Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

Motorin, benzine fark attı

Son dönemlerin en yüksek seviyesi

Pen'den Hırsızlara Çağrı

Pen'den Hırsızlara Çağrı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da, Kürtçe ve Türkçe Kitaplar Yayınlayan Lis Yayınevi'nin Bilgisayarları Çalındı.

Yayınenin Genel Yayın Yönetmeni Lal Laleş, çalınan bilgisayarlarda kopyaları bulunmayan ve aralarında dünya klasiklerinin Kürtçe çevirilerinin olduğu 60'a yakın yayına hazır kitap çalışması bulunduğunu belirtti. Lal Laleş ve Uluslararası Dünya Yazarlar Birliği PEN yöneticisi Tarık Günersel, hırsızlara bilgisayarları geri getirmeleri çağrısında bulunarak, "Biraz vicdan varsa teşekkür ve özür notuyla birlikte uygun bir şekilde bilgisayarları iade etsinler. Onlar birer hazine" dedi.

İsveç'in İstanbul Konsolosluğu'nun katkılarıyla "100 Dev Eseri Kürtçeye Kazandırma" projesi kapsamında, dünya klasiklerinden bu güne kadar 14'nü orijinal dillerinden Kürtçe'ye çevirerek yayınlayan Lis Yayınevi'nin bilgisayarları çalındı. Olay, Diyarbakır Yenişehir' İlçesi'nde yayınevinin binasının bulunduğu Öğretmenler Sokak'taki Feray Apartmanı'nın zemin katında meydana geldi. Sabaha karşı yayınevinin sokağa bakan penceresindeki demirleri kesen hırsız veya hırsızlar, içinde yayına hazır 60 kitap ve yayınevinin arşivinin bulunduğu iki bilgisayar ve yazar kasayı alarak kaçtı.

Lis Yayınevi'nin Genel Yayın Yönetmeni Lal Laleş, "Sabah geldiğimde pencereler kesilmişti. Yayınevimize ait iki bilgisayarı ve yazar kasamızı alıp çalmışlardı. Bizi sıkıntıya sokan, bilgisayarların içindeki kayıtlı olan ve üzerinde çalıştığımız kitaplar. Daha önce bastığımız 96 kitabimizin PDF'si, kapak ve diğer çalışmaları bir de üzerinde şu anda çalıştığımız çok sayıda kitap vardı" dedi.

GAFİL AVLANDIK

Çalınan bilgisayarlarda, dünya edebiyatından 25 roman çevirisi, Kürt klasiklerinden Fekiya Teyran gibi bir çok kıymetli eserin olduğunu belirten Laleş, "Yine iyi bir romancı olan Aliye Abdurrahman'ın bir kaç önemli romanını Ermenistan'dan yeni getirtmiştik. Onların çalışması vardı. Bunlar çok önemliydi. Kürtçe romanın yeniden ele alınacağı, yeniden değerlendirmeye tabi tutulacağı çok önemli eserlerdi. Dünya edebiyatından yaptığımız çeviriler, modern Kürt edebiyatı ve klasik eserleri toparlarsak 60'a yakın eser vardı. Bir talihsizlik yaşadık. Hırsızlık olayından bir hafta öncede, bir harici diskimiz vardı, oda yandı. İstanbul kitap fuarına hazırlanıyorduk. Bunun için yetiştirmek için bir çaba içindeydik. Şimdi onları yetiştiremedik. Dolayısıyla o harici diskten sonra bunları da yeniden toparlarız, kopyalarız derken beklemediğimiz bir şey oldu. Gafil avlandık" diye konuştu.

Hırsızlara da çağrıda bulunan Lal Laleş, "Bize bilgisayarların disklerini getirsinler başka bir şey istemiyoruz. Para bile ödemeye hazırız. Tabi bu işin espiri kısmı. Bizim için önemli olan içindeki bilgiler" dedi.

ÇALINAN BİLGİSAYARLAR HAZİNEYDİ

Hırsızlık olayının duyulmasını ardından Uluslararası Yazarlar Birliği PEN yöneticisi Tarık Günersel ile PEN Türkiye üyesi Sedat Yurttaş, yayınevini ziyaret etti. Dünya Yazarlar Birliği PEN adına Lis Yayınevi'ni ziyaret ettiğini belirten Tarık Günersel, yayınevinin bin bir türlü zahmetle bu güne kadar, bir çok önemli yayınlar gerçekleştirdiğini söyledi. 144 PEN merkezi ve 16 bin yazar adına konuştuğunu ifade eden Günersel, "Bu hırsızlık düşündürücü. Neden Lis yayınevinin bilgisayarları çalınıyor. Türkiye Cumhuriyeti, her yurttaşın eleştirebildiği, aynı zamanda olumlu kazanımlarıda olan bir ülke. Dileğimiz, bu hırsızlık olayının aydınlığa kavuşturulması, suçluların cezalandırılması. Bu tabi yetmiyor, yetmez. İster adi bir hırsızlık olsun, isterse bilerek yapılmış bir kültür suçu olsun, ortada açık ve ciddi bir kayıp var. Çalınan bilgisayarlar, emek verilmiş çevrilmiş eserlerin bulunduğu birer hazineydi" dedi.

KÜLTÜR BAKANINA ÇAĞRI: BİLGİSAYAR HEDİYE EDİN

Topkapı Sarayın'daki 'Kaşıkçı Elması'nın çalınması durumunda medyanın göstermesi gereken tepkiyi, Lis Yayınevi'nden yapılan hırsızlık olayına de göstermesini isteyen Günersel, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a da çağrıda bulundu. Çalınan bilgisayarların maddi karşılığının küçük olabileceğini ancak imkanları sınırlı bir yayınevi için ciddi bir kayıp olduğunu ifade eden Günersel şöyle dedi:

"Kültür Bakanlığı, Kültür ve edebiyat için, hiç değilse bilgisayarlar hediye edebilmeli. Değerli bakandan bunu istiram ediyorum. Gereken duyarlılığı göstereceği umudundayım. Benim Diyarbakır'a gelişim iki nedenden ötürü. Biri bu olay. İkincisi en az bu olay kadar önemli değerli üyemiz Muharrem Erbey tutuklu uzun bir süredir. Yarın mahkemeye çıkarılıyor. PEN'in saygın bir üyesidir. Türkiye hepimizin artık kabul ettiği bazı acı seviyesiz noktalara takılıp kalmamalıdır. Umarım yarın ve sonraki günlerde gerçekten laik ve demokratik bir cumhuriyet isteyen herkes, dünyanın bu köşesinde iyi şeyler olmasını isteyen bütün dünyalılar, olumlu şeylere tanık olur."

Hırsızlardan çaldıkları bilgisayarları geri getirmelerini isteyen PEN yöneticisi Tarık Günersel, "Hırsızlara sayın hırsızlara mı desem. Ricam şu, çaldıkları bilgisayarların içini açıp bir baksalar, gerekçeleri ne olursa olsun bir vicdan varsa teşekkür ve özür notuyla uygun bir şekilde bunu iade etseler. Alınlarından öperim. Hepimiz ve dünyadaki milyonlarca insan onların alınlarından öper. Huzurla uyurlar belki yeni bir hayata bile başlarlar" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title