Pamuk Sektörü Temsilcileri Diyarbakır'da Buluştu
Diyarbakır'da "Güneydoğu Anadolu Bölgesi pamuğunda kalitenin yükseltilmesi ve sürdürülebilirlik Çalıştayı" düzenlendi.
Diyarbakır'da "Güneydoğu Anadolu Bölgesi pamuğunda kalitenin yükseltilmesi ve sürdürülebilirlik Çalıştayı" düzenlendi.
Bir otelde akademisyenler, tekstil sektörü temsilcileri ve çiftçilerin katılımıyla düzenlenen çalıştayda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, ilde 7 milyon dekarlık alana sahip olduğunu ve bunun 1 milyon 600 bin dekar alanının sulanabilir olduğunu söyledi.
Silvan Barajı projesinin tamamlanmasıyla ilde 4 milyon 200 bin dekar alanın sulanabileceğini belirten Atalar, bu sayede ilde pamuk üretiminin artacağını aktardı.
Üreticilerin makineli hasat yaptığını vurgulayan Mustafa Ertan Atalar, şöyle konuştu:
"Bakanlığımızın destekleme politikaları pamuk üretimine katkı sağlıyor. Kilogram başına 80 kuruş önemli katkıdır. Diyarbakır'da dekar başına 600 kilogram elde ediliyor. Özellikle hasat sırasında başlayıp kaliteyi olumsuz etkileyen faktörlerin tamamını ortadan kaldırmadıkça, sanayicinin istediği pamuğu elde edemeyeceğiz. Sıkıntılar belli, önce hasadı düzelteceğiz. Bazı tedbirler alacağız ve bunu zorunlu hale getireceğiz."
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Başbağ ise pamuğun son 2 yılda ilerleme kaydettiğini ve hak ettiği değere gelmeye başladığını belirtti.
Başbağ, ülkedeki pamuk veriminin iyi olduğunu ancak ürün kalitesinde aynı şeyin söylenemeyeceğini ifade ederek, "İlimiz gerek pamuk tarımı, gerekse sanayisi açısında iyi bir potansiyelde. Bu potansiyeli çok iyi değerlendirmemiz lazım." dedi.
Progen Tohum AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday da sektörün tamamının birlikte kalkınabileceğine işaret ederek, "Sanayicisinden çırçırcısına, tüccarına kadar tüm sektör paydaşları el birliğiyle ekmek yediğimiz bu ürünü desteklemek durumundayız." ifadesini kullandı.