Padişah Sabunları Bilecik'te Üretiliyor
Osmanlı döneminde sarayların güzel kokmasını sağlayan sabunlar Bilecik’te Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri tarafından yeniden üretiliyor.
Osmanlı döneminde sarayların güzel kokmasını sağlayan sabunlar Bilecik'te Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri tarafından yeniden üretiliyor.
Bu yıl 2'nci defa düzenlenen Öğrenme Şenliği, Bilecik Hürriyet Mahallesi'nde bulunan kapalı pazar giyim bölümünde gerçekleşirken, farklı iş kollarında kurulan stantlarda en büyük ilgiyi ebru sanatı gördü. Bilecik Halk Eğitim Merkezinde açılan mis sabun (meyve sabunu) yapımı kursunda yapılan çeşit, çeşit meyveler Öğrenme Şenliğinde göze çarparken, ziyaretçiler tarafından bu stant ilgi odağı oldu. Yapılan mis sabunlar hakkında bilgi veren Bilecik Halk Eğitim Merkezi Mis Sabun Öğreticisi Birsen Çakır, açılan kursta 50 kursiyerin olduğunu ve bu kursun neşeli ve eğlenceli olduğunu belirtti. Çakır, "İlk olarak bu sanatın 1600'lü yıllarda Osmanlı döneminde Edirne'de ortaya çıktığı biliniyor. Eskiden sarayları bunlarla süslerlermiş, koksun diye. Halk Eğitim Merkezi sağ olsun bize böyle bir imkan verdi. Teşekkür ediyoruz. Kredi Yurtlar Kurumundaki çocuklarla çalışıyorum. Sabundan meyve yapıyoruz. İlk önce beyaz sabun oluyor tabi. Bu hale gelene kadar baya bir aşamadan geçiyor. Sabunu rendeliyoruz, yoğuruyoruz, sonra elleriyle tamamen elleriyle herhangi bir kalıp olmadan bu şekilleri vermeye çalışıyorlar. Ben de öğretmeye çalışıyorum. Daha sonra boyuyoruz, renklendiriyoruz, ambalajlıyoruz. Baya eğlenceli geçiyor kurslarımız. Yaklaşık 50 kursiyerimiz var. Sağ olsun çocuklar severek yapıyorlar. Annelerine hediye götürüyorlar, kendileri bir şey öğrenmiş oluyor, bir sanatsal faaliyet oluyor. Sonra da isteyen satışını yapıyor, isteyen hediye götürüyor. Bu yıl 2'nci defa düzenlenen Öğrenme Şenliğinde Bilecik Halk Eğitim Merkezi olarak açtığımız stantta memnunuz gelen giden hep merak içinde. Sabunun bu hale gelmiş olması onların baya ilgisini çekiyor" dedi. - BİLECİK