Haberler
Esed rejimiyle çatışan muhalif gruplar Halep kent merkezine girdi

Türkiye sınırı kan gölüne döndü! Muhalif gruplar kent merkezinde

Rus uçakları, Halep'i vurmaya başladı

Halep düştü, Rus savaş uçakları bombardımana başladı

Katıldığı organizasyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran protesto

Salondaki protesto Erdoğan'ı kızdırdı: Siyonistlerin ağzı, dili olma

Yenidoğan çetesi soruşturması kapsamında kapatılan 13 özel hastaneye kayyum atandı

İstanbul'da 13 özel hastaneye kayyum atandı

Pembe Tuvalet Türkiye Çapında 3 Bin Kadına Ulaştı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Stres tip idrar kaçırma, her 5 kadından birinin sorunuKontinans Derneği tarafından kadın ürolojisi alanında yapılanilk farkındalık çalışması Pembe Tuvalet, bir ay süren Türkiye turunu tamamladı.

Stres tip idrar kaçırma, her 5 kadından birinin sorunu

Kontinans Derneği tarafından kadın ürolojisi alanında yapılan

ilk farkındalık çalışması Pembe Tuvalet, bir ay süren Türkiye turunu tamamladı. 17 ili gezen bilgilendirme aracı Pembe WC Bus ile yaklaşık 3 bin kadın idrar kaçırma hastalığıyla ilgili birebir bilgilendirildi.

Çevremizdeki her 5 kadından biri idrar kaçırma sorunu yaşıyor. Kadınların fiziksel ve sosyal hayatını önemli ölçüde etkileyen bu hastalıkla ilgili bilinenlerin çok az ya da yanlış olması ise etkisini 10 kata kadar çıkarabiliyor.

2003 yılından bu yana işlevsel üroloji ve kadın ürolojisinde çalışmalar yapan Kontinans Derneği, Türk ilaç sektörünün köklü şirketlerinden Nobel İlaç'ın da desteğiyle kadınların bilinç düzeyini artırmak için Pembe Tuvalet Projesi'ni hayata geçirdi. 11 Mayıs'ta İstanbul'dan başlayan projenin bilgilendirme aracı 'Pembe WC Bus?,toplam 17 ilden geçerek İzmir, Antalya, Konya, Adana, Gaziantep, Samsun, Eskişehir, Ankara ve Edirne'deki duraklarında3 bin kadına ulaştı.

Pembe Tuvalet Projesi'nin sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, idrar kaçırmanın çok yaygın ve ciddi bir hastalık olduğuna ancak kadınların yeterince önemsemediğine dikkat çekti: 'Sanılanın aksine Türkiye'de kadınların idrar kaçırma sıklığı erkeklere nazaran 4 kat daha fazla. Her beş kadından birinin de bu hastalığa sahip olması ne denli ciddi olduğunun bir göstergesi. Menopozdaki kadınların yüzde 50'si, doğurganlık çağındaki kadınların ise yüzde 30'u değişik derecelere idrar kaçırıyor. İdrar kaçıran kadınların yüzde 80'ine yakını yaşlanma ve doğum yapmanın doğal bir sonucu olarak görüyor. Gülme, öksürme, hapşırma, ağırlık kaldırma ya da egzersiz gibi aktiviteler sırasında hastanın istemeden idrar kaçırması da kadınlarda en sık görülen idrar kaçırma şekli.'

İftardan sonra sıvı tüketimine dikkat

İçinde olduğumuz Ramazan Ayı nedeniyle oruç tutan hastalara da tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Oktay Demirkesen, özellikle iftardan sonra aralıklarla su içilmesi gerektiğini söyledi: 'Sıcak havada gerçekleşecek uzun susuzluk döneminde yeterli ve düzenli sıvı tüketilmesi, vücudumuza olan olumsuz etkileri azaltacaktır. Alınan sıvının cinsi mümkün olduğu kadar su olmalıdır. Aniden çok miktarda sıvı alımı yerine düzenli aralıklarla su içilmeli ve oruç başlayana dek buna devam edilmelidir.'

Kadınların çoğu utanıyor ve hastalık olarak görmüyor

Tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, idrar kaçırmaktan utanma duygusunun doktora gidilmesini engellediğini belirten Demirkesen, Pembe WC Bus ile Türkiye çapında kadınlara ulaşma imkanına sahip olduklarını söyledi: 'İstanbul'dan Gaziantep'e uzanan eğitimlerimize katılan kadınların yaşları 30 ve 80 arasında değişiyor. Sıklıkla görülen şikayetleri ise stres tip idrar kaçırma ve sıkışma tip idrar kaçırmanın beraber olduğu durum. Kadınların sosyal hayatlarını negatif yönde etkileyen bu hastalık, yeterince önemsenmiyor ve çoğu kendi kendine çözmeye çalışıyor. Kadın idrar kaçırma polikliniği ve kadın ürolojisi ile ilgilenen ürologların olduğu dahi bilinmiyor. Pembe WC Bus, bu amaçla yola çıktı ve 3 bin kadına idrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğu konusunda bilgiler verdi.'

İdrar kaçırmayı kabulleniyorlar

Projenin yaklaşık 2 yıllık süreçte şekillendiğini söyleyen Nobel İlaç Kronik Grup Direktörü Dr. Kemal Erkal ise; 'Ön araştırmalar ile sahada sorgulamalar yaptık ve bu alanda ciddi bir bilgi eksikliği olduğu sonucuna ulaştık. Türkiye genelinde gidilecek noktaları çıkardık. Pembe WC Bus aracılığıyla ulaştığımız kadınlara 'idrar kaçırmayı kabullenmeyin, doktora başvurun' mesajı verdik. Pembe Tuvalet Projesi'nden aldığımız geri bildirimlerle ilerleyen dönemlerde Türkiye'nin farklı noktaları için çalışmalarımız sürecek.? dedi.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title