Pakistan'dan Türk Hükümetine Çağrı: "İsrail ile İlişkilere Dikkat"
Pakistan'ın önde gelen gazetelerinden Dawn, Ankara'nın dış politikasına destek verirken Türk hükümetinin İsrail ile ilişkiler konusunda dikkatle hareket etmesi, "İsrail ile uzun süren bir konfrontasyonun içerdiği risklerin farkına varması" gerektiğini de savundu Türkiye'nin ile İsrail arasındaki bir çatışmanın olasılığının, sadece Batı'da değil, Müslüman dünyasında da kaygı yarattığı görülüyor.
Pakistan'ın önde gelen gazetelerinden Dawn, Ankara'nın dış politikasına destek verirken Türk hükümetinin İsrail ile ilişkiler konusunda dikkatle hareket etmesi, "İsrail ile uzun süren bir konfrontasyonun içerdiği risklerin farkına varması" gerektiğini de savundu Türkiye'nin ile İsrail arasındaki bir çatışmanın olasılığının, sadece Batı'da değil, Müslüman dünyasında da kaygı yarattığı görülüyor. Pakistan'ın önde gelen gazetelerinden Dawn, Ankara'nın dış politikasına destek verirken Türk hükümetinin, İsrail ile ilişkiler konusunda dikkatle hareket etmesi ve "İsrail ile uzun süren bir konfrontasyonun içerdiği risklerin farkına varması"nı istedi.
Dawn gazetesince, tanınmış köşe yazarı Muhammad Ali Siddiqi imzası ile yayımlanan "Türkiye: Dikkate İhtiyaç Var" başlıklı yorumda Türkiye'nin "yüksek profili"nin dış politikasının bazı yönlerinin, muhalefet tarafından eleştirilirken "Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü iktidar dönemine damgasına vuran aktif ve geniş bölgesel rolünün niteliği gereği içerdiği tehlikelere vurgu yaptığı" görüşü dile getirildi.
Başbakan Erdoğan'ın Gazze katliamına ilişkin ilkesel tutumu, Davos panelini terk etmesi ve Mavi Marmara'ya saldırıdan özür talebinin, övgüye değer ve Türkiye'nin, NATO üyesi, AB adayı ve Doğu Akdeniz'deki kilit ülke olarak kendisi için çizdiği rol ve statü doğrultusunda hareketler olduğu belirtildi.
Yorumda Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra NATO'ya katılması ardından tüm hükümetlerinin Avrupa yanlısı bir yönelişi sürdürürken Avrupa ile olan bağlardan büyük bir kazanç elde edildiği, son dönemde de "komşularla sıfır politikası"nın benimsemesi, İran'ın nükleer programı konusunda Brezilya'nın yardımıyla da bir mutabakat sağlaması, Arap dünyasıyla daha yakın ekonomik ve kültürel bağlarının oluşturulması gibi unsurların olumlu değerlendirilmesinden sonra şöyle devam edildi:
"Tüm bu olumlu gelişmeler elbette ki Türkiye'ye katkı yapar ancak AKP hükümeti, İsrail ile ilişkiler konusunda dikkatle hareket etmeli. İslam Konferansı Teşkilatı bir üyesi olarak Türkiye, Filistin halkının Kudüs'ün başkenti olacağı bir Filistin devleti konusunda ilkesel bir tutum almalı ancak Sayın Erdoğan, Türkiye'nin ulusal gücünün unsurlarını fazla abartmamalı. Daha önemlisi, İsrail ile bir çatışmanın, niteliği gereği yaratacağı sonuçların farkına varmalıdır."
Dawn yazarı, Avrupalı hükümetlerin çoğunun, İsrail'in baskılarına kırılgan, ABD'de ise, güçlü Yahudi lobisi nedeniyle baskının ötesinde bir durum olduğunu belirttiği yorumunda Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşmesinin Ankara'nın Washington ve Brüksel ile bağlarını en geç olumsuz etkileyeceği görüşünü dile getirdi.
-"İSRAİL, KÜRT SORUNUNA ÖZEL BİR İLGİSİ VAR"-
Diğer tehlikelerin de bulunduğunu savunan yazar, İsrail'in "Kürt sorununa özel bir ilgisinin olduğunu" belirtirken de "Kürt durumundaki bir kötüleşme, sadece Türkiye değil, Ortadoğu'nun diğer iki büyük güçleri olan Irak ve İran'ı da istikrarsızlaştırabilir. Bu da, bölgeye, Pakistan'ın sınırına kadar uzayabilecek bir zincirleme etkisi olabilir" dedi.
Yorumda Türkiye'nin "Daha önce İsrail ile var olan katıksız askeri siyasi ve askeri ilişkiden uzaklaşması"nın doğru bir hareket olduğu belirtilirken Başbakan Erdoğan'ın "İsrail'in uzun süren bir konfrontasyonun risklerini kavraması gerektiği" savunularak savaş gemilerinin yardım gemilerine refakat etmesi söyleminin "tehlikeli" bulunduğu, krizi Türk ekonomisinin ve jeopolitik çıkarlarına zarar verebilecek düzeylere çıkartıp AB üyeliğinin olasılığını daha da azaltabileceği öne sürüldü. - Ankara