Pancar Üreticisinin Yüzü Gülüyor
Başbakan Binali Yıldırım'ın, şeker pancarının 2017 avans alım fiyatını ton başına 210 lira olarak belirlediklerini açıklaması, pancar üreticisinin yüzünü güldürdü.
SABRİ YILDIRIM - Başbakan Binali Yıldırım'ın, şeker pancarının 2017 avans alım fiyatını ton başına 210 lira olarak belirlediklerini açıklaması, pancar üreticisinin yüzünü güldürdü.
Muş Şeker Fabrikası Müdürü Hakim Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl pancarın tonunun 190 liradan alındığını, Başbakan Yıldırım'ın açıklamasına göre 2017 yılı için ton başına 210 lira ödeneceğini söyledi.
Fabrikada 2016-2017 yılı kampanyasında 320 bin ton pancar alımının öngörüldüğünü belirten Gündoğdu, "Havaların güneşli gitmesi ve verimin yüksek olması dolayısıyla bu rakam yaklaşık 20 bin ton artışla 340 bin tona yükseldi. Şu anda 305 bin ton pancar işliyoruz. Bunun karşılığında 41 bin ton kristal şeker, 83 bin ton küspe ve 12 bin ton melas üretimi gerçekleştireceğiz." dedi.
"Gelecek yıl pancar ekiminde artış yaşanacak"
Gündoğdu, şeker pancarının 2017 avans alım fiyatınının ton başına 210 lira olarak belirlenmesini, "sevindirici bir gelişme" olarak nitelendirdi.
Çiftçinin bu yıl pancardan elde edeceği gelirden memnun olacağını söyleyen Gündoğdu, "Çiftçimiz dekar başına ortalama 4 bin 500 kilogram ürün alıyor. Bu da yaklaşık 950 liraya tekabül ediyor. Çiftçimizin bir dekardan 450 lira karı olacaktır. Bu da çiftçilerimiz için yüz güldürücü bir gelişme." diye konuştu.
Gündoğdu, avans alım fiyatındaki artış nedeniyle gelecek yıl pancar ekiminde artış yaşanacağını dile getirdi.
Çiftçinin ektiği üründen kar ettiği sürece daha fazla ekim yapacağını belirten Gündoğdu, "2017 yılı kampanya döneminde yaklaşık 40 bin ton artış bekliyoruz. Çünkü taban fiyatı cazip oldu." değerlendirmesinde bulundu.
"Emeğimizin karşılığını alacağız"
Korkut ilçesine bağlı Alazlı köyünde pancar üretimi yapan Salih Orak da avans alım fiyatının ton başına 210 lira olarak belirlenmesini çok olumlu bulduğunu ifade etti.
Bu yıl sağlanan artış nedeniyle gelecek yıl daha fazla pancar üretimi yapmayı düşündüğünü dile getiren Orak, "İnşallah gelecek yıl bir zam daha alırız. Bu yıl 25 dönüm alanda pancar ekimi yaptım. Yaklaşık 200 ton ürün elde ediyorum. Önümüzdeki yıl bir zam daha gelirse çiftçiler olarak köşeyi döneriz. Bu zamdan sonra emeğimizin karşılığını alacağımızı düşünüyorum." dedi.
Kent merkezine bağlı Suboyu köyünde çiftçilik yapan Kerem Mutlu da emeklerinin karşılığını almaları durumunda, daha verimli ve daha modern araçlarla pancar üretimi yapabileceklerini söyledi.
Mutlu, üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu belirterek, ileriki dönemde avans alım fiyatının ton başına 250 lira olmasını istedi.