Paris'teki PKK'lı İnfazında 4 İhtimal

Paris'teki PKK'lı İnfazında 4 İhtimal
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Paris'te PKK'lı üç kadını kimin, ne için infaz ettiği konusunda 4 ihtimal ortaya atıldı.

BDP ile Abdullah Öcalan arasında görüşmeler gerçekleştirilirken Paris'te PKK'lı üç kadını kimin, ne için infaz ettiği konusunda 4 ihtimal ortaya atıldı. Bu ihtimaller, yaşanan süreç, PKK'nın yapısı, Ortadoğu'daki güçler savaşı, uluslararası istihbarat örgütlerine kadar gidiyor

1- ÖRGÜT İÇİ HESAPLAŞMA MI?

Milliyet'in haberine göre; PKK'nın kurucuları arasında bulunan 'Sara' kod adlı Sakine Cansız 10 yılı aşkın süre Diyarbakır Cezaevi'nde yattı. Cansız PKK'nın simge isimlerinden birisiydi. Örgütün hem kadın yapılanması hem de cezaevlerindeki direnişlerde önder rolü üstlendi. PKK nın kuruluş toplantısına katılan tek kadındı. Aynı zaman PKK'nın kuruluşundan bu yana örgütün bütün kadın yapılanmalarında görev almış, Abdullah Öcalan'a en yakın az sayıdaki kadın arasında yer almıştı. Cansız'ın Öcalan'ın tüm sırlarını bildiği öne sürülüyordu. Cansız radikal söylemlerde bulunmuyor ancak 'güvercin' tavrı da sergilemiyordu.

Örgüt içinde zaman zaman Öcalan'a ters düştüğü bilenen Cansız, bir ara Suriye'de örgüt tarafından öldürülen eski merkez kadroda yer alan Mehmet Şener ile duygusal bir ilişki yaşamış, kendi aralarında nişan yapmışlardı. Cansız'ın, Şener'in öldürülmesinden sonra bir bunalım süreci yaşadığı öne sürülmüştü. Cansız, örgütün Öcalan'ın yakalanmasından sonra PKK'dan kopan 'Botan' kod adlı merkez yapılanmada yer alan Nizamettin Taş, Osman Öcalan, Halil Ataç gibi isimlerle de yakın düşüncelere sahipti.

Ancak örgütle zaman zaman problem yaşamasına rağmen ilişkisini hiçbir zaman koparmadı. Cansız 1990'lı yıllarda örgütün dağ kadrosunda görev aldı ve genellikle Kuzey Irak'ta faaliyet gösterdi. Cansız 2000 yılından sonra ise Avrupa'ya geçti ve burada uzun yıllar faaliyet gösterdi. Bu faaliyetler sırasında da zaman zaman Kuzey Irak'a geçerek örgüt yönetimiyle ilişkilerini sürdürdü.

Cansız, iltica başvurusu yaptığı ve yabancı pasaportu taşıdığı için Kuzey Irak'a gidip gelirken hiçbir sorun yaşamıyordu. Cansız'ın örgüt içi hesaplaşmada öldürüldüğü iddiası zayıf bir ihtimal olarak görülüyor.

Çünkü Cansız örgüt yönetimi paralelinde faaliyet göstermekle birlikte Cemil Bayık, Murat Karayılan, Duran Kalkan, Mustafa Karasu gibi yöneticilerle aynı pozisyondaydı. Örgütün kendisine yönelik bir eylemi olacağını öğrenme ihtimali yüksekti ve böyle bir durumda gerekli önlemi alabilirdi.

Bir dönem Suriye'de de faaliyet gösteren Cansız, halen PKK'nın meclis üyeliğinin yanı sıra örgütün denetiminde faaliyet gösteren Kürdistan Özgür Kadınlar Birliği (PAJK) üyesi olarak görev yapıyordu.

Fidan Doğan, PKK'nın dış ilişkilerinde önemli bir noktadaydı. Leyla Sönmez ise, örgütün gençlik yapılanmasındaydı.

2- İSTİHBARAT İÇİNDEKİ KONTROL DIŞI BİR GRUP MU?

BDP ile İmralı'da arasındaki görüşmeler sürerken, hükümetin yeni bir Kürt açılımı yaptığı süreçte Türk istihbaratı içindeki kontrol dışı ya da taşeron olarak kullanılan bir birimin de Paris'teki infazları gerçekleştirmiş olabiliceği öne sürüldü. Olaydan sonra KCK'nın da yer aldığı örgütün birçok kanadı saldırıda 'Türk Gladyosu'nu sorumlu tuttu.

Yapılan açıklamada, saldırının uluslararası arka planı olduğu belirtilerek, olayı Türk Gladyosu'nun gerçekleştirdiği iddia edildi. Açıklamada, "Sakine yoldaşımız bilinçli olarak hedeflenmiş, bu katliam örgütlü, planlı ve çok ustaca gerçekleştirilmiştir.

Olaya gerçekleşme biçiminden bu katliamın uluslararası düzeyde yetkinleşmiş profesyonel güçler tarafından gerçekleştirilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Önderliğimiz tarafından gerçekleştirilen yeni sürecin gelişmesini ve Kürt sorununun çözüme kavuşmasını istemeyen kesimlerdir" denildi.

