Haberler

Palamut Avı Küçük Balıkların Yaşamasını Sağlıyor"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz Sönmez, denizsel ekosistem içinde beslenme alanı aynı olan balıkların avlanmasının bazen yararı bulunabileceğini belirterek, "Fazla olan palamudun avlanması, ondan küçük hamsi, istavrit gibi balıklara yaşam alanı açıyor, beslenmelerini ve çoğalmalarını sağlıyor.

ÖMER ERİM BAŞTİMAR - Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz Sönmez, denizsel ekosistem içinde beslenme alanı aynı olan balıkların avlanmasının bazen yararı bulunabileceğini belirterek, "Fazla olan palamudun avlanması, ondan küçük hamsi, istavrit gibi balıklara yaşam alanı açıyor, beslenmelerini ve çoğalmalarını sağlıyor." dedi.

Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizsel ekosistemde beslenme alanı aynı türlerin avlanmasının bazen yararlı olabileceğine dikkati çekti.

Bu sezon son günlerde denizlerde bol miktarda palamut avlanmasının da bu şekilde izah edilebileceğine işaret eden Sönmez, balıkçıların ve balık severlerin 1 Eylül'den bu yana bereketli bir sezon yaşadığını vurguladı.

Denizlerde avcılık faaliyetlerinin belirli bir dengeye ulaştıktan sonra kesilmesi gerektiğini dile getiren Sönmez, şunları söyledi:

"Denizsel ekosistem içinde beslenme alanı aynı olan balıkların avlanması bazen zararlı değil, yararlıdır. Besin zincirinde önemli yeri bulunan ve palamutla aynı türde beslenen diğer balık gruplarının daha küçüklerinin, palamudun avlanmasıyla daha çok beslenme şansı olacak. Dolayısıyla ekosistemde bir alt grupta olan balıklar, daha fazla büyüme ve av sahasına ulaşabilme şansı bulacak. Fazla olan palamudun avlanması, ondan küçük hamsi, istavrit gibi balıklara yaşam alanı açıyor, beslenmelerini ve çoğalmalarını sağlıyor. Hatta çok küçükleri de büyük palamutlara yem olmaktan kurtuluyor. Şu an için fazla av iyi ama tabii bu belli bir dengeye ulaşana kadar. Popülasyon dengesi belli bir büyüklüğün altına düştüğü zaman avlanmayı kesmek gerekiyor."

"Dengeyi koruduğumuzda bolluk devam edecek"

Sönmez, avlanan palamutların boyuna dikkat edilmesi gerektiğine işaret ederek, "Avlanan palamutlar ortalama 30 santimetrenin üzerinde. Şimdilik faydalı olan avın palamudun boyunun 20 santimetrenin altına düştüğü zaman bitirilmesi gerekiyor. Bu dengeyi korumayı başardığımız an denizlerimizdeki bolluk ve bereket uzun süre devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Palamut Avı Küçük Balıkların Yaşamasını Sağlıyor
Kaynak: AA / Güncel
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Erdoğan başkanlığında toplanıyor

Milyonlar bugün yapılacak toplantıya kilitlendi! Masada 2 önemli başlık var

İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

title