Perakende Olimpiyatları İkinci Gününde
APRCE, 37 ülkeden 2 binin üzerinde katılımcı ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda devam ediyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasını gerçekleştirdiği Asya Pasifik Perakende Konferansı ve Sergisi (APRCE), 37 ülkeden 2 binin üzerinde katılımcı ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda devam ediyor.
AMPD'nin (Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği) 2000 yılından bu zamana üyesi olduğu FAPRA (Asya-Pasifik Perakende Dernekleri Federasyonu) tarafından düzenlenen bölgenin en büyük etkinliği APRCE 2013, AMPD Başkanı Mehmet T. Nane, TAMPF Başkanı Vahap Küçük, FAPRA Başkanı Dato'Dr. Jannie Chan, TİM BAŞKANI Mehmet Büyükekşi ve TOBB Başkan Yardımcısı İsmail Çağlar'ın konuşmaları ile ikinci gününe başladı.
APRCE, Prof. Joergen Oerstroem Moeller ve Boyner Grup CEO'su Cem Boyner'in konuşmalarının ardından Yeni Dünya oturumu ile devam etti.
Küçük: "2023 yılında 520 AVM olacak"
TAMPF Başkanı Vahap Küçük yaptığı konuşmada şunları söyledi: "İpek yolunun kalbi İstanbul, 7 trilyonluk Asya pazarının en güçlü oyuncularını ağırlıyor. APRCE vesilesiyle kalıcı ve sağlam işbirlikleri kurmayı hedefliyoruz, kısmetimizi paylaşacağız. Perakende sektörünün gelişimi, kadın ve genç nüfusa istihdam sağlaması açısından çok önemli. Turquality, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ciddi destek sağlayacak".
Küçük şunları ekledi; "Perakende sektörü büyümeye devam ediyor. AVM yatırımları 40 milyar doların üzerinde. 2023 yılında 520 AVM olacak. 2013 yılında yeni açılacak 53 AVM ile kiralanabilir alan toplam 9.9 milyon metrekareye ulaşacak. APRCE'nin Türk perakendesinin yeni bölgelere açılımları konusunda fırsatlar barındırdığına inanıyorum. Sağlam ve köklü ilişkilere vesile olmasını temenni ediyorum".
Chan: "Hükümetin desteği Türkiye için büyük şans"
FAPRA Başkanı Dato Dr. Jannie Chan, Türkiye'de Başbakan ve Bakanlığın perakende sektörünü destekliyor olmasının çok büyük bir şans olduğunu dile getirerek; perakende sektörüne desteklerinden dolayı hükümeti kutladı.
Büyükekşi: "Perakende gelişim endeksinde 7 basamak atladık"
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi şunları söyledi: "İstanbul 122 ülkeyi geride bırakan bir nüfusa sahip. 56 başkente yakınlığı ve 1,5 milyar insana ulaşım kolaylığı ile önemli bir bağlantı noktası. İstanbul perakende sektörü için büyük önem taşıyor. AT Kearney'in küresel perakende gelişim endeksine göre 2012 yılında 13'üncü sırada olan Türkiye 2013 yılında 7 basamak atlayarak 6'ncı sıraya yükseldi. Türkiye'de 1 milyon kişiye 3 hipermarket ve 17 süpermarket düşüyor. En büyük 250 perakende kuruluşu listesinde iki Türk şirketi bulunuyor. Türkiye önemli bir pazar ve gelecek vaadediyor. 2023 yılı için ihracat hedefimiz, 1,1 trilyon dolar".
Çağlar: "21. yüzyıl Asya çağı olacak"
TOBB Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar APRCE sayesinde uzakların yakın kılındığını belirterek şunları ekledi; "21. yüzyıl Asya çağı olacak. Ülke olarak ekonomi tasarımlarımızda bu bölgeye çok önem veriyoruz. TOBB olarak Asya Pasifik bölgesi ile kurumsal bağlarımızı güçlendiriyor, meslektaşlarımızla yakın çalışma fırsatları yaratıyoruz. Buradaki iş birliklerini küresel güce dönüştürmek zorundayız."
Moeller: "Kitle tüketiminden kitle iletişimine geçiyoruz"
Prof. Joergen Oerstroem Moeller, 2025 yılında 50 küresel şehirden 20 tanesinin Asya'da olacağını ve Asya'nın doğru yönetildiği takdirde dünyayı şekillendirebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Dünyada kitle tüketiminden kitle iletişimine doğru bir geçiş olduğunu ve daha değer odaklı bir ekonomiye doğru yol alındığını ifade eden Moeller, dayanıklılığın rekabetin önemli bir parametresi olacağını ve geri dönüşümün önem kazanacağını söyledi.
Moeller şunları ekledi: "Ekonominin nihayi hedefi mutluluk sağlamak... Yeni kuşak, iletişimi biliyor. Materyalist iletişim yerini başkalarıyla iletişime bırakıyor. ABD'de yapılan bir araştırmada gençlerin araba kullanmak yerine iletişim kurmak istedikleri ortaya çıktı. Bolluk çağından kıtlık çağına geçiş var. Gelecekte daha değer odaklı bir ekonomi göreceğiz. Gelecek, ortak değerler etrafında kurulacak. Değerler ekonomiden ve fiyattan daha önemli hale gelecek."
Boyner: "Müşterinin her zaman bir adım önünde olmalıyız"
Boyner Grup CEO'su Cem Boyner 12 milyon müşterileri olduğunu söyleyerek; işlerinin ne perakende ne hizmet, sadece 'müşteri' olduğunu belirtti. Boyner şunları ekledi: "Çizgi dışı düşünmek zorundayız. Örneğin ABD'de Mc Donalds ilk çıkışını 'temiz tuvalet' konsepti üzerinden yaptı. Atlantik Records Kurucusu Ahmet Ertegün, o dönem 9-6 saatleri arasında yapılan 'kayıt' işini; 'müziği ne zaman hissederseniz, biz buradayız' sloganıyla değiştirdi. Farklı düşünmek gerekli."
Boyner ortalama müşteri diye bir şey olmadığını belirterek, şunları ekledi: "Nasıl tek testis ve tek göğüslü müşteri yoksa ortalama müşteri de yok. Her bir müşteriyi anlama ve seçimlerine saygı duymak durumundayız. Müşteriye özel olduğunu hissettirir, onun isteklerini bir adım önceden anlarsanız, size müteşekkir kalır. Şeytan detayda gizli, 'ortalama'yı unutun. 465 mağaza, 800 marka yönetmiyorum. 12 milyon müşteri isteği yönetiyorum. 2014 yılında 2 milyon yeni müşteri hedefliyoruz."
Manchester Business School Bankacılık Programı Direktörü Prof. Dr. İsmail Ertürk'ün yönettiği 'Yeni Dünya' başlıklı oturum; Accenture Perakende Yönetim Direktörü Ivano Ortis, Dashang Grup Yönetim Kurulu Başkanı Lu Lu'nun katılımlarıyla gerçekleşti. Bu oturumda, ticari dünyadaki paradigma değişimleri ve mücadele yöntemleri paylaşıldı.
Planet Retail Araştırma Direktörü Milos Ryba'nın yönettiği 'Yeni Perakende Anlayışı' başlıklı oturum da, TEPAV İcra Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Isetan Mitsukoshi Holding Başkan ve CEO'su Hiroshi Ohnishi, Migros Grup CEO'su Özgür Tort'un katılımlarıyla gerçekleşti.