Haberler

Paris'teki Terör Saldırıları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB'nin parçalanmasını önlemek ve ulusal sınırlara dönmemek için AB'nin dış sınırların kontrolünü iyi yapması gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB'nin parçalanmasını önlemek ve ulusal sınırlara dönmemek için AB'nin dış sınırların kontrolünü iyi yapması gerektiğini söyledi.

Hollande, meclis ve senato üyeleri ile Versay Sarayı'nda parlamentoyu topladı ve terörle mücadele stratejisini anlattı.

Terör saldırıları hakkında, "Fransa artık savaşta. Cuma günü Fransızlar, Fransızları öldürdü" ifadesini kullanan Hollande, saldırganların gençliği, Fransız yaşam tarzını ve değerlerini hedef aldığını kaydetti.

Ülkesinin içinde bulunduğu durumun medeniyet çatışması olmadığını vurgulayan Hollande, terörizme karşı savaştıklarının altını çizdi.

Suriye'de dün DAEŞ'in Rakka'daki merkezine başlatılan yoğun hava saldırısına da değinen Hollande, DAEŞ'e karşı operasyonlarda yer alacak Charles de Gaulle uçak gemisinin de perşembe günü yola çıkacağını bildirdi.

Hollande, saldırılarda 19 milletten kişinin hayatını kaybettiğinin de altını çizerek, ayırım yapmaksızın tüm Fransa'nın saldırıların hedefi olduğuna işaret etti.

Terör saldırılarında yer alan ya da cumhuriyet değerlerini tehdit eden herkesin Fransız vatandaşlığının da iptal edilebileceğine vurgu yapan Hollande, teröre geçit vermeyeceklerini kaydetti.

2 yıl içinde 5 bin ek polis

Hollande, 2 yıl içinde 5 bin polis ve jandarmanın istihdam edileceğini, cumhurbaşkanlığı döneminin sonuna kadar toplamda 10 bin güvenlik gücü istihdamı sağlanacağını duyurdu.

Terörizmle mücadelede sınır güvenliğine de vurgu yapan Hollande, AB'ye de dış sınırların daha etkin kontrolü çağrısı yaptı. Hollande, "AB'nin parçalanmasını önlemek ve ulusal sınırlara dönmemek için AB dış sınırların kontrolünü iyi yapmalı" dedi.

Saldırıların sosyal hayatı ve çalışma hayatını durdurmaması gerektiğinin altını çizen Hollande, bu bağlamda Paris'te ay sonu yapılacak COP21 İklim Konferansı'nın da iptal edilmeyeceğini bir kez daha söyledi.

Olağanüstü hal

Hollande, 1955'te çıkan olağanüstü hal yasasının da bugün gelişen teknolojiyle beraber yetersiz kaldığına işaret ederek, yasada değişiklik yapmak istediklerini kaydetti.

Mevcut yasayla en fazla 12 gün sürdürülebilen olağanüstü hal uygulamasında, valililer, gerekli görmesi halinde sorumluluk alanları içindeki belli bölgeleri halka, taşıt trafiğine kapatma, tehlikeli buldukları kişileri belli bölgelere sokmama hakkına sahip.

Olağanüstü hal durumunda, İçişleri Bakanlığı ülke çapında, valiler de bölge çapında, konser, gösteri, eylem gibi her türlü etkinliği, toplantıyı, toplu halde yapılacak her türlü aktiviteyi hatta gerekmesi durumunda yeme içme alanlarına girişleri bile yasaklayabiliyor.

Polise, savcılık iznine gerek duymadan evlerde ve iş yerlerinde arama yapma hakkı veren olağanüstü hal durumunda devlet, gazeteleri, radyoları, televizyon kanallarını, tiyatro ve sinemaları da kontrol edebiliyor, gerektiğinde sansür uygulayabiliyor.

Buna göre, Hollande'ın istediği yasa değişikliğiyle ilgili taslak metin çarşamba günü Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek. Yeni değişiklikle en fazla 12 gün uygulanabilen olağanüstü hal süresinin 3 aya çıkarılması öngörülüyor.

Fransa'da cumhurbaşkanının mecliste konuşması yasak. Ancak cumhurbaşkanları yasama organına hitap etmek istediği zaman Versay Sarayı'nda meclis ve senatonun bir araya geldiği parlamentoyu toplanıyor.

Fransa tarihinde şimdiye kadar parlamentoyu ilk kez İkinci Cumhuriyet döneminde 1848'de Charles-Louis Napoleon Bonaparte, ikinci olarak da 2009'da eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy toplamıştı. Hollande, parlamentoyu toplayan üçüncü lider oldu.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel
title
Close