Haberler

'Özlediğimiz Bir Anayasa Çıkacağından Endişeliyim'

'Özlediğimiz Bir Anayasa Çıkacağından Endişeliyim'
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM İdare Amiri ve AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, Yeni Sivil Anayasa ile İlgili, 'Bu Anayasa'nın Çok Sivil Çok Demokratik Olacağı İnancını Taşımıyorum.' Dedi.

-TBMM İdare Amiri ve AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, yeni sivil Anayasa ile ilgili, "Bu Anayasa'nın çok sivil çok demokratik olacağı inancını taşımıyorum. Çünkü heyette bulunan üyeler görüşülen her maddede 'Acaba asker ne diyecek, acaba asker nasıl bakacak' endişesi taşıyacaklar" şeklinde konuştu. Kutlu, "Türkiye'de en büyük sorun koruyuculara karşı bizi kimin koruyacağıdır" dedi.

ANKARA (ANKA) - TBMM İdare Amiri ve AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, yeni sivil Anayasa ile ilgili, "Bu Anayasa'nın çok sivil çok demokratik olacağı inancını taşımıyorum. Çünkü Heyette bulunan üyeler görüşülen her maddede 'Acaba asker ne diyecek, acaba asker nasıl bakacak' endişesi taşıyacaklar" şeklinde konuştu.

Akademik Danışma, Araştırma ve Geliştirme Vakfı'nın Ankara'da düzenlenediği "Sivil Anayasa" konulu panele konuşmacı olarak katılan Kutlu, çalışmaları devam eden sivil Anayasa ile ilgili endişeler taşıdığını belirterek, "Bu anayasa özlediğimiz ve beklediğimiz bir Anayasa olmayacak" dedi. Kutlu, sözlerinin gerekçelerini ise şu şekilde açıkladı:

"Daha önce askerlerin yaptığı Anayasa'yı kaldırıp sivil bir Anayasa yapmaya geçiyoruz. Ancak sivil anayasa konularında da endişelerim var. Özlediğimiz bir anayasa yapacağımız kanaatinde değilim. Çünkü ortamın çok ideal olduğunu düşünmüyorum. Şu anda sivil anayasa üzerinde çalışan üyeler, görüşülen her maddede 'Acaba asker ne diyecek, acaba asker nasıl bakacak' endişesi taşıyacaklar. Onun için bu anayasanın çok sivil ve çok demokratik olacağı inancını taşımıyorum. Ancak mevcut Anayasa'dan daha sivil olacak."

-"ATATÜRK'ÜN KIYAFETİNE DOKUNULMAYACAĞINI BİLMİYORDUM"-

Kutlu konuşmasına devam ederken kendisini izleyen çok sayıda gazeteciye yönelik "Ben aslında basının bu yoğun ilgisini biliyorum. Buraya 'acaba sivil anayasa ile ilgili ne tartışılıyor' diye değil, 'Kutlu askere yönelik ne söyler' diye, onun için gelmişler. Benim sözlerimi cımbızlayıp, akşam haberlerde nasıl veririz diye gelmişler" dedi.

Kutlu bu sözlerinin ardından geçmişte TBMM'de Mustafa Kemal Atatürk'ün mareşal üniformalı kıyafetinin bulunduğu resimlerin kalkması gerektiğine ilişkin görüşünü anımsatarak, "Atatürk'ün fikirlerine dokunulmayacağını çok iyi biliyorum ancak kıyafetine dokunulmayacağını bilmiyordum. Bu sözlerimle ilgili o kadar tepki aldım ki neredeyse Meclis'in duvarında asılı resminin başında bekler duruma geldik" diye konuştu.

-"YÖNETİME EL KOYAN GENERAL KÖTÜ İNSANDIR"-

Sivil anayasa hakkında görüşlerini anlatan Kutlu, 1982 Anayasası'nın darbe koşullarında hazırlandığı belirterek, "Birileri Anayasa kaldırmış, birileri de yeni anayasal düzenlemeler getirmiştir. Halkımız verilene razı olmuş daha fazlasını istememiş, halkımızda tepki yoktu. Ancak sindirilmişlik vardı" diye konuştu. Kutlu, "Ben ne olursa olsun bu düşüncelerimi hep söylerim. Bu fikirlerimi hep söyleyeceğim. Yönetime el koyan general kötü insandır. Bunu hep söyleyeceğim" dedi.

-"KORUYUCULARA KARŞI BİZİ KİM KORUYACAK"-

Kutlu, "haddini ve Anayasal haklarını aşanların zararlı olduklarını" ifade ederek, "Bu kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun fark etmez. Türkiye'de en büyük sorun koruyuculara karşı bizi kimin koruyacağıdır" diye kaydetti. Sivil Anayasa hazırlarken bazı konulara dikkat çekilmesi gerektiğini de söyleyen Kutlu, "Anayasa Mahkemesi, anayasal hakları ihlal ederse biz ne yapacağız. Asıl sorun buradadır" şeklinde konuştu.

-"SİVİL ANAYASADA KEMALİZM YER ALMAMALI"-

Panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Atilla Yayla da "Yeni Anayasa'da Kemalizm esas alınmamalıdır. Yeni anayasa'da liberalizm olmalıdır" şeklinde görüş bildirdi.

Hiç kimsenin kamu otoritesi zoruyla insanlara "Kemalist olmalısın" dayatmasında bulunmaması gerektiğini belirten Yayla, "İkinci Cumhuriyet tartışması başlatanlar da var. Oysa 1950'de neredeyse bir mucize gerçekleşmişti" dedi.

Yayla daha önce Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili "Türkiye'yi Ortaçağ karanlığından çıkardığı doğru değil, AB sürecinde hala bu adamın duvarlarda resimleri, meydanlarda heykelleri var" şeklindeki sözleri nedeniyle tepki çekmiş ve eleştirilmişti.

-YAYLA'DAN MESLEKTAŞLARINA ELEŞTİRİ, AKP'YE ÖVGÜ-

Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığında ve 6 akademisyen üye tarafından hazırlanan "Sivil Anayasa" taslağını eleştiren Yayla, "Yeni taslak mevcut Anayasa'ya göre daha özgürlükçü ama yetersiz. Anayasa tartışmalarında ekonomik boyut dikkate alınmamış. Ne yazık ki mevcut taslak çok yetersiz, daha özgürlükçü hale getirilmelidir" dedi.

Yayla, AKP Hükümetinin mevcut Anayasa yerine sivil anayasa ile ilgili başlattığı çalışmalardan da övgü ile bahsetti.

-"ANAYASA DALGALANMASININ ÖNÜNE GEÇMEYELİM"-

Panelde konuşan DP Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan da kamuoyunda olumlu anlamda bir sivil anayasa dalgalanması yaşandığını söyleyerek, "Pozitif desteklerimizle bu dalganın önünü açmalıyız. Devleti birilerini iradesi ve idaresi ile değil, hukukun üstünlüğü ile yönetilmelidir" dedi. "Anayasa, yöneten güce karşı bireyi korumayı amaçlayan bir anayasa olmalıdır" diyen Ercan, Türkiye'de ilk kez bir sivil anayasa çalışması başlatıldığını belirterek, "Mevcut Anayasa yürürlükten kaldırılmalıdır. Yeni bir tarihle yeni bir Anayasa hayatımıza girmelidir" şeklinde konuştu. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title