Pakistan'da Seçim Sistemi Protestosu
Pakistan'da, Minhac-ul Kur'an (Kur'an Yolu) Hareketi lideri Tahir-ul Kadri'nin çağrısı üzerine İslamabad'a "büyük yürüyüş" başlatan protestocular, iki gün süren yolculuktan sonra gece yarısı başkente ulaştı.
Pakistan'da, Minhac-ul Kur'an (Kur'an Yolu) Hareketi lideri Tahir-ul Kadri'nin çağrısı üzerine İslamabad'a "büyük yürüyüş" başlatan protestocular, iki gün süren yolculuktan sonra gece yarısı başkente ulaştı.
Kur'an Yolu Hareketi tarafından organize edilen, ülkenin en güneydeki Karaçi kentinden başlayarak, Multan, Lahor, Faysalabad ve Ravalpindi gibi büyük şehirlerden "büyük yürüyüş"e katılanlar, başkentte hükümetin yanlış uygulamaları ve seçim sistemini protesto etmeye başladı.
Tarihi nitelikteki miting Meclis binasına birkaç kilometre uzaklıktaki kent içi ulaşımın adeta can damarı ana yol üzerinde yapılıyor. Hükümet daha önce Cumhurbaşkanlığı ve Meclis binası önündeki meydana girilmesine asla izin vermeyeceğini açıklamıştı.
Cumhurbaşkanlığı ve Meclis binasının çepeçevre konteyner ve barikatlarla kapatıldığı başkentte güvenliği 10 binden fazla asker ve polis sağlıyor.
-"Hükümetten istediğimizi alana kadar eylem devam edecek"-
Kur'an Yolu Hareketi'nin Lideri Kadri, Lahor kentinden yola çıkmadan gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetten istediklerini alana kadar başkentteki eylemi devam ettirmekte kararlı olduklarını belirtti.
Pakistan tarihinin en büyük siyasi eylemini yapmak için yola çıktıklarını ifade eden Kadri, protesto eylemine katılanların sayısının bir gün içinde yüz binleri aşacağını ileri sürdü.
Gece yarısında protesto alanına ulaşabilen Kur'an Yolu Hareketi lideri, hükümetten seçim komisyonunun feshedilmesini, tarafsız ve yolsuzluğa bulaşmamış isimlerin seçim hükümeti kurmasını ve seçim kanununda bazı yasal değişiklilere gidilmesini şart koşuyor.
-Başkentte hayat durdu-
Pakistan'ın son derece yüksek önlemlerle korunan başkentinde miting nedeniyle hayat durma noktasına geldi.
Başkentin birkaç giriş noktası dışında bütün girişleri araç trafiğine kapatılırken, kentte iki gün resmi tatil ilan edildi.
Güvenlik nedeniyle cep telefonu şebekelerinin 24 saattir kapalı tutulduğu başkentte her köşe başında asker ve polis araçları konuşlandırıldı.
Polis helikopterlerinin sürekli devriye görevi yaptığı İslamabad'da havaalanına gidiş ve geliş yolunda büyük sorunlar yaşandığı belirtiliyor.
Protestocuların eylemlerinin günlerce sürmesi durumda kentte hayatın normale dönme süresinin uzamasından korkuluyor. Bu durumda güvenlik güçlerinin elemcilere şiddet kullanarak dağıtma seçeneği ve olası çatışmadan endişe ediliyor.
-İçişleri Bakanı Malik: "Miting yasal ve demokratik değil"-
Mitingin yapıldığı bölgeye gelerek incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Rahman Malik, Tahir-ul Kadri'nin başını çektiği mitingin yasal ve demokratik olmadığını söyledi.
Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Malik, seçim atmosferine girilen bu dönemde Kadri ve taraftarlarının başkente girmelerine karşı çıkmadıklarını belirterek, miting için yapılan bütün harcamaların Kadri'den tahsis edileceğini bildirdi.
Kadri'nin "bir milyon kişiyle İslamabad'a gireceğiz" sözlerini hatırlatan Malik, "Bizim tespitlerimize göre 25 ile 30 bin kadar kişi mitinge katılmaktadır" dedi.
Kadri'yi saldırı ihtimaline karşı uyardığını ifade eden Malik, 5-6 kadar Cundullah örgütü militanlarının konvoylarla İslamabad'a sızdıklarının belirlendiğini kaydetti.
Gecenin ilerleyen saatlerine ve soğuk havaya rağmen miting devam ediyor.
Muhabir: Erkan Yiğitsözlü
Yayıncı: Tarkan Demir - İSLAMABAD