Açıklamada, öldürülen üç kadından biri olan 'Rojbin' kod adlı Fidan Doğan'ın gençlik kadrosu içinde yer aldığı ve örgütün dış işlerinde önemli bir görevinin olduğu ifade edildi.

Öldürülen 'Ronahi' kod adlı Leyla Söylemez'in ise yine gençlik örgütlenmesi içinde önemli bir konumda bulunduğu ve bu ölümlerin PKK için büyük kayıp olduğuna dikkat çekildi. PKK kaynakları, infazın Türk Gladyosu tarafından yapıldığını ve planlama yapılan yerin Ankara olduğunu öne sürdü. Kaynaklar, Türk hükümetinin süreçteki etkinliğini baltalamak için 'Ergenekon' benzeri yapılanmaların işi olabileceğini iddia etti.

3- YABANCI BİR ÜLKENİN İŞİ Mİ?

Paris'teki infazlarla ilgili olarak uluslarası güçlerin rolü de tartışmaya açıldı. Ortadoğu'daki güç dengesini değiştirmeye yönelik hamlelerden biri olabiliceği öne sürüldü.

Zira Ortadoğu'daki değişikliklerde devre dışı kalan, petrol paylaşımında masanın dışına itildiğine inanan bazı ülkelerin Kürt sorunun çözümü aşamasındaki bu hamleyle kozları eline geçirmek için çaba harcayabileceğine dikkat çekildi. İlk akla gelen ülke İran oldu. Öcalan-BDP görüşmelerinin olumlu sonuç vermesi halinde bölgede Türkiye'nin elinin güçleneceği kaygısını taşıyan İran, Suriye'den sonra sıranın kendisine geleceğini düşüyor. Bu nedenle on binlerce askeri seferber eden bir örgütün devreden çıkması ihtimali İran'ı rahatsız ediyor.

Yakın tarihe bakıldığında İran'da yönetime karşı mücedele veren Kürt örgütlerinin liderleri Avrupa'da yönetim tarafından profesyonel suikastlarla ortadan kaldırıldı.

Bunlar arasında İran KDP'sinin liderleri Abdurrahbam Kasımlu da sonra genel başkan olan Dr. Şerefkendi İran istihbaratı tarafından öldürüldü. Öcalan'la yapılan görüşmelerin ABD'nin bilgisi dahilinde sürdürüldüğü iddia edilyor. Senaryoya göre, PKK'nın silahlı güçleri, silah bıraktıklarında PJAK ve PYD güçleriyle birlikte Kandil'e yerleştirilip Barzani'ye bağlı silahlı bir güç konumuna getirilecek. Buradan yola çıkarak İran da Suriye de Türkiye'nin PKK sorununun çözümünü istemiyor.

İran'ın zaman zaman PKK ile ilişkilere girdiği de biliniyor. Öcalan'ın da ifadelerinde belirttiği gibi İran geçmişte Osman Öcalan ve Cemil Bayık üzerinden örgüt üzerinde etkili oluyordu. 1999 yılında Öcalan'ın talimatıyla örgütün silahlı güçlerini Kuzey Irak'a çekmesi üzerine İran PKK'ya desteğini çekti ve çatışma pozisyonuna girdi.

Ancak buna rağmen İran örgütle ilişkisini kesmedi. Paris'teki infaz ekibinin zorlanmadan içeri girmesi akıllara saldırganların PKK'lılar tarafından tanıan kişiler olduğu izlenimini veriyor. İddiaya göre, gelenler, Cansız ve yanındaki iki kadın tanıyordu. Bu kişilerin İran istihbaratına çalışan ve örgütün İran'daki örgütlenmesi PJAK içinde faaliyet gösteren kişiler olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

İran yönetimi ülkede faaliyet gösteren İran Kürdistan Demokrat Partisi ve Komala gibi örgütlere karşı PKK'nın PJAK'ı kurmasına göz yumarak sınırdan giriş çıkışlarına müdahale etmedi. İran zaman zaman PJAK'la çatışsa da faaliyetlerine göz yumdu. İran ajanlarının PJAK üzerinden PKK'ya yönelik bir eylem gerçekleştirmesi ve bunu Avrupa'da yapmasının zor olmadığı belirtiliyor.

4- PKK İÇİNDE YÖNETİME GELMEK İSTEYENLER Mİ?

Bu ihtimalin zayıf olduğu belitiliyor. Çünkü PKK bir konsey tarafından yönetiliyor. Konseyde yer alan isimler bir güç dengesi kapsamında yetki paylaşımında bulunuyor.

Her ne kadar Murat Karayılan yürütme kurulu başkanı olarak öne çıkıyorsa da yönetim direkt olarak Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan avukatları aracılığıyla gönderdiği talimatlar doğrultusunda örgütü yönetiyor. Bu kadro halen Öcalan'ın belirlediği perspektif doğrultusunda örgütü yönetmeye devam ediyor.

Örgüt içinde 1999 yılından sonra Öcalan'ın yakalanması ve örgütün silahlı mücadeleden politik mücadeleye yönelmesi istemlerini sesli bir şekilde dile getirilmesi nedeniyle iki başlı bir yönetim yapısı ortaya çıktı.

Ancak bu uzun sürmedi. Yine Öcalan'ın talimatıyla yönetimi ele geçirmeye çalışan ekip tasfiye edildi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title