Petkim, 2013'te Karını Yüzde 232 Artırdı
Türkiye'nin petrokimyada tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim, 2013 yılını 270 milyon TL brüt, 49 milyon TL net kar rakamlarıyla tamamladı.
Türkiye'nin petrokimyada tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim, 2013 yılını 270 milyon TL brüt, 49 milyon TL net kar rakamlarıyla tamamladı. Şirketin net satış rakamı 4 milyar 159 milyon TL ile bir önceki yıla yaklaşırken 2012 yılına göre brüt kar artışı yüzde 232'ye ulaştı.
Petkim Petrokimya Holding A.Ş. 2013 yılında brüt karını bir önceki yıla göre yüzde 232 arttırarak 270 milyon TL'ye çıkardı. Şirketin yıllık finansal sonuçlarına göre, gerçekleşen 4 milyar 159 milyon TL net satışlar üzerinden 235 milyon TL FAVÖK (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kar) değeri ortaya çıkarken net kar rakamı da 2012'ye göre iki kat artışla 49 milyon TL'ye ulaştı. Rakamlardaki değişim kar marjlarına olumlu olarak yansıdı ve brüt kar marjı artarak yüzde 6.5 olarak gerçekleşti. İç piyasanın yanısıra 38 ülkeye 816 milyon ABD doları değerinde ihracat yapan Petkim'in kapasite kullanım oranı da yüzde 81.4 düzeyinde gerçekleşti.
"KARLILIĞI SÜREKLİ HALE GETİRMEK İSTİYORUZ"
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, talepteki daralmaya bağlı olarak önceki yıla göre daha düşük ciro gerçekleştiğini belirterek, Türk Lirası'nın dolar ve Euro karşısındaki değer kaybının olumsuz etkisine rağmen kar marjlarının yükseldiğini kaydetti. Sürdürülebilir karlılık hedefi kapsamında son dört çeyrekte iyi bir trend yakalandığını vurgulayan Korkut, "Ciro ve pazar payından ziyade, kar üretmeye odaklandık. Üretimden lojistiğe kadar tüm süreçlerde operasyonel verimliliği ön planda tutarak ve kontrol edilebilen değişkenlere ağırlık vererek karlılığı sürekli hale getirmek istiyoruz. Etkin bütçeleme ile satışta da verimlilik ön plana çıkıyor" dedi.
Türkiye'nin tek petrokimya hammadde üretim tesisi olan Petkim'de geçen yıl, kapasite kullanım oranında yüzde 1.6 gibi bir azalma yaşandığını ifade eden Korkut, bunun pazar odaklı yaklaşıma bağlı olarak satışı azalan ürünlerden uzaklaşılırken satışı artan ürünlere ağırlık verilmesinden kaynaklandığını dile getirdi. Korkut, 2013 yılında enerji tasarrufuna yönelik bir çok projeyi hayata geçirdiklerini bu sayede maliyetlerde önemli iyileşmeler gerçekleştiğini belirtti. Kapasite artışı ve verimlilik artışına yönelik geçen yıl 112 milyon dolar yatırım yapıldığını aktaran Korkut, stratejik yatırım teşvik belgesine sahip Etilen ve PTA fabrikalarındaki kapasite artışı yatırımlarının bu yıl içinde tamamlanacağını söyledi.
"TEMEL HAMMADDE FİYATLARIMIZ ÇOK YÜKSELDİ"
2013 yılında yükselen döviz kurlarının piyasalarda belirsizliğe yol açtığını, bu belirsizliğin talepte dalgalanmalara neden olduğunu ve şirketler için kur zararlarının gündeme geldiğini belirten Korkut, şunları kaydetti:
"Petrokimyada nafta ve doğalgaz yani temel hammadde fiyatlarımız çok yükseldi. Dövizdeki dalgalanmalarla birlikte bu durum üretim maliyetlerinin artmasına yol açtı. Kimya sektörü ise özellikle son çeyrekte pozitif bir dönem yaşadı, talep ve fiyatların seyri güçlü oldu. Yaşanan kırılganlıklar yerli üretimin gücünü ve önemini bir kez daha ortaya koydu. Ekonomik ve sosyal alandaki gelişmelere aşırı duyarlı olan petrokimya sektörü yeniden yapılanma stratejisini 2013 yılında da başarıyla sürdürdü."
"DALGALI KUR İHRACAT POTANSİYELİMİZİ ARTTIRACAK"
2014 yılı beklentilerini de dile getiren Korkut, "Bu yıl petrokimya açısından uluslararası piyasalar iyi görünüyor. Buna bağlı olarak biz de ihracat pazarlarını ve ihracat tutarını artıracağız. İç piyasada daha kırılgan, yüksek döviz hassasiyetinin öne çıkacağı bir yıl bekliyoruz. İç piyasadaki kırılganlık yerli üretici olarak bizim sanayiciler için kesintisiz ve güvenilir hammadde kaynağı olarak öne çıkmamızı sağlayacak. Döviz hareketleri bizim güvenli liman olma özelliğimizi öne çıkarıyor. Dalgalı kur ihracat potansiyelimizi arttıracak" şeklinde konuştu.
GO(HE) - İstanbul