Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'nin savunma sanayisini öve öve bitiremedi

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'yi bir konuda öve öve bitiremedi

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

"Özelleştirmelere Hayır"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sendikalar Kütahya'da, Seyitömer Termik Santrallerinin ve EÜAŞ'ın özelleştirilmesine "hayır" dedi.

Türk-İş, Tes-İş ve Türkiye Maden İşçileri Sendikaları Kütahya'da, Seyitömer Termik Santrallerinin ve EÜAŞ'ın özelleştirilmesine "hayır" demek için miting düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı mitinge katılan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Termik, Linyit, Bor işçisi başka işçilere benzemez. Sakın ha bizi test etmeye kalkışmayın. Seyitömer işçisi mağdur edilirse vay bunu yapanların haline" dedi.

Özelleştirme karşıtı miting için Kütahya eski otogar önünde toplanan katılımcılar sloganlar atarak Zafer Meydanı'na doğru yürüdü. Atlıların da başını çektiği kalabalık topluluk çeşitli sloganlarla Kütahyalıları mitinge davet etti. Zafer Meydanı'nda hazırlanan platformun önüne kadar gelen sendika üyeleri, aileleri ve Kütahyalılar burada da ellerindeki, "Dikkat Elektrik Çarpar", "Oğlum Bak Git, Burayı Sattırmayız", "Yumuşak Başlı Olabilirim, Ama Uysal Koyun Değilim", "Babamın İşine, Benim Geleceğime Dokunma", "Özelleştirme=İşsizlik ve Göç" yazan dövizlerle sloganlar attı.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, çeşitli il ve ilçelerden mitinge destek veren katılımcıları selamlayarak konuşmasına başladı. Akçul, "Bir memleket meselesi için buradayız. Bizde memleket meselesi denilince akan sular duru. İçimiz yanıyor. Bugün işimize, ekmeğimize olduğu kadar, Kütahya'mıza, memleketimize sahip çıkmak için buradayız" dedi.

Özelleştirmelerle işletmelerin değil, işçinin ekmeğinin, Kütahya'nın geleceğinin ve memleketin varlığının satıldığını savunan Akçul, "SLİ ve Termik Santralın özelleştirilmesi sadece bu işletmelerin çalışanlarını işsiz bırakmayacak. Kütahya halkını işsiz bırakacak, Kütahya'yı göç kenti yapacak. Bu nedenle 'SLİ ve Seyitömer özelleştirilmemeli' demek Kütahya'ya sahip çıkmak demektir. 'Özelleştirmelerden 50 milyar dolar elde ettik' diyorlar. Nereye gitti bu paralar? Bu milletin dişiyle tırnağıyla yaptığı işletmeler yok pahasına satıldı. Yüz bini aşkın insan işsiz kaldı. Özelleştirme yapılan kentler kasaba, kasabalar köy oldu. Kütahya'da bugüne kadar Şeker, Elektrik Dağıtım, Azot, Gümüş, Kümaş özelleştirildi. Soruyorum size; Kütahya'da istihdam arttı mı? Hayır. İstihdam tersine, azaldı. Taşeron arttı, işçinin cebine giren para azalınca, esnafın, tüccarın geliri de azaldı. Eti gümüşte olduğu gibi, karı işletmeyi satın alan şirket aldı, atıkları işçiyi, bölge halkını, doğayı zehirlemeye başladı. Bugüne kadar yapılan özelleştirmeler sonucunda Kütahya bir göç kenti oldu. Eğer bizler, sizler, bu alanda olmayan Kütahyalılar, teşkilatlar yeterli tepkiyi ortaya koyamazsak, Kütahya'nın son iki büyük kalesi de özelleştirme adı altında satılacak. Kütahya terk edilmiş kent olmaya doğru hızla gidecek" dedi.

