Özgür Bugün Gazetesinin "Marka" Davası
Koza İpek Medya Grubu kayyumlarının şikayeti üzerine Özgür Bugün gazetesinin basımından sorumlu 3 kişinin "marka hakkına tecavüz" suçundan yargılanmalarına devam edildi.
Koza İpek Medya Grubu kayyumlarının şikayeti üzerine Özgür Bugün gazetesinin basımından sorumlu 3 kişinin "marka hakkına tecavüz" suçundan yargılanmalarına devam edildi.
Bakırköy 1. Fikri ve Sinai Haklar Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Mehmet Yılmaz ve Nevzat Güner ile tarafların avukatları katıldı.
Sanık Mehmet Yılmaz savunmasında, Koza İpek'e kayyum atanmadan önce Bugün gazetesinde 2009'dan beri yayın koordinatörü olarak görev yaptığını, kayyum atandıktan sonra kendisinin işten çıkartılmak istendiğini, avukatı olmadığı için belgeleri imzalamadığını daha sonra ise istifa ederek ayrıldığını anlattı.
Yılmaz, daha sonra şahsi olarak Özgür Bugün gazetesini bir gazeteci olarak kurduğunu ifade ederek, "Hatta marka başvurusunda da bulundum. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu'na Basın Kanunu gereğince beyannameyi verdim. Bu beyannamede basımın yapılacağı yer Çağdaş Yayıncılık AŞ gibi gözükse de daha sonra onlarla anlaşamadık ve ben Feza Gazetecilik ile anlaştım. Buna ilişkin belgeleri de sunmuştum. Suçlamayı kabul etmiyorum. Marka hakkının ihlali söz konusu değildir. Zaten arama yapıldıktan sonra da iyi niyet göstergesi olarak yayın hayatına son verdik. Sonuçta bu gazete 10 ya da 12 gün arası basılmıştır. Beraatime karar verilmesini istiyorum." diye konuştu.
Sanık Nevzat Güner de savunmasında, Feza Gazetecilik AŞ'nin genel müdür yardımcılığı sıfatı ile şirkete ait baskı tesislerinde sevk ve idare görevini yürüttüğünü belirtti. Güner, 2016 yılının mart ayında işten çıkartıldığını, Özgür Bugün isimli gazeteyi matbaada basmak için sözleşme imzaladıklarını ve faaliyetlerini yasalar çerçevesinde sürdürdüklerini ifade ederek, beraatini talep etti.
Şikayetçi kayyum yönetiminin avukatı Olcay Kaan, sanıkların savunmalarını kabul etmediğini dile getirerek, şikayetçi oldukları sanıkların cezalandırılmalarını istedi.
Avukat Kaan, "Hukuk mahkemesinde dava açma hakkımız saklı kalmak kaydıyla mahkemenizden zarar ve tazmin talebimiz yoktur. Ayrıca sıradan bir marka patent taklidi söz konusu değildir. Basın hürriyetimiz açıkça engellenmiştir. Bu bir anayasal suçtur." dedi.
Hakim Fatma Sonan Dolunay, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
İddianameden
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, liderliğini Fetullah Gülen'in yaptığı "FETÖ/PDY terör örgütünün yöneticisi olmak" suçundan şüpheli Hamdi Akın İpek'in yöneticisi ve ortağı olduğu şirketlerin yetkilerinin tümüyle devredildiği, kayyumlar atandığı hatırlatılıyor.
Yeni yönetim kurulunun, Özgür Bugün ve Özgür Millet gazetelerinin, kayyum yönetimindeki Bugün ve Millet gazetelerinin marka haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle şikayetçi oldukları belirtilen iddianamede, bunun üzerine, Bakırköy 3. Sulh Ceza Hakimliğinin, marka ihlali nedeniyle gazetelerin basım yerinden 3'er nüsha alınması kararı verdiği anlatılıyor.
İddianamede, bunun üzerine, 11 Kasım'da Feza Gazetecilik AŞ'nin tesislerinde yapılan aramada, farklı tarihli 9 Özgür Bugün gazetesine el konulduğu ve sorumluların Özgür Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yılmaz, İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Müdürü olan aynı zamanda Feza Gazetecilik AŞ'nin Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Güner ile Feza Gazetecilik AŞ Baskı Direktörü Sedat Kızıltunç olarak tespit edildiği kaydediliyor.
İddianamede, sanıklar Mehmet Yılmaz, Nevzat Güner ve Sedat Kızıltunç'un "marka hakkına tecavüz" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.