Parmak İzinden Cinsiyet Teşhisi
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Şeref Sağıroğlu, biyometri laboratuvarında öğrencileriyle yaptığı araştırmalarda parmak izinden cinsiyeti belirleyen bir sistem geliştirdi.
Meltem Uzun - Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, biyometri laboratuvarında öğrencileriyle yaptığı araştırmalarda parmak izinden cinsiyeti belirleyen bir sistem geliştirdi.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitede kurdukları biyometri laboratuvarında 15'e yakın öğrencisiyle araştırmalar yaptıklarını söyledi.
Uzun zamandır yürütülen çalışmaların kendilerini parmak izinden cinsiyet tanıma noktasına getirdiğini belirten Sağıroğlu, yaklaşık bin 500 kişinin parmak izi üzerinde yaptıkları ön incelemeler neticesinde parmak izinden cinsiyetin ayırt edilebileceğini belirlediklerini ve bunu otomatik olarak yapabilecek bir sistem geliştirmek için 750 kişilik bir veritabanı oluşturduklarını anlattı.
Prof. Dr. Sağıroğlu, şu bilgiyi verdi:
"Parmak izinden kişinin cinsiyetini saptayabilen zeki bir sistem geliştirdik. Sistem bir parmak izinde bulunan tepe yoğunluğu sayılarını otomatik olarak sayan ve bu sayıları temel alarak cinsiyeti belirleyen bir yapıda.
Geliştirilen bu sistem şu anda çalışır durumda. Dünyada bir ilk olan bu sistem ile yüzde 90'ın üzerinde bir başarı oranı yakaladık. Bu sistem delilden suçluya gitmede kullanılabilecek bir teknoloji. Olay yerinde parmak izi bırakılmışsa, ilk aşamada bu iz üzerinden kişinin cinsiyetinin belirlenmesi hem şüpheli sayısını daraltabilecek hem de suçlunun bulunma süresini azaltacak, aydınlatılması zor olan pek çok olayı aydınlatabilecektir."
-Eşkal de belirlenecek-
Gazi Üniversitesi Biyometri Laboratuvarı'nda şimdiye kadar yaptıkları çalışmalarla öğrencileriyle beraber 4 patent müracaatı yaptıklarını ifade eden Sağıroğlu, bütün çalışmaların bir araya gelmesiyle cinsiyet modellemesinin yanı sıra kişinin eşkalini belirleyerek suçluya kısa sürede ulaşılabilen bir yöntem geliştirmiş olacaklarını vurguladı.
Yüz eşkali çalışmasında daha yüksek verilerle test etme aşamasında olduklarına işaret eden Sağıroğlu, "Parmak izinden yüz eşkali çıkarma da olduğu gibi cinsiyet tanımlama da dünyada ilk defa geliştirildi. Bu sistemler kolluk kuvvetlerinin kullanabilecekleri çalışmalardır" dedi.
Parmak izinden cinsiyet çıkarma konusunda literatürde yapılan bazı ön çalışmalar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sağıroğlu, ancak parmak izinden cinsiyeti belirleyen zeki bir sistemin ilk kez geliştirildiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Sağıroğlu, bu çalışmaların hayata geçirilmesiyle suçlu teşhisinde dünyada çığır açılacağını belirtti.
Sağıroğlu, bu çalışmaları Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, TÜBİTAK ve Gazi Üniversitesi'nden alınan desteklerle yürüttüklerini ve bu kapsamda buluşlarını ticarileştirme için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Yaptığı bu çalışmalar ile dünyada pek çok mühendisin bağlı olduğu IEEE'de
(Institute of Electrical and Electronics Engineers) Biyometrik Görev Gücü üyeliğine davet edildiğini ve bu görevi üç yıldır sürdürdüğünü belirten Sağıroğlu, ulusal ve uluslararası pek çok organizasyondan geliştirdiği yaklaşımları tanıtmak için davet edildiklerini sözlerine ekledi.
Yayıncı: Ziver Büyüktaş - ANKARA