Haberler

Palamut Bolluğu Lakerda Yapımını Arttırdı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli ve Kastamonu'da bol miktarda palamut avlayan balıkçılar, lakerda yapımına başladı.

Kocaeli ve Kastamonu'da bereketli sezon geçiren balıkçılar, palamutları lakerda (salamura) yaparak değerlendiriyor.

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde yaşayan balıkçı Fatih Karabudak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl bu aylarda palamudun bolluk durumuna göre lakerda yapımına başladıklarını söyledi.

Lakerdanın halk dilinde turşu olarak bilindiğini, ağız tadına önem verenlerin bu üründen vazgeçemediğini belirten Karabudak, her balıktan turşu yapılmadığını dile getirdi.

Karabudak, yaklaşık 800 gramlık ya da bir kilogramlık palamut veya torikten lakerda yapılabildiğini ifade ederek, "İlk önce balığın sırt ve yan yüzgeçleri, daha sonra gövde, yan yüzgeçler hizasından ve kuyruğun 10 santimetre üstünden kesilir. Kesilen parçalar lakerda için kullanılmaz. Balığın iç organları temizlendikten sonra 2-3 parmak genişliğinde parçalara bölünür" şeklinde konuştu.

Lakerdanın evlerde de yapabileceğine dikkati çeken Karabudak, şunları kaydetti:

"8-10 gün sonra lakerdanız hazırdır. Ortam sıcaksa tenekede, buzdolabında muhafaza edilmelidir. Balık, bu şekilde uzun süre saklanacaksa her 15 günde bir salamura yenilenmelidir. Böylece ağır balık kokusunun lakerdaya sinmesi önlenir ancak uzun süre kalacak olursa tuzlu olur. Yenecek kadarı tenekeden alınarak 4-5 saat yıkanıp suyu giderilir, üzerine yağ ve limon gezdirilerek afiyetle yenir."

"Lakerda sayesinde her mevsim lezzetli balık tüketilebilir"

Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde balıkçılık yapan Aykut Güzelaydın da palamudun bu sezon bereketli olduğunu, balık severlerin de bunu lakerdayla fırsata dönüştürdüğünü anlattı.

Güzelaydın, balığın bu yöntemle daha uzun süre saklanabileceğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu sene balık bol, tüketiciler de bunu güzel şekilde değerlendiriyor. Balığın lakerdasını yapıp, hem uzun süre muhafaza etme hem de istedikleri zaman palamut tüketme imkanı buluyorlar. Eskiden her evde buzdolabı olmadığı için balık saklamak da problemmiş. Bu şekilde lakerdasını yapıp, yiyecekler koruma altına alınırmış ancak bu sene palamudun bolluğunu her mevsim değerlendirmek isteyenler bunu yapmaya başladı."

"Lakerda sayesinde her mevsim lezzetli balık tüketilebilir" diyen Güzelaydın, "Palamudun hayranları, balığın lakerdasını hazırlayıp sezon dışında dahi lezzetini kaybetmeden tüketebiliyor. Örneğin, balığın en lezzetli olduğu zamanlar sonbahardır. Kasım sonu itibarıyla palamut sularımızdan göç eder ama balık bolken fırsattan istifade lakerdasını yapanlar, yazın dahi balığı ilk günkü lezzetiyle tüketebilir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close