Haberler

Performans Sistemine İzmir'den Tepki

 Performans Sistemine İzmir'den Tepki
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üniversite Hastanelerinde 'Performans Sistemi' İzmir'de EÜ ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanelerinde Protesto Edildi.

Üniversite hastanelerinde öğretim üyesi katkı payı uygulamasının yerine getirilen 'Performans sistemi' İzmir'de Ege Üniversitesi (EÜ) ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) hastanelerinde protesto edildi. DEÜ'deki eylemde konuşan Prof.Dr. Mustafa Olguner, "Bizler iyi hekimlikten ödün vermeyi reddediyoruz. Hasta başına 5-6 dakikayla sınırlı muayeneleri, kısa sürede çok ameliyat yapmak zorunda bırakılmayı kabul etmiyoruz. Son kale üniversite hastaneleri işlevsiz kalırsa, dayanacak duvar kalmayacaktır" dedi.

Yasal süre olarak bugün başlaması gereken, ancak yönetmeliği çıkarılmadığı için belirsizliklerin sürdüğü 'Performans Sistemi'ne geçilemezken, uygulamaya çok sayıda tıp fakültesi öğretim üyesi, asistanlar, hemşire tepki gösterdi. Eş zamanlı olarak EÜ ve DEÜ'de Tıp Fakültesi dekanlıkları önünde toplanan öğretim üyelerinin eylemine İzmir Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi destek verdi. DEÜ'de, 'Tıp Fakültesi Öğretim Elemanları Girişimi Dokuz Eylül Üniversitesi Gönüllüleri' adı altında bir araya gelen, 200 kadar öğretim üyeleri, slogan ve alkışlarla performans sistemini protesto etti. Eyleme, DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tülay Canda, DEÜ'nin eski rektörleri Prof. Dr. Emin Alıcı ve Prof. Dr. Fethi İdiman da destek verdi. Grup adına konuşmayı Prof. Dr. Mustafa Olguner yaptı.

"UCUBE SİSTEM"

Tıp fakültesi öğretim üyelerinin halk sağlığını korumak, tedavisini gerçekleştirmekten sorumlu hekimleri yetiştirirken bağımsız, vicdanlı ve özgür düşünceyi de aşılamakla yükümlü olduklarını belirten Olguner, eğitimin paralı hale getirildiğini söyledi. Prof.Dr. Olguner şöyle konuştu: "Bugün harcını ödeyemedikleri için eğitimine ara vermek zorunda kalan tıp fakültesi öğrencilerin olduğu bir ülke haline geldik. Eğitimin paralı hale gelmesi öğrencileri, anne-babaları, halkı ve vicdanları zorlarkan, öğretim üyeleri bu kez adına performans denen, şu anda yalnızca hasta hizmeti ile sınırlandırılılmış bir ucube sistem tarafından, sorumlulukları ve yaşam mücadelesi arasında sıkıştırılmaktadır. Performans düzeni içinde ayakta kalmaya çalışan öğretim üyelerinden oluşan bir tıp fakültesinde, fakültenin asıl öznesi olan öğrencilerimiz sistemin figüranı haline dönüşeceklerdir."

Prof.Dr. Olguner, son 5 yılda aile hekimliğinin getirildiğini, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde performans sistemine geçildiğini, hekimlerin maddi, özlük hakları, iş güvencesi gibi kayıplarla karşılaştıklarını savundu. Bugün benzer senoryoların tıp fakülteleri hastanelerinde yürürlükte olduğunu, "Daha iyi olacak" söylemlerine inanmadıklarını kaydeden Prof.Dr. Olguner, şunları söyledi: "Performans sisteminin en azından düşünce olarak kabul edilmesi bile sistem içinde çözüm çabalarını da birlikte getirecek ve bir süre sonra kendimizi sınırları gittikçe daralan, baskısı gittikçe artan sistemin içinde bireysel kurtuluşumuzu arar halde bulacağız. Tıp fakültesi hastanesinde eğitim ve hizmet birlikte yürüyor. Performans sistemi içinde çözüm aramaya çalışmak boşunadır. Bu sistem başlarsa kaybeden tüm sağlık personeli ve hastalar olacaktır. Hasta başına 5-6 dakikayla sınırlı muayeneleri, kısa sürede çok ameliyat yapmak zorunda bırakılmayı kabul etmiyoruz. Tam gün eğitim, öğretim, araştırma görevlerimizi yapmak, hastalarımıza hak ettikleri zamanı ayırmak, iş barışı içinde insanca yaşamak istiyoruz. Üniversite hastanelerinde dayatılmak istenen performans sistemiyle; öncelikle tıp eğitiminin ciddi yara alacağını ve bilimin geri kalacağını, sağlık hizmetinin, bir sosyal devlet görevinden çok, piyasa ortamında yerine getirileceğini, halkımıza sunduğumuz sağlık hizmetinin kalitesi bozulacağını ve hizmetin sürdürülemez biçime dönüşüceğini bildiriyoruz. Üniversite hastaneleri işlevsiz kalırsa, dayanacak duvar kalmayacaktır."

Asistan hekimler adına konuşan Ali ihsan Uysal, çok zor şartlar altında çalıştıklarını yeni sistemin kendileri için daha yoğun mesai, sistem mağduru halk ile karşı karşıya geleceklerini, hekime yönelik şiddeti daha da arttıracağını savundu. Hemşire Sevilay Aydoğdu da performans sistemine karşı olduklarını ve öğretim elemanlarına destek verdiklerini söyledi. Grup daha sonra toplu halde, Dekanlık önünden hastane yataklı servisler önüne kadar birlikte yürüdü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Rusya cephesinden yeni tehdit: Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bahis operasyonunda tutuklanan fenomenlerden paylaşım başına dudak uçuklatan kazanç

Fenomenlerin paylaşım başına aldıkları para ağızları açık bıraktı

title