Türk Esnafın Projesinin Benzeriyle Nasa'da Yönetici Oldu
Bursa’da 2005 yılında bulutlarla noter tasdikli deprem tahmini yapan esnaf Enver Koç, Fransız asıllı Türk vatandaşı bilim adamı Ronald Karel’in ’İyonize Bulut’ deprem projesiyle NASA tarafından GeoCosmo Araştırma Merkezi’nde üst düzey yönetici olarak görevlendirilmesine tepki gösterdi.
Bursa'da 2005 yılında bulutlarla noter tasdikli deprem tahmini yapan esnaf Enver Koç, Fransız asıllı Türk vatandaşı bilim adamı Ronald Karel'in 'İyonize Bulut' deprem projesiyle NASA tarafından GeoCosmo Araştırma Merkezi'nde üst düzey yönetici olarak görevlendirilmesine tepki gösterdi.
10 yıl önce bulutlar ve ayın etrafındaki şekillerden 5'in üzerindeki şiddette olacak depremleri doğru tahmin eden Enver Koç (55), NASA'nın Fransız asıllı Türk vatandaşı olan bilim adamı Ronald Karel'in bulutlarla deprem tahmini yapması sonucu San Francisco merkezli GeoCosmo Araştırma Merkezi'nde üst düzey yönetici yapılmasına isyan etti. Koç, "17 Ağustos 1999 depreminin ardından bazı depremler ilgimi çekti. Çok insanlar kaybettik depremde. Bu depremden sonra arayışa girdim. Bulutları, ayın etrafını araştırmaya başladım. Depremlerin nasıl geliştiğini, gelişebileceğini, depremle ilgili sırlar var mı diye araştırdım. Bulut renklerinden, ayın etrafındaki sis perdelerinden, güneşin değişik şekil almalarından yola çıktım. Bunlar oldukça depremlerin olduğunu hissettim. İnsanları bilinçlendirmek için bazı medya kuruluşlarını aradım ve 'şu tarihler arasında deprem bekliyorum' dedim. Bunların belgeleri de var. 2005 yılında 'Şu tarihler arasında deprem bekliyorum' diye noterden tasdik ettirdim. Bundan bir hafta sonra 5,7 ile 7 şiddeti arasında Endonezya'da 4 deprem meydana geldi. Yaptıklarım değer bulmadığı için o günden bugüne de pek araştırma yapmıyorum. Bazen ayın etrafına bakıyorum, 'Yine deprem bekliyorum' diyorum ve bir hafta içinde 5 şiddetinin üzerinde deprem oluyor. Bulutların renklerinden, bulutların sabit duruşundan, ayın etrafındaki renklerden deprem tahminimi yapıyorum" dedi.
TÜRKİYE DİKKATE ALMADI, NASA AYNI PROJEYİ SUNAN KİŞİYİ DÜZEY YÖNETİCİ YAPTI
Projenin kendisine ait olmasına rağmen başkası tarafından sahiplenilmesine kızan Enver Koç, "Haberleri izlerken Fransız bilim adamının bulut üzerinde deprem araştırması yapması için NASA tarafından kabul edildiğini öğrendim. Bulut ile deprem tahminini ben 2005 yılında noter tasdikli olarak yaptım. Benden önce yapan olmadı. Şimdi bir bilim adamı NASA tarafından çağrılmış. Şu anda onun projeleri de ele alınmış, bazı depremleri bildirmiş. Benim yıllar önce tahmin ettiğim bilgilerdi. O gün için dikkate alınmadı, bugün NASA dikkate aldı. Fransız bilim adamı benden esinlenerek bu projeyi yaptı. Bununla ilgili hakkımı arayacağım. Bu bilgimi değerlendirmek istiyorum. İnsanlığa faydalı olmak istiyorum. Bu konuda başarılı olduğuma inanıyorum" diye konuştu.
HEM YAĞMURU HEM DE DEPREMİ TAHMİN EDİYOR
Büyük depremlerin genelde dolunay olduğu dönemde meydana geldiğine dikkat çeken Koç, "Ay dolunay olduğunda etrafında çok az bir sis perdesi varsa 3 gün sonra yağmur yağıyor. Dolunay olup etrafında kızılcıklar çember şeklinde genişlediği zaman 5 şiddetinin üzerinde büyük deprem meydana geliyor. Ayın etrafında kırmızı çember olduğunda bir hafta içerisinde yağmur yağmazsa 6 şiddetinde deprem meydana geliyor. Amerika bu bilim üzerine buluşları olan insanları çağırıyor. Birileri benimle ilgilenirse bildiklerimi görsel olarak anlatırım" ifadelerini kullandı.
NASA'da kurulan GeoCosmo Bilim ve Araştırma Merkezi'ne yönetici olarak kabul edilen ve 'İyonize Bulutlar' konusundaki çalışmasıyla tanınan Fransız asıllı Türk bilim adamı Ronald Karel, depremi 5 gün önceden tahmin etmişti. - BURSA