P&g Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat Açıklaması

P&g Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat Açıklaması
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Procter & Gamble (P&G) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat, P&G'nin 84 milyar dolarlık cirosuyla 180 ülkede ürünlerini tüketicilere ulaştırdığını ve 75'ten fazla ülkede faaliyet gösterdiğini belirterek, "P&G Türkiye'ye 25 yılda yarım"...

Procter & Gamble (P&G) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat, P&G'nin 84 milyar dolarlık cirosuyla 180 ülkede ürünlerini tüketicilere ulaştırdığını ve 75'ten fazla ülkede faaliyet gösterdiğini belirterek, "P&G Türkiye'ye 25 yılda yarım milyar doların üzerinde fiziksel yatırım yaptı" dedi.

Karpat, P&G'nin faaliyetleri hakkında AA'ya yaptığı açıklamada şirketin 1837 yılında ABD'nin Cincinnati şehrinde, ekonomik ve siyasi atmosferin zorlu süreçlerden geçtiği bir dönemde küçük ve mütevazı bir şirket olarak kurulduğunu anlattı. P&G'nin Türkiye'ye giriş öyküsünün 1987 yılına uzandığını aktaran karpat, şöyle devam etti:

"O tarihte Dürüst Ailesi'nin şirketine ortak olarak pazara adım atan P&G'nin o yıllarda ürün portföyünde sadece Alo, Mintax ve Pinky şampuan bulunuyordu. 1990-1991 yıllarında ise, Eczacıbaşı Tüketim Grubu bünyesinde bulunan Sanipak Sağlık Ürünleri AŞ ile kağıt ürünleri kategorisinde (Orkid, Prima) ve Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri Pazarlama AŞ ile de ağız ve diş sağlığı kategorisinde faaliyet göstermek üzere ( İpana ) ortaklık süreçlerine başladı. P&G bu dönemde kendi markalarını da Türkiye'ye getirmeye başladı. 1988-1994 yılları arasında ürün portföyüne Ace, Ariel, Pantene ve Rejoice'u ekledi. 1998 yılı temmuz ayı itibariyle ortaklıklar sona erdirilip tüm markalar P&G Tüketim Malları Sanayi AŞ altında toplandı."

Bugün tüm dünyada 4,6 milyar tüketiciye hitap eden P&G'nin, bu yıl dünyada 175., Türkiye'de ise 25. yılını kutladığı bilgisini veren Karpat, "P&G bugün 84 milyar dolarlık cirosuyla 180 ülkede ürünlerini tüketicilere ulaştırıyor ve 75'ten fazla ülkede faaliyet gösteriyor" dedi.

-P&G'nin Türkiye markaları-

P&G'nin Türkiye faaliyetlerini değerlendiren Karpat şunları kaydetti:

"P&G Türkiye, bugün faaliyette bulunduğu kategorilerde 19 marka ile (Ace, Alo, Ariel, Blendax, Braun, Duracell, Fairy, Gillette, Head & Shoulders, İpana, Koleston, Max Factor, Olay, Oral-B, Orkid, Pantene, Prima, Rejoice ve Wella Pro Series) lider konumda. Türkiye'nin en büyük temizlik, ev bakım, kadın hijyen ürünleri ile bebek bakım ürünleri üreticileri arasında yer alırken, güzellik ve kişisel bakım kategorisinde de lider şirketlerden biri.

Bu yıl Türkiye'de 25. yılını kutlayan P&G, ülkede pek çok ilkin öncüsü oldu. Prima, Türkiye'nin ilk hazır bebek bezi. Türkiye ilk 'ikisi bir arada' şampuanla Rejoice sayesinde tanıştı. Ariel Professional Leke Çıkarıcı, dünyada Leke Çıkarıcı Kategorisi'ne ilk olarak Türkiye'de girdi. Türkiye'deki tüketiciler, P&G ürünlerini yaşamlarının ayrılmaz birer parçası haline getirdi."

Dünyada 175. yılını kutlayan P&G'nin, markaları ile popüler kültür akımlarını da etkilediğini dile getiren Karpat, "Mesela P&G'nin 1879'da piyasaya sunduğu ilk markası Ivory Soap, Türkçe'de pembe dizi anlamında gelen soap opera terimine esin kaynağı olmuştur. Zira Ivory Soap bir TV dizisine sponsor olmuştu ve o tarihten itibaren pembe diziler için soap opera terimi literatüre girdi. Dünyanın daha fazla noktasında daha fazla tüketiciye ulaşma hedefi ile çalışan P&G, tüm dünyada ilk radyo reklamı (1923) yayınlayan şirketler arasında yer alıyor. Tüketicinin sesine her zaman kulak veren P&G, 1924 yılında tarihteki ilk

'pazar araştırması' bölümünü kurarak tüketicilerin tercihleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesini sağladı" ifadelerini kullandı.

P&G'nin, Türkiye'de de perakende sektörünün gelişimi ile tüketicilerin beklenti ve alışkanlıklarını etkilediğini söyleyen Karpat, "Türkiye'de her yıl 200 bin yeni hane kuruluyor. Bu haneler P&G'nin kategorileri için büyük önem taşıyor. Zira önümüzdeki dönemde de bugün ve gelecek nesiller için, tüketicilerin yaşamlarını iyileştirecek yüksek kalite ve değerde markalı ürünler ve hizmetler sunmayı sürdüreceğiz. Türkiye'deki hanelerin yüzde 95'inde en az bir P&G ürünü bulunmakta, hedefimiz önümüzdeki dönemde daha fazla tüketiciye daha fazla ürünle ulaşabilmek" ifadelerini kullandı.

