Patlayıcı Mühendisliği "Dönüşüm ile Patladı"
Patlayıcı Mühendisliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kahriman: "Kentsel dönüşüm yasasının çıkması, her mühendislik alanından patlayıcı mühendisliği yüksek lisans dalına talebi hızla...
DUYGU CAN - Türkiye genelinde geçen yıl 5 Ekim'de başlatılan kentsel dönüşüm seferberliği, patlayıcı mühendisliği yüksek lisans eğitim programına talebi artırdı.
Patlayıcı Mühendisliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Okan Üniversitesi Patlayıcı Madde Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Koordinatörü Prof. Dr. Ali Kahriman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patlayıcı mühendisliğinin, ülkenin özellikle yeraltı yapıları için önemli bir alan olduğunu söyledi.
Patlayıcı mühendisliği yüksek lisans programının 2009'da açıldığını belirten Kahriman, inşaat, maden, jeoloji, makine ve jeofizik mühendislikleri bölümlerini bitirenlerin programa doğrudan kabul edildiğini bildirdi.
Kahriman, Okan Üniversitesi'nin yüksek lisans eğitimi vermek amacıyla kurduğu patlayıcı mühendisliği programının, disiplinlerarası bir alan ve Türkiye'de tek olduğunu vurguladı.
Patlayıcı mühendisliği ilkelerinin, İstanbul başta olmak üzere 15 yılda yapılan tüm metro ve otoyol inşaatlarının gerçekleşmesini sağladığını dile getiren Kahriman, "Patlayıcı mühendisliği, hem Türkiye'yi hızla imara kavuşturmuş hem de ülkemizi makine mezarlığı olmaktan kurtarmıştır" dedi.
Tünel ve metro kazılarının yanı sıra kentsel dönüşüm çalışmalarının da çevre güvenliği sağlanarak hızlı şekilde patlatmalı yıkımları gündeme getirdiğini ifade eden Kahriman, şöyle konuştu:
"Kentsel dönüşüm yasasının çıkması, her mühendislik alanından patlayıcı mühendisliğine yüksek lisans dalına talebi hızla artırdı. Kentsel dönüşüm kanunuyla birlikte hem binaların patlayıcıyla yıkılması hem de yıkımın ardından alanın yeniden yapılandırılması gerekti. Bu da patlayıcı mühendisliği ihtiyacını doğurdu. Talep gün geçtikçe daha da artacaktır. Mezunlarımız, inşaat alanında Türkiye'deki en büyük çalışmalara imza atıyor. İstanbul'daki metrolar, finans merkezi ve 1453 projesi bunlar arasında yer alıyor."
-Metro inşaatlarında pratik yapma fırsatı
Sadece Türkiye'de değil, dünya çapında iş yapacak nitelikte eğitim verdiklerini aktaran Kahriman, programa katılanlara arazide uygulama çalışması da yaptırdıklarını anlattı.
Kahriman, öğrencilere tünel ve metro inşaatlarında pratik yaptırdıklarına işaret ederek, " İstanbul'da Cebeci Taş Ocakları, Gebze Taş Ocakları, İstanbul metro inşatlarında, yaptığımız protokoller çerçevesinde uygulama yapma imkanlarımız var. Uygulamalar kişilere pratiklerini geliştirme, deneyimlerini artırma fırsatı sunuyor" diye konuştu.
-Patlayıcı kullanma ehtiyeti şartı
Kahriman, programa katılanlara, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün yaptığı sınavlardan patlayıcı kullanma ehliyeti şartı da koştuklarını bildirdi.
Uluslararası firmalarla büyük şirketlerin tünel ve metro inşaatlarıyla madenlerde istihdam etmek üzere patlayıcı mühendislerine yoğun talep gösterdiklerine dikkati çeken Kahriman, şunları kaydetti:
"Öğrencilerimizin, patlayıcının kullanılacağı alanların tümünde foksiyonel olmalarını arzu ediyoruz. Bu nedenle pratik ve tecrübeleri artırmaları için çalışıyoruz. Bu şablondan yetişmiş mezunlarımız da hemen kapılıyor. Patlayıcı mühendisliği, aranan, çok da ücret alabilecek bir uzmanlık alanı. Yeni mezunlar 5 bin dolardan başlayan ücretlerle istihdam ediliyor. Yabancı dil bilmesi durumunda bu rakam 10-15 bin dolara kadar çıkıyor." - Ankara