Peki Ebeveynlerin Karnesi Nasıl?
Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Orhan Karaca, karne konusunu farklı bir şekilde ele alarak ebeveynlerin karne notlarını değerlendiriyor.
Yaklaşan karne zamanıyla birlikte çocukları ve ailelerini heyecan sardı. Karne notları yüksek olan öğrenciler bu süreci rahatlıkla atlatırken zayıf notlara sahip çocuklar endişe içerisindeler.
Karne çocuğun okuldaki ders ve sınav notlarının bir dökümü gibi görünse de o notlar sadece tüm başarıyı ya da başarısızlığı yansıtmıyor.
Mükemmeliyetçi ailelerin büyük beklenti içine girebildiklerini belirten Dr. Orhan Karaca bu durumun çocuklar üzerinde baskı yaratabildiğini söylüyor. Tüm bir yıl boyunca çocuğun okuldaki durumu ile hiç ilgilenmeyen ebeveylerin de olduğunu belirten Karaca, sadece karne döneminde çocuğun notlarına bakıp olumsuz tepkiler vermenin de çok yanlış bir davranış şekli olduğunu belirtiyor.
Başarı ve başarısızlık birlikte paylaşılmalıdır
Genellikle aileler başarılı olan çocuklarıyla gurur duyarken bu başarıya kendilerini de ortak ederler. Ancak çocuk derslerinde başarısız olduğunda genellikle tek taraflı olarak çocuk suçlanarak bu başarısızlık nedeniyle ceza, şiddet ya da psikolojik baskı yapılabiliyor. Orhan Karaca çocukları cezalandırmak yerine çözüm odaklı bir yaklaşım sergilemek gerektiğini belirtiyor ve başarı kadar başarısızlık sorumluluğunun aile ile birlikte alınması gerektiğini belirtiyor.
Çocuklarınıza nefes aldırın
Çocuklarının özel ders, kurslar, hafta sonu çeşitli etkinliklere katılımı ve belki de maddi olarak sunulan pek çok imkanın kendi başarıları olduğunu düşünebilirler. Bu durum çocuklar için genellikle olumlu bir davranış olarak görülse de aslında küçük yaştaki çocukların bu kadar çok sorumluluk altına girmeleri ilerleyen dönemde bazı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Çocukların da bir birey oldukları, kendi kararlarını aileleri gözetiminde vermeleri gerekse bile çoğu zaman onların da her konuyla ilgili bir fikirleri olduğu unutulmamalı. Örneğin hafta sonu kursa gitmek istemeyen bir çocuğun zorla kursa gönderilmesi yerine, kursa gitmek istememe nedenleri üzerinde durulması gerekiyor. Onu mutsuz eden şey dersleri mi, sosyal ortamı mı, öğretmenleri ile olan ilişkileri mi yoksa fiziksel bir yorgunluk mu olduğunun tespit edilmesi önem taşıyor.