Haberler

Özel Okullardan "Ayrı Merkezi Sınav" İsteği

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Gülan: ''Öğrencilerimizi kendimiz bulmamız en doğal hakkımız. Kanuna ve yönetmeliğe aykırı bir durum yok. Talebimizi yineleyeceğiz'' ÖZ DE BİR Yönetim Kurulu Başkanı Köprülü: ''Sistemin dershanelere olan ilgiyi azaltacağını düşünmüyorum. Öğrenciler sadece sınav için değil okul başarısını artırmak için de dershanelere geliyor''

HANDE İLBEYİ CANCA - Güncellenen ortaöğretime geçiş sistemine ilişkin eğitim çevreleri çeşitli değerlendirmelerde bulunuyor. Özel okullar, öğrencilerini merkezi sınavla almak isterken, dershaneler ise kendilerine ihtiyacın artacağını savunuyor.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, devletin maddi anlamda özel okullara katkısının olmadığını, bu okulların yaşamak için kendi öğrencilerini bulmak zorunda olduğunu söyledi.

"Öğrencimizi bu kadar karmaşık bir sistemde, 1 milyon 200 bin kişi arasından mı kolay buluruz, yoksa 'ben özel okullara gitmeyi arzu ediyorum' diyen 30-40 bin kişi arasından mı buluruz" diyen Gülan, eğitim verecekleri kişileri belirleyebilmelerinin  en doğal hakları olduğunu, bunun yönetmelik ve kanuna da aykırılık teşkil etmediğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya özel okulların kendi sınavlarını yapmak istediğini ilettiklerini ancak güncellenen sistemde, bu konunun istedikleri gibi yer almadığını ifade eden Gülan, "Biz tekrar, gerek Bakandan, gerek Müsteşardan 'özel okulların kendi merkezi sınavı olsun' isteğimizi iletmek için görüşme talep edeceğiz" diye konuştu.

Bu isteğin kabul edilmemesi halinde, her özel okulun kendi sınavını yapacağını dile getiren Gülan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul'da Robert, Amerikan, Fransız, İtalyan, Işık pek çok kolej var. Bu da bir öğrenci 20-30 sınava girecek demektir. Buna da yasak getirilirse bu sefer de mülakatla öğrenci alınır. Bu da kamu vicdanını rahatsız eder. Özel okulların doğal hakları olan, sadece bazı veli ve öğrenciye kolaylık getirecek bu sistemine izin verilmesi lazım."

Güncellenen ortaöğretime geçiş sistemindeki sınavların da merkezi olduğunu öne süren Gülan, "Seviye Belirleme Sınavı ikiye bölünmüştür. Yarısı aralıkta, yarısı ikinci dönem yapılacaktır. Merkezi sınavdır, merkezi değerlendirmedir" görüşünü savundu.

Özel okulların 5 yıldır SBS'ye göre, okul notlarını kullanmadan öğrenci seçtiğini anlatan Gülan, 1992-2008'de kendi sınavlarını yaptıklarını hatırlattı.

-"Sadece sınav için dershaneye gelmiyorlar"

Özel Dershaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü ise öğrencilerin dershaneleri sadece sınavlara hazırlanmak için değil okuldaki ders başarılarını artırmak için de tercih ettiğini savundu.

Güncellenen ortaöğretime geçiş sisteminin dershanelere ilgiyi azaltmayacağını öne süren Köprülü, "Buna bir örnek vermek gerekirse önümüzdeki yıl 6'ıncı ve 7'nci sınıflara merkezi sınav olmamasına rağmen şu anda Türkiye genelinde bu sınıflardan da kayıtlar devam ediyor. Bu da bize gösteriyor ki öğrenci dershanelere sadece sınava hazırlanmak için gelmiyor" dedi.

Sınavın uygulanmasında da sıkıntılar yaşanacağını iddia eden Köprülü, "Daha önceden tek bir sınav yapılırken sorularda hatalar olmuş, zaman zaman öğrencilerin puanlamasında birtakım yanlışlıklarla karşılaşılmış. Yaşanacak sıkıntı arttı demek mümkün. Önceden bir tedbir alınıyorsa şimdi 12 tedbir alınacak" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title