Konuşmasında Kütahya milletvekillerine de seslenen Akçul, "Buradan Kütahya'yı temsil eden milletvekillerine sesleniyorum. Şimdi sesiniz çıkmazsa ne zaman çıkacak? Neredesiniz? Sahip çıkın, özelleştirmeye karşı birleşen Kütahya'ya sahip çıkın. Bu rant aktarımının önüne geçin, dur deyin" diye konuştu. Nurettin Akçul, özel sektöre değil, özelleştirmelere karşı olduklarını da sözlerine ekledi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Mustafa Kumlu ise, "Bizlerin işyerlerinde, sokaklarda, kentlerde, bölgelerde, kısaca ülkemizin her köşesinde barışa ihtiyacımız var. Bizlerin misyonu her türlü savaşa sonuna kadar karşı çıkmak, barış neferliği yapmaktır" dedi. PKK terör örgütünün insanlık suçu işlediğini ve PKK terör örgütünü yapmış olduğu hain saldırılarından dolayı lanetlediğini söyleyen Kumlu, Kütahya'nın kamu kuruluşlarının özelleştirilmesinden dolayı günden güne güçten kuvvetten düşen bir il olduğunu kaydetti. Kumlu, "Kütahya'da yapılan özelleştirmeler işsizliği artırdı. İşçiler taşeronluğa mahkum edildi. Tüm bunlar yetmedi, Jandarma Taburu Kütahya'dan götürüldü, esnaf, köylü perişan edildi. Şimdi sıra madenlere ve Termik Santrallere geldi. Seyitömer zarar etmiyor, kar ediyor. Seyitömer de tıpkı diğer kuruluşlar gibi altın yumurtlayan tavuk. Peki niçin kesiyorlar bu tavuğu? Niçin Kütahya'yı işsizliğe yoksulluğa mahkum ediyorlar? Ülkemiz zarar görüyormuş, Kütahya zarar görüyormuş, kimin umurunda. Amaç, birilerine rant sağlamak. Bugün buradan ilan ediyorum ki, Termik santral işçisi, Linyit işçisi, bor işçisi başka işçilere benzemez. Kütahya başka şehre benzemez. Seyitömer işçisi mağdur edilirse vay bunu yapanların haline. Buradan ilgili, yetkili, hevesli herkese sesleniyorum. Sakın ha diyorum, sakın ha bizi test etmeye kalkışmayın. Kütahya'dan yükselen bu ses, yarın Hamitabad'ta, Soma'da, Yatağan'da ve termik santrallerimizin olduğu her yerde yükselecektir" dedi.

Elektrik ve doğalgaz zamlarının dağıtım özelleştirilmesinden kaynaklandığını da savunan Kumlu, "Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların nedeni, yapılan dağıtım özelleştirilmesidir. Bu zamların nedeni, devletin termik santrallere yıllardır tek kuruş yatırım yapmaması, özelleştireceğiz diye gözden çıkarmasıdır. Yıllardır yapmayın, etmeyin dedik. Dinlemediler. Sonuç; enerjide dışa bağımlı bir Türkiye, yani tehdit altında bir Türkiye ve zam zam zam. Bir de, 'ekonomik istikrar var' diyorlar. 'Büyüyoruz' diyorlar. 'Bir elimiz yağda, bir elimiz balda' diyorlar. Geç bunları, hükümete sesleniyorum, çoktan anladık ki yağ bal size, zamlar bize. Büyümeniz size, yoksulluk, işsizlik bize. Ey hükümet sana sesleniyorum. Bu meydana, buraya kulak ver. Bu sesi duy. Taleplerimizi, itirazlarımızı, isyanlarımızın tümü bu memleketin onuru, huzuru ve barışı içindir. Emekçilerin geleceğe güvenle bakabilmesi, sağlıklı, eğitimli, vasıflı ve mutlu çocuklar yetiştirebilmesi içindir" şeklinde konuştu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Mustafa Kumlu konuşurken mitinge katılan bazı gruplar zaman zaman Kumlu'yu yuhaladı. Bazı gruplar, "İşçiyi satanı, biz de satarız", "Kumlu istifa", "Satılmış başkan istemiyoruz" şeklinde sloganlar attı.

Kütahya'da özelleştirmeye karşı yapılan mitinge, Tes-İş, Türk-İş ve Maden-İş Kütahya şube başkanları ve mensupları, Türk-İş

Genel Başkanı Mustafa Kumlu, ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul'un yanı sıra Genel Maden İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Samsun, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Çanakkale, Konya, Zonguldak, Kahramanmaraş, İzmir, Edirne illerinden; Tavşanlı, Hisarcık, Elbistan, Yatağan, Soma gibi ilçelerden çeşitli sendikaların mensupları katıldı. Taşeron İşçiler Derneği, Haber-İş, Türkiye Kamu-Sen ve Şeker İş de mitinge katılarak destek verdi. - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title