Pepee Dünyaya Halay Çektirecek"
Düşyeri Çizgi Film ve Canlandırma Stüdyosu kurucusu Ayşe Şule Bilgiç tarafından hazırlanan ve 9 yıl önce yayın hayatına başlayan Pepee, Rusçanın ardından İngilizce ve Arapça olarak da yayınlanacak.
ZEHRA MELEK ÇAT - Düşyeri Çizgi Film ve Canlandırma Stüdyosu kurucusu Ayşe Şule Bilgiç tarafından hazırlanan ve 9 yıl önce yayın hayatına başlayan Pepee, Rusçanın ardından İngilizce ve Arapça olarak da yayınlanacak.
Bilgiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adıyaman'ın Besni ilçesinde doğduğunu, 12 yaşına kadar Besni'de kaldığını ve Anadolu'yu çok sevdiğini anlattı.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde okurken birçok sektörde çalıştığını ifade eden Bilgiç, mezun olduktan sonra "kendi düşünü kurmak" için yola çıktığını ve 2001 yılında kurduğu şirketle Türkiye'nin ilk motosiklet dergisini çıkarmaya başladığını söyledi.
Bilgiç, bir köpek ile çocuğun dostluğunu anlatan Pulsar dizisi sayesinde çocuğu keşfettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Kitle iletişim araçlarının toplum üzerindeki etkilerinden çok etkileniyordum. Televizyon aracılığı ile farkında olmadan birçok mesaj kodluyoruz. 'Toplumda cinayet oranı arttı' diyoruz. Niye arttı cevap verebiliyor muyuz? Dizilerde filmlerde zorda kaldığında bir sorunu çözmek için elini silahına götürmeyen ya da şiddete başvurmayan bir karakter yok denecek kadar az. Topluma önerilen şey, 'Bir şeyi çözemiyorsan silah çek'. Kitle iletişim araçlarının bu kadar güçlü bir etkisi var."
Pulsar dizisiyle çocuklara bir şey yapmanın önemini anladığını belirten Bilgiç, yetişkinliğin çocukluğun hapishanesi olduğunu, her yetişkinin içinde bir çocuk olduğunu vurguladı.
Anneliğe hazırlandığı dönemde Türkiye'de yerli çizgi film olmadığını fark ettiğini dile getiren Bilgiç, şunları kaydetti:
"Çizgi film çok etkili toplumsal bir silah. Birçok prodüksiyon şirketi yaptıkları yapımlarda küçük mesajları kodlarlar. Ninja Kaplumbağalar, pizza şirketleri tarafından piyasaya sürülmüştür. 4 kaplumbağa dünyayı kötülerden koruyan güçlü, iyi karakterler ve sadece pizza ile besleniyorlar. Ninja Kaplumbağalar, Türkiye'de yayınlanmadan önce biz pizzayı bilmiyorduk. İki sezon sonunda Taksim'de pizza restoranı açıldı. Çizgi film çok büyük bir toplumsal dönüşüm aracı. Televizyon, sinema, dergiler, kitaplar da buna dahil ama çizgi film çocuklara dokunuyor. Yetişkinlerde alışkanlıkları değiştirmek çok zordur. Çocuğa dokunduğunuzda temelden girdiğinizde koca bir toplumu çok uzun süreli planlarla bambaşka bir noktaya getiriyorsunuz. Türkiye'de çocuklar, Cadılar Bayramı'nı, Noel'i çok iyi biliyorlar. 'Büyükanne', 'büyükbaba' diyorlar. Bunların hiçbiri bizim değerimiz değil. Bu ülkeyi çok seven biri olarak çok hayıflandım."
Bilgiç, dünyadaki örnekleri inceleyerek Türkiye'ye ölçeklediğini ve 10 dakikalık bir bölümü 150 bin dolara mal ettiğini, ancak görüştüğü kanalların bölümü 15 dolara yayınlamak istediğini anlattı.
Çocuklara kendi değerlerini anlatan bir çizgi film sunmak için 8 sene önce 3 arkadaş Düşyeri Çizgi Film Stüdyosu'nu kurduklarını anlatan Bilgiç, "Küçük yaş grubu çocuklara hitap etmek için Pepee'yi yapmaya başladık. İsminin Pepee olmasının sebebi, pepe Anadolu'da konuşma zorluğu çeken kişilere söylenen bir sıfattır. Pepee'nin ilk yapılan halinde tek bir karakter dış ses yardımıyla güzel Türkçemizi öğreniyordu. Okul öncesi yaş grubunda hece tekrarı çok akılda kalıcılığı sağlıyor. Konuşmaya yeni başlayan çocuklara seslendiğimiz için hece tekrarı üzerinde gittik. Dikkat ederseniz çocuklar 'anne'den önce 'baba', 'dede' derler. Pepee de konuşma zorluğu çeken bir karakterdi." ifadelerini kullandı.
Bilgiç, TRT Çocuk kanalının kurulacağı dönemde görüşmeler yaptıklarını ve Pepee'nin çocuklarla buluştuğunu anlatarak, yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'nin yüzde 98'inin Pepee izlediğinin belirlendiğini dile getirdi.
"Pepee, dünyaya açılıyor"
Bilgiç, "104 bölüm Pepee izlemiş bir çocuğun kazanımları" şeklinde bir liste ile yola çıktıklarını dile getirerek, "Bu liste tamamen, bilimden, sanattan beslenen, işin uzmanlarından bilgi alınarak yazılan senaryolarla oldu. Pepee, bir alt yapıyla doğdu. Kendi değerlerinizle de sürdürülebilir bir iş kurabilirsiniz. Biz o cips firmasına 'evet' deseydik, çok kazanırdık, kimse de 'neden yaptın' demezdi." diye konuştu.
Pepee'nin artık Türkiye sınırlarını aştığını belirten Bilgiç, şöyle devam etti:
"Pepee, artık 13 bölümle Rusça yayında. Rusya'da kendi karakterlerinden sonra en çok sevilen karakter. Daha fazla bölüm istiyorlar. Ruslardan gelen tepki çok güzel. Rusya'da yayına girdiğimiz dönem, sorunların olduğu dönemdi. Youtube üzerinden yayınlanıyor. Rusya'da bir iş Youtube'da iyi izleniyorsa televizyona geçiyor. Televizyon kanalıyla görüşmeler devam ediyor. Yakında Televizyon yayınına başlayacağız. Şu an Arapçaya çevriliyor. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde de Arapça yayın başlayacak. Yakında İngilizceye çevrilecek. Pepee dünyaya halay çektirecek. Pepee'nin sinema filmi yapıldı.
Bilgiç, 7 yaşındaki kızının çizgi filmde "Bebee"yi, 5 yaşındaki oğlunun da "eke" karakterini seslendirdiğini ifade ederek, eşinin de müzikleri yapmasıyla Pepee'nin bir aile işi olduğunu sözlerine ekledi.