Parayön Daha İyi bir Gelecek İçin Gençlere İmkan Sunuyor
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), J.P. Morgan'dan aldığı hibe ile İngiltere'nin ödüllü sosyal girişim ve sivil toplum örgütü MyBnk'i Türkiye'ye getiriyor.
Ülkemizde Parayön adı ile hayata geçirilecek program genç nesillerin finansal okuryazarlık bilincini arttıracak ve ekonomilerini nasıl yönetecekleri hakkında eğitim verecek.
İngiltere'nin finansal okuryazarlık programı MyBnk'ten uyarlanmış Parayön programı farklı şehirler için farklı kalkınma endekslerini değerlendirecek ve başta İstanbul olmak üzere Ankara, Malatya, Trabzon ve Bayburt'la birlikte toplamda beş şehirde uygulanacak. Bu eğitim programları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan bir yıllık protokol çerçevesinde lise son sınıf ve üniversite birinci sınıf öğrencileri için ve ayrıca Sevgi Evleri ve Çocuk Siteleri'nde yaşayan gençler için organize edilecek.
Proje, interaktif ve yenilikçi yöntemlerle finansal okuryazarlığı ve farkındalığı arttırmayı amaçlıyor. 16 ve 25 yaş arasındaki 6.800 gence ulaşarak Mayıs 2016'ya kadar tamamlanması planlanıyor.
J.P. Morgan Genel Müdür Yardımcısı Işık Toktamış yaptığı konuşmada "J.P. Morgan'da toplumların sosyal ve ekonomik güçlüklere göğüs germede daha dirençli olmasına yardım ederek ekonomik imkanları teşvik eden ve toplulukları güçlendiren programları destekliyoruz. Hedeflerimizin temelinde finansal kabiliyet yatmaktadır. Bireylerin geleceklerini güvence altına almaları ve yönetmeleri açısından kendi finansal ihtiyaçlarını daha iyi anlaması son derece önemlidir. Bireylerin günlük finansal ihtiyaçlarını yönetmeleri ve geleceklerini planlamaları için hayata finansal okuryazarlık bilinciyle atılması gerekmektedir" dedi.
Finansal okuryazarlığın küresel bir gereksinim olduğunun altını çizen Toktamış, Parayön projesinin bu bağlamda J.P. Morgan'ın vizyonuna uygun olduğunu ve farklı sosyoekonomik gruplara ulaşabilmekten dolayı mutlu olduklarını belirtti.
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneğinin (FODER) Kurucu Başkanı Özlem Denizmen ise, "Ekonomik ilerleme ve kalkınmanın sürdürülebilirliğini ve kalıcılığını sağlamak için finansal okuryazarlığın önemi hakkında bilinçli olmamız gerekmektedir" dedi.
Denizmen ayrıca, "Organize edilecek eğitim oturumlarının başka bir özelliği de sosyal sorumluluk ve finansal okuryazarlık eğitimlerinin bütünleşik bir şekilde sağlanmasıdır. Bu bir eğitim projesi olmakla birlikte sosyal sorumluluk yönüne de sahiptir. Çocuklara ve gençlere ulaşabilmek, onlarla diyalog kurabilmek ve gelecek için yatırım yapmalarına yardımcı olabilmek bizim için özellikle önemli ve anlamlı" diye konuştu.
Parayön programı üç başlık altında uygulanacak:
Paragram: 9, 10 ve 11. sınıflarda okuyan 3 bin öğrenci için her biri 40 dakika süren beş ders.
Parayol: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan işbirliği çerçevesinde, Sevgi Evleri ve Çocuk Siteleri'ndeki 14 ve 18 yaş arasındaki 800 genç için her biri 40 dakika süren 5 ders.
Parametre: Lise 12. sınıf ve Üniversite 1. sınıf ve hazırlık sınıfında okuyan 3 bin öğrenci için her biri 40 dakika süren üç ders.
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Hakkında
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), 2012 senesi sonunda Özlem Denizmen başkanlığında kurulmuştur. FODER, devlet, özel sektör ve diğer sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak ülke çapında bireylerin finansal okuryazarlık, finansal erişim farkındalıklarını ve olanaklarını oluşturabilmek için; bilinçlendirme, eğitim, araştırma, uygulamalara destek, politikalar üretilmesi çalışmaları yapmaktadır.