Haberler

Madenlerdeki Yanmaları Önleyecek Proje

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çok sayıda madencinin hayatını kaybettiği maden ocaklarındaki yangın olaylarını engelleyecek önemli bir proje geliştirildi.

Çok sayıda madencinin hayatını kaybettiği maden ocaklarındaki yangın olaylarını engelleyecek önemli bir proje geliştirildi.

Yaklaşık 5 yıl önce, Türk kaşif Faruk Durukan tarafından geliştirilen, 2010 yılında bilim dalında Nobel Ödülü'ne aday gösterilen ve taşların su haline getirilmesi neticesinde elde edilebilen, 'Yanmaz Özellikli Taş Suyu Projesi', son yıllarda çok sayıda madencinin hayatını kaybettiği madenlerde kullanılabilir hale getirildi. Geçtiğimiz yıl içinde, Soma'daki maden ocağında meydana gelen ve çok sayıda madencinin hayatını kaybettiği üzücü kazanın ardından harekete geçen, Balıkesir'in Edremit ilçesindeki AR-GE firması sahibi Faruk Durukan, 2 üniversite ile birlikte ortak çalışmalar yürüttü. Dünya biliminin daha önce de onayladığı proje, bu kez kömür tozları ve ahşap malzemeler üzerinde denendi. Yapılan bilimsel çalışmalar, olumlu sonuçlar verdi.