Haberler

Uyuşturucu ile Topyekun Mücadele Başlıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir’de Vali Ahmet Turhan’ın öncülüğünde uyuşturucu madde ile topyekun mücadele başlatıldı.

Balıkesir'de Vali Ahmet Turhan'ın öncülüğünde uyuşturucu madde ile topyekun mücadele başlatıldı. Uyuşturucu ve madde bağımlısı olan çocuk ve gençler için özel tedavi alanları oluşturulması planlanırken, tedavisi tamamlananlar eski ortamlarına dönmeleri engellenerek mesleki kurslara yönlendirilecek. Mücadelede ilk adımı atan Vali Turhan, şehirde çocuklara bağımlılık yapan maddelerin satışının yasaklandığını açıkladı.

Balıkesir Valiliği, emniyet ve jandarma teşkilatı, Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü ve STK'ların görev alacağı mücadele ile uyuşturucu ve madde bağımlılığına 'dur' denilecek. Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, gençlerin ve çocukların zehirlenmesini önleyecek topyekun mücadelenin detaylarını İHA'ya anlattı. Vali Turhan, "Uyuşturucu maalesef ilkokul seviyelerine kadar yansıdı. Diğer illerde olduğu gibi bizde de uyuşturucu yaygın. Bunun için topyekun bir mücadele yapmak gerekiyor. Geçen haftalarda TBMM'de kabul edilen kanun önemli bir yasaydı. Uyuşturucu kullananların ve satanların cezalandırılmasını içeren yasa önemli. Bu tek başına yetmez. Devletin bütün kurumları ile mücadele ederken, anne ve babaların hassasiyeti büyük önem taşıyor" dedi.

TİNERCİLERE ÖZEL MERKEZ

Uyuşturucu ile mücadelenin emniyet ve jandarmanın titiz çalışması ile başlayacağını söyleyen Vali Turhan, Balıkesir'de 2 yıllık süreçte yakalanan uyuşturucu miktarına dikkat çekti. Vali Ahmet Turhan, "Uyuşturucu ile mücadele her şeyden önce emniyet ve jandarmanın mücadelesi ile başlıyor. Son 2 yıllık mücadelede 2012 yılında toplam 393 gram bonzai elde edilirken, 2013 yılında 3 bin 888 gram, 2014 yılı 8. ayı itibarı ile 3 bin 250 gram yakalandı. Ayrıca 2012 yılında 142 bin 699 gram, 2013'te 132 bin 731 gram, 2014 yılında 8. ay itibarı ile 358 kilogram esrar ele geçirildi. Extacy olarak 2012 yılında 3 bin 501 tane, 2013 yılında 6 bin 187, 8. ay itibarı 3 bin 964 olarak rakamlara yansımış. Bu, mücadeleyi ne kadar ciddiye almamız gerektiğini gösteriyor. Ailelerin çocukları gözlemlemesi gerekiyor. Sokaklarımızda tinerci çocuklar var. Balıkesir'de yaptığımız tespite göre 60 civarında tinerci çocuğumuz var. Bunlar çocuk, metruk yerlerde yaşıyorlar. Bu çocuklar her şeyden önce mağdurlar. Bu çocuklar ciddi anlamda can ve mal tehlikesi arz ediyor. AMATEM'ler bu çalışmaları yapıyor. Çocuklar tedavi sonrası yine aynı çevrede, yine aynı mekanlara gittiğinden sonuç çok başarılı olmuyor. Bu çocukların sürekli tedavi edilmesi lazım. Yeni açacağımız psikiyatri bölümünde ayrı bir yer oluşturup bu çocukların tedavisine başlayacağız. Bu çocukların kalabileceği bir merkez oluşturacağız. Metruk evlerde, parklarda, tren yollarında yatmayacaklar. Bu çocukların kapasitelerine göre, tedavi sonunda yeteneklerine göre, meslek edindirme, sportif faaliyetler yapabileceği bir projemiz var. Bu projede herkesin bize destek olması lazım. İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, Milli Eğitim, Gençlik Spor ve Emniyet Çocuk Şubesi ortak çalışma yapıyor. Bazı sivil toplum örgütlerimizden de destek alacağız" şeklinde konuştu.

UYUŞTURUCUDA MÜEBBETE VARAN CEZALAR

Vali Ahmet Turhan, kısa süre önce çıkan yasa ile uyuşturucuya caydırıcı cezalar geldiğini bildirdi. Turhan, "Geçen haftalarda çıkan yasa bir dönüm noktasıdır. Uyuşturucu kullanmak bile artık 2 yıldan başlıyor. Kişi yakalandı, 'Ben tedavi olmak istiyorum' dediği zaman savcı ona bir şans verecek. Bir daha kullanırsa 2 yıl hapis devreye giriyor. Uyuşturucu ticaretinde örgütlü suçlara ise müebbete varacak ciddi cezalar var. Bu yasadan önce mevzuat elimizi kolumuzu bağlıyordu. İnşallah bu süreçte mücadelemiz çok daha anlamlı ve etkili olacaktır. Bu toplumsal sorun. Biz 2 yıldan bu yana, okul etrafındaki umuma açık alandaki yerleri kontrol ettiriyorduk. Maalesef bu tür şeyler sigara ile başlıyor. Dün itibarı ile önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi. Madde bağımlığı olacak materyallerin çocuklara satılmaması, çocuklara şehirler arası otobüs bileti satılmasını da yasakladık. Bunlara uymayanlara idari para cezaları geliyor. Özellikle vatandaşlarımıza sesleniyorum. Okul etrafında gençlerin, çocukların gittiği yerlerde kanuna aykırılıkları 155 ve 156'ya bildirsinler. Bir internet kafede sigara içiliyorsa, bilin ki bir sonraki aşama uyuşturucu kullanmadır. En son Gönen'de bir gencimiz bonzaiden öldü" dedi.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÇEMATEM İÇİN ADIM ATTI

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Servet Kocaöz, uyuşturucu ile mücadele kapsamında ilk adımı attı. Müdür Kocaöz, "ÇEMATEM dediğimiz madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında büyük şehirlerde merkezler var. Biz ÇEMATEM ile ilgili Sağlık Bakanlığı ile görüştük ve planlamaya alınmasını bildirdik. İlimize ÇEMATEM kazandırmak istiyoruz. İlimizde bir AMATEM'de yok. Kafamızda Bandırma ilçesine bir AMATEM, merkezde bir ÇEMATEM yapabilmek var. Bunlarla ilgili bakanlık ile görüşüyoruz. Sayın valimiz bu konuda oldukça hassas. Vali beyin desteği ile bu konuda tedaviye başlayacağız. Eski yüksekokul olan yerde uzun süredir bir tadilat var. Bir aya kadar tamamlanacak. 80-100 yatak kapasitesi olacak. Hasta, maddeye ulaşamayınca saldırgan bir yapıya bürünebiliyor. Hastanın psikolojik desteği için psikologlarımız da burada görev yapacak. 2 ay civarında olan bir tedavi süreci olacak. Bu çocuklarımızı tedavi olduktan sonra da aynı ortama göndermeyi düşünmüyoruz. Çocuklarımızı topluma kazandıran projeler yapacağız. Milli Eğitim'den destek alıp, eğitim hayatları konusunda yardımcı olacağız. Aile olarak sorunu olan çocuklar için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü devreye girecek. Mesleki beceresi var ise Halk Eğitim tarafından kendisine kurs verilecek. Kursun ardından da gözetim altında iş hayatına başlayacak. Sayın Valimiz Ahmet Turhan'ın üzerinde hassasiyet ile durduğu konu için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close