Paris "Türk Evi"Nde Dünya Kadınlar Günü Etkinliği
Paris Unesco Nezdinde Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'nın eşi İnci Botsalı Paris'te bulunan STK kadın temsilcileri ile Türk Evi olarak adlandırılan konutunda "Dünya Kadınlar Günü" etkinliği düzenledi.
Paris Unesco Nezdinde Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'nın eşi İnci Botsalı Paris'te bulunan STK kadın temsilcileri ile Türk Evi olarak adlandırılan konutunda "Dünya Kadınlar Günü" etkinliği düzenledi.
Etkinliğe ODTÜ Profesörü Feride Acar, Heykeltıraş Cahide Erel, Unesco Daimi Temsilciliği kadın çalışanları, STK kadın temsilcileri katıldı.
İnci Botsalı Tüm dünyadaki kadınların kadınlar gününü kutlayan konuşması sonrası Gülicine'de eşinin görevi sırasında oradaki kadınlar tarafından yapılan ve kendilerine hediye edilen el işlerini hazırladıkları ikram masasında sergilediğini ve özellikle Gülicine'deki kadınlar ile basın emekçisi kadınların Dünya kadınlar gününü kutladı. Türk Evi'nde Paris'te yaşayan ressam Melek (Melahat Özlük) tabloları ve Heykeltıraş Cahide Erel heykellerinden bazıları sergilendi. Konuklara Türk mutfağından ikramlar sunuldu.
Sefire Botsalı "Kadın siyasette daha çok yer alırsa dünya daha güzel yer olacaktır. Çünkü kadının dokunuşu farklı. Kadın savaşa değil barışa odaklanacaktır" dedi.
ODTÜ'den Prof. Feride Acar en iftihar ettiği kimliğinin ODTÜ'de hoca olmak olduğunu ve kadın öğrencileri başarılı olduğu zaman da hoca olarak iftihar ettiğini dile getirdi.
Acar, Dünya Kadınlar Günü'nün hepimizin farkında olması gereken bir gün olduğunu ancak Kutlama tabirini çok doğru bulmadığını "Bu muhasebeyi gerektiren bir gün. Neler oldu, neler olamadı, bundan sonra neler yapabiliriz gibi sorulara hem kişisel düzeyde hem toplumsal düzeyde, hem de küresel düzeyde sormamız gerekiyor" diye konuştu.
Bugün küresel olarak pek çok ciddi sorunla karşı karşıya olduğumuzu, Ulusal düzeye baktığımız zaman da Türkiye'de kadın olmak bambaşka bir deneyim olarak düşündüğünü ve bu deneyimin hem olumlu, hem olumsuz yanları da olduğunu söyleyen Acar, "Türkiye'de kadın olmak yıllar içerisinde dünyanın üzerinde hiç benzerini görmediğimiz bir dönüşümden faydanmış olumlu bir cumhuriyet deneyimi yaşamış kuşaklar için hakikaten bir ayrıcalık. Bunu hepimiz hangi kuşaktan olursa olsun hissediyoruz " dedi.
Heykeltıraş Cahide Erel Cumhuriyet kadını olarak 32 yıldır atölyesi olduğunu Türkiye'de, dünyada projeler yaptığını bazı aşamaların zor bazı aşamaların kolay olduğunu dile getirdiği konuşmasında "Hak ve hukuk olarak bir çok imkanlara sahibiz ülkemizde. Ancak zihinlerin gelişmesi, daha ileri gitmesi gerek .Unesco'da sergileyeceğim eserde bunun üzerine kurulu. Epifiz bezinin bilebilme yeteneğimiz, öğretilmiş değerler değil bile bilme yeteneğimizin gelişmesini sağlayan epifiz bezinin bizim için ne kadar önemli olduğunu hissedebilme veya evrenle doğruları ve bilgileri sahip olmayı bize kılan bu epifiz bezinin üstünde ana tanrıçaları, kadınları ve benim kadınlarımı tasvir ederek anlattım. Dileğim bu güçle daha doğruya, daha özgürlüğe ve daha bile bilmeye doğru gidebilmek."
Ressam Melek (Melahat Özlük) Resimlerinin ana konusunun kadınlar olduğunu, hayal gücünden yola çıkarak yapıldığını ve her resmin bir öyküsü olduğunu anlattı. "
Görüntü Dökümü
Unesco Rezidansı "Türk Evi" İnci Botsalı, ODTÜ Prof Feride Acar
Unesco Rezidansı "Türk Evi "Heykeltraş Cahide Erel Ressam Melek, - Paris