Padişah Abdülmecid'in Madalyonu İzmir'de Bulundu
İzmir'deki antik ören yeri Agora'daki kazı çalışmaları sırasında, Osmanlı padişahı Abdülmecid'in üzerinde portresinin bulunduğu bir madalyon bulundu.
İzmir merkezinde bulunan antik ören yeri Agora'da hassasiyetle sürdürülen kazı çalışmaları sırasında geçmiş ve yakın tarihe ait materyal ve dokümanlar bulundu.
ESKİ BELGELER DE BULUNDU
Roma Hamamı'nda yapılan çalışma sırasında bir tütün çuvalı içerisinde bulunan materyaller arasında Osmanlı Devletinin 31. Padişahı Sultan Abdülmecid'in madalyonu ve 1936 yılına ait tütün şirketlerinin belgeleri bulundu. Çıkarılan malzemeler kazı ekibince koruma altına alındı.
"BELGELER GÜNLÜK YAŞAMLA İLGİLİ BİLGİ VERECEK"
Konuya ilişkin açıklama yapan Kazı Ekibi Başkanı Doç.Dr. Akın Ersoy, şu sıralar çalışmalarının Roma Hamamı yapısını ortaya çıkarmaya yönelik olduğunu belirtti. Agora çevresinde Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet dönemine ait yapılaşmaların söz konusu olduğunu hatırlatan Aksoy, kazı sırasında başlangıçta erken Cumhuriyet dönemi ve Osmanlı Devleti buluntularıyla karşılaştıklarını söyledi. Buluntular arasındaki belgelerin çoğunlukla 1936-1947 yılları arasındaki zamanı kapsadığını dile getiren Ersoy; "Roma Hamamı yapısının büyük kemerinin altında belikli bir betonla kaplanmış üstü örtülmeye çalışılmış bir tütün balyası ile birlikte İzmir'in erken Cumhuriyet dönemine ait bir takım belgeler ele geçirdik. Son derece iyi korunmuş evraklar değil ama o günlerin günlük yaşamı ile ilgili fikir verecek evraklar. Biz onlara saygı gösterdik ve katalog içerisinde topladık. Buradaki belgeler genellikle 1937 ve 1946 yıllarına ait" dedi.
DÖNEMİ ANLATAN BİRÇOK ESER BULUNDU
Çuval içerisinde aralarında takvim yaprakları, tüccar defterlerinin bulunduğu sayfalar, dönemin milli piyango biletlerinin bulunduğunu ifade eden Ersoy, söz konusu örneklerin arkeolojik miras içerisinde ortaya çıkmasının mümkün olmadığını ancak şehir içi kentsel arkeolojik kazılarda bulunabilecek örnekler olduğunu açıkladı. Ersoy, çıkan belgeleri şu sözlerle yorumladı: "İsmet İnönü'nün bulunduğu pul, tramvay biletleri, Türk Hava Kurumu'na ait dönemin milli piyango bileti, çocuk yaştaki kişilerin vergiden muaf olduğunu belirten belgeler, bunun yanı sıra çuvaldan henüz daha Tekel idaresi kurulmadan önce üretilen inhisar kibritleri, Ece Ayhan'ın şiirlerinde geçen Fransız Serkldoryan sigarası, 1937 yılına ait Türk Hava Kurumu piyangosu bileti, tütün kampanyaları yaprakları, İzmir'in en eski sinemalarından Teyyare Sineması'nın gazete ilanı, 1936 yılına ait tütün şirketleri belgeleri, tüccarların borç defterleri ve vergi muaf belgeleri çıktı."
"MADALYON HEDİYE OLABİLİR"
Osmanlı dönemine ait tuğranın üzerinde bulunan gül motifinin Abdülmecid'e ait olan madalyon hakkında da bilgi veren Ersoy, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Ön yüzünde Abdülmecid'in resmi arka yüzünde gül motifi mevcut. Abdülmecid'in İzmir'e geldiğini biliyoruz. Belki o dönemden kalmış bir örnek olabilir ya da birine hediye edilen bir madalyon olduğunu değerlendirmemiz mümkün olabilir diye düşünüyoruz."