-P&G Türkiye'de kaç haneye ulaşıyor--

Karpat şirketin Türkiye'deki konumuna ilişkin şunları dile getirdi:

"Bugün Türkiye'de; Hanelerin yüzde 95'inde en az 1 P&G markası bulunuyor. Her yıl yaklaşık 2,5 milyon bebek Prima ile bezleniyor. Yılda 9 milyon kadın Orkid kullanıyor. 8 milyondan fazla hanede ki bu yaklaşık 24 milyon kişiye tekabül eder, P&G'nin şampuan ürünleri kullanılıyor.

Günde yaklaşık 500 ton P&G deterjanı ile çamaşır yıkanıyor. Yılda yaklaşık 17 milyon kişi İpana diş macunu ile dişlerini fırçalıyor. Günde 4 milyondan fazla erkek Gillette tıraş bıçağı kullanıyor."

P&G'nin evlerine girdiği tüketicilerine teşekkür etmek amacıyla markaların hikayeleri ile kurgulanmış, P&G Evi'ni ziyarete açtığını kaydeden Karpat,

"Türkiye'yi ilk hazır bebek bezi Prima, ilk tıraş bıçağı Permatik, ilk şampuan Blendax, ilk hijyenik ped Orkid ile tanıştıran P&G, 25 yıldır markalarına evlerinde yer açan tüketicilerine İstinyePark'ta açılan P&G Evi'nde çeşitli sürprizlerle teşekkür ediyor" ifadelerini kullandı.

Karpat, 11-17 Aralık 2012 tarihleri arasında İstinyePark ana aktivite alanında ziyarete açık olan P&G Evi'nde Prima, Pantene ve Max Factor gibi markalar tarafından düzenlenecek etkinliklerle sürpriz hediyelerin ziyaretçileri beklediğini söyledi.

-Türkiye'ye 25 yılda yarım milyar doların üzerinde yatırım-

P&G'nin Türkiye'ye 25 yılda yarım milyar doların üzerinde fiziksel yatırım yaptığını vurgulayan Karpat, şirketin Türkiye'de 2 fabrikasının bulunduğunu, Gebze fabrikası ve Şekerpınar Üretim ve Dağıtım tesislerinde, toz deterjan, hazır çocuk bezi, hijyenik ped, çamaşır suyu ve likit deterjan üretimi ve dağıtımı yapıldığını dile getirdi.

Karpat şunları kaydetti:

"1992'de faaliyete geçen Şekerpınar Üretim ve dağıtım tesislerinde şu an Fairy ve Ace üretimi yapılıyor. ACE üretimi 1999 yılında Sefaköy'den Şekerpınar'a taşındı. Gebze fabrikası ise 1992 senesinde Orkid ve Prima üreterek faaliyete başladı. 2004 yılında toz deterjan (Ariel, Alo) üretimine başlandı."

Ar-Ge çalışmalarına her sene 2 milyar doların üzerinde kaynak ayıran P&G'nin, inovatif teknolojilerle geliştirdiği ürünleri tüketici ile buluşturduğunu belirten Karpat, "P&G, son olarak Türkiye pazarına Fairy bulaşık deterjanını sundu. Ürünün Türkiye'deki tüketiciler tarafından çok sevilmesi ile P&G, Türkiye'deki 25. yılı şerefine Fairy üretim hattını Türkiye'ye taşıyarak son derece verimli bir yatırımın altına imza attı. 20 milyon dolar yatırımla Şekerpınar üretim ve dağıtım tesislerinde kurulan yeni üretim hattı sayesinde Fairy artık ithal edilmek yerine, Türkiye'deki iç pazar ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılamak üzere Türkiye'deki tesislerde üretiliyor. Böylece P&G Türkiye, hem ithalatın azaltılıp yerli üretimin teşvik edilmesine hem de ihracatın artırılarak cari açığın kapatılmasına önemli katkılarda bulunmayı hedefliyor" dedi.

-"Fairy üretim hattı P&G Global için örnek teşkil ediyor"-

Karpat Fairy bulaşık deterjanı yatırımları ile ilgili ise şunları anlattı:

"Montajı rekor sürede tamamlanan Fairy üretim hattı P&G Global için örnek teşkil ediyor. Türkiye'de Şekerpınar Üretim ve Dağıtım Tesisi'nde açılan ve 5 bin metrekarelik bir alana kurulan Fairy üretim hattında P&G'nin tüm dünyada likit üretimlerde kullanılmak üzere geliştirdiği standart teknoloji kullanılıyor.

Türkiye'deki Fairy üretim hattı, şirketin tarihindeki en hızlı üretime başlayan fabrikası olarak görülüyor. Bu özelliğiyle fabrika, dünyadaki diğer fabrikalar için öncü niteliği taşıyor. Hatla ilgili daha detaylı bilgi vermek gerekirse, paketleme hattının montajı dünyada rekor sürede 15 saatten az bir zamanda tamamlandı.

Üretim hattında birinci aşama kalite prosedürünün tamamlanması ve ürünlerin tüketiciye sevk edilebilir hale gelmesi 24 saatten kısa sürede gerçekleşti.

Şekerpınar'daki Fairy üretim hattı, P&G likit üretim tesisleri içerisinde en yüksek verimlilik ile devreye alınan tesis oldu."

Yurt dışında benzer teknolojilerle fabrika kurulacak ülkelerde çalışanların, P&G Türkiye'ye eğitim almaya geldiğini aktaran Karpat sözlerini şöyle tamamladı:

"Fairy üretim hattı, Eylül 2012 itibariyle Türkiye piyasası için yüzde 100 yerli üretime geçti. Dolayısıyla Fairy sıvı deterjanda iç pazar ihtiyacının tamamı Şekerpınar'dan karşılanıyor."

Muhabir: Musab Turan

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel
title