ESNAF: FİYATTAKİ ARTIŞ HAYVAN VE ÜRETİM AZLIĞINDAN KAYNAKLANIYOR
Diyarbakır Yenişehir İlçesi Ofis semtinde kurulan sabit semt pazarı esnafı Fahri Şaşmaz (54), 25 yıllık esnaf olduğunu peynirlerin bu kadar pahalı olduğunu hatırlamadığını belirterek, hayvancılığın azaldığını söyledi. Fiyat artışından satıcıların sorumlu tutulmaması gerektiğini anlatan Şaşmaz, "Bizim esnaf olarak yapabileceğimiz bir şey yok. Üretici bize yüksek fiyatlarla satınca biz de kârımızı ekliyoruz. Sütte azalma var. Hayvancılıkta azalma var. Hayvan sahipleri yüksek maliyetleri nedeniyle artık hayvan besleyemez duruma geldiğini düşünüyorum. Birçok hayvan sahibi hayvanlarını satıyor artık hayvancılığı pek faza kişi yapmıyor. Bu durumunda fiyatlara yansıması normaldir. Şu an salamuranın fiyatı 9 TL'den başlıyor. Taze salamuranın fiyatı 10 TL'ye çıktığı da oluyor. Örgü peynir fiyatı 14 TL'den başlıyor. Taze erimiş peynir 16 TL, otlu peynir de 18 TL'ye kadar çıkıyor" dedi.
VATANDAŞLAR ÜRETİCİ VE SATICILARA TEPKİLİ
Fiyatları yüksek bulan vatandaşlar ise hem üreticilere hem de satıcılara tepki gösteriyor. Sütün litre fiyatının 1,5-2 TL olduğu bir yerde peynirin kilosunun 20 TL'lere çıkmasına anlam veremediklerini kaydeden vatandaşlar, "Bölgemiz ve kentimizde en bol ürünlerden birisi olan süt, peynir ve yoğurt fiyatları Ramazan ayından önce her ne hikmetse yavaş yavaş artmaya başladı. Tüketiciler yine mağdur ediliyor. Fiyatları kontrol altında tutan ve kontrol eden olmayınca herkes kafasına göre satıyor. Peynirciler belki de stok yaptılar piyasaya azar azar peynir sürüyorlar ve istedikleri fiyatları uyguluyorlar" diyerek tepkilerini ortaya koydu.