Haberler

"Panik Butonu" Geldi, Şiddet Bitti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pilot bölgeler Bursa ve Adana'da uygulanmaya başlanan proje çerçevesinde şu ana kadar biri erkek 80 kişiye "güvenlik butonu" verildi Kadının Statüsü Genel Müdürü Gevrek: "Mahkemenin, ''güvenlik butonu'' verilmesi yönünde karar verdiği şiddet mağdurlarına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde (ŞÖNİM) eğitim veriliyor. Sistemin aktive edilmesinden sonra şiddet mağduru, hayati tehlike hissettiği anda butona basıyor" "Sistemden yararlanan 80 kişiye şimdiye kadar bir saldırı girişimine rastlanmadı. Bununla ilgili emniyet teşkilatından da bize rapor gelmedi"

VEDAT YÜCEBAŞ - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca Bursa ile Adana'da yaklaşık 10 aydır uygulanan proje kapsamında "panik butonu" olarak bilinen cihazların verildiği biri erkek 80 kişi, herhangi bir şiddet girişimine maruz kalmadı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Elektronik Destek Butonu Sistemi kapsamında yaklaşık 10 ay önce başlattıkları projenin, Bursa ve Adana'da uygulanmaya devam edildiğini söyledi.

"Güvenlik butonu"ndan, Bursa ve Adana'da 80 şiddet mağdurunun yararlandığını belirten Gevrek, şöyle devam etti:

"Şiddet mağdurları, sistemden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kararıyla yararlanabiliyor. Mahkemenin, 'güvenlik butonu' verilmesi yönünde karar verdiği şiddet mağdurlarına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde (ŞÖNİM) eğitim veriliyor. Sistemin aktive edilmesinden sonra şiddete mağduru, hayati tehlike hissettiği anda butona basıyor. Bu çağrının ardından günün 24 saat hizmet veren Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) aracılığıyla konum tespiti yapılıyor. Mağdura sesli olarak ulaşılıyor ve 'Yanlışlıkla mı bastınız, yoksa hayati tehlike var mı?' diye soruluyor. Hayati tehlike olması halinde yeri belirlenen mağdura en yakın polis ekipleri en kısa sürede ulaşıyor. Cihazda, konuşamayan kadınlar için mesaj butonu da bulunuyor."

"Butona, şiddet dışındaki olaylar için de basıyorlar"

Gevrek, sistemden faydalanan erkeğin, Adana'da yaşadığı bilgisini vererek, uygulamanın, şiddeti önlemede caydırıcılığının önemli olduğunu anlattı.

Projeyle ilgili tatmin edici sonuçlar elde ettiklerini ancak bunu yeterli görmediklerini vurgulayan Gevrek, "Sistemden yararlanan 80 kişiye şimdiye kadar bir saldırımı girişimine rastlanmadı. Bununla ilgili emniyet teşkilatından da bize rapor gelmedi" ifadesini kullandı.

Mobil telefon ve elektronik bileklik gibi sistemlerin de hayata geçirilmesi amacıyla çalışma yürütüldüğüne işaret eden Gevrek, şiddet mağdurlarının zaman zaman yanlışlıkla veya başka bir olay için de butona bastığını dile getirdi.

Emniyet birimlerinin, tüm müracaatları titizlikle takip ettiğini ve şiddet dışındaki olaylar için yapılan başvurulara da müdahalede bulunduğunu kaydeden Gevrek, mağdurun, sistemi sadece mevcut amacı için kullanması yönünde uyarıldığını bildirdi.

"Alkol ve madde bağımlılığının şiddete etkisi büyük"

Özlem Bozkurt Gevrek, hem kadına yönelik hem de aile içi şiddette alkol ve madde bağımlığının büyük etkisi bulunduğuna dikkati çekti.

Şiddet uygulayanların eğitim düzeyinin de önemli ölçüde düşük olduğunu söyleyen Gevrek, şunları kaydetti:

"Toplumun, küçük yaştaki çocukların eğitilmesi, farkındalık oluşturulması, alkol ve madde bağımlığıyla ilgili rehabilitasyon çalışmalarımız var. Üniversitelerle bu konuda çalışıyoruz. Hangi bölgede ne tür şiddet yoğun, sebepleri neler? Bunları inceliyoruz. İnanıyoruz ki sabah yatağından kalkan bir erkek, 'Bugün karımı döveyim' diye kalkmıyordur. Bunun sebepleri, tetikleyici unsurları vardır. Önce sebepleri belirlemeliyiz, sonrasında ise toplumun, erkeğin eğitimi gerekli. Tabii ki iletişim konusunda da çalışmamız gerekiyor. Bu sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yapabileceği bir iş değil. Milli Eğitim, İçişleri, Sağlık, Adalet bakanlıklarının da işin içinde olması gerekiyor."

"Eşime şiddet uyguluyorum ve bundan dolayı pişmanım" diye ŞÖNİM'e başvuran erkekler de bulunduğunu anlatan Gevrek, şimdiye kadar yaklaşık 200 erkeğe psikolojik destek verildiğini sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: AA / Güncel
title
Close