Cami Restorasyonundan Tarih Çıktı
Siirt'te Cumhuriyet Camii restorasyonu sırasında eski şehre ait su mahzenlerine ulaşıldı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, şehrin eski yerleşim alında yer alan Ulus Mahallesi'ndeki yapılan Cumhuriyet Camisi'nin restorasyonu sırasında alt katında eski yerleşim alanında birkaç su mahzeni ve mahzenin üst bölümünde ise keşfedilen bir mezarın hazreti İsa'nın havarilerinden birine ait olduğu iddia ediliyor.
RESTORASYON TARİHİ ORTAYA ÇIKARDI
Siirt Çevre Kültür Vakfı (ÇEKÜL) temsilcisi ve tarihi araştırmalar üzerinde çeşitli çalışmaları bulunan gazeteci Ayhan Mergen, Cumhuriyet Camisi'nin çok eskiye dayanan milattan öncesine kadar dayanan bir geçmişinin bulunduğunu söyledi. Mergen, "Siirt yapılan arkeolojik kazılarda 12 bin 500 yıllık geçmişiyle, birçok tarihi ve kültürün bağrında yetiştirmiştir. Bunlardan biri de ilimizin eski yerleşim alanlarında bulunan Ulus Mahallesi'ndeki Cumhuriyet Camisi'dir. Cumhuriyetin ilan edildiği tarihte restore edilerek bu bölgede cumhuriyet adını alan ilk cami özelliğini taşıyor. Yine cumhuriyet döneminin ilk yıllarında yapılan restorasyon sırasında caminin alt zemininde bulunan bir odada bir mezardaki kitabede; burada hazreti İsa'nın havarilerinden birinin yattığı şeklinde rivayet edilen kayıtlar ortaya çıkmış. Bugün o kitabeye rastlamak mümkün değil, ama mezar yerinde duruyor. Bu camimizin bir başka özelliği de Mustafa Kemal Atatürk'ün 1916 yılında ordu müfettişiyken Siirt'e gelişlerinde, bu caminin yanında bulunan bir evde ikamet ediyor. Yine ibaretlerini de bu camide yaptığı biliniyor. Nitekim bu yönde Siirt tarih kitaplarında kayıtlar da mevcuttur" dedi.
ÇEVREDE İKAMET EDENLER DE BU BİLGİLERİ DOĞRULUYOR
Cumhuriyet Camisi cemaatinden Ahmet Tekin (82) ise "Çok yıllar öne böyle bir rivayet vardı. Caminin ilk restorasyonu yapıldığı sırada ortaya çıkan mezarın yanında bulunan kitabe üzerinde, Mardin ve Midyat'ta araştırmada yapılarak söz konusu bilgilerde Siirt'te bulunan mezarın hazreti İsa'nın havarisi olduğu kayıtlarını doğruluyor. Ancak aradan geçen zamanda mezarla ilgili tek bir araştırma çalışması yapmadığı gibi kitabeye de ne olduğu yönünde kimse bir şey bilmiyor. Ama mezar hale duruyor. Çok önceleri kilise olan Cumhuriyet Camisi'nin altında bulunan birkaç su mahzeninin yer aldığı odadan camiye çıkan bir kapı sonraları keşfedildi ve halen o kapı duruyor" diye konuştu.
HZ. İSA'NIN HAVARİSİNE AİT OLDUĞU YÖNÜNDE İDDİALAR VAR
Restorasyon alışmalarını yerinde inceleyen Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürü Remzi Uslu ise bulunan mezarın hazreti İsa'nın havarisine ait olduğu yönünde rivayet edildiğini, bu konuda sahih bir bilgiye ulaşmaya çalıştıklarını aktardı.
Mezarın milattan önceki yıllara ait olabileceğini aktaran mahalle sakinleri de, söz konusu mezarın araştırılması gerektiğini ifade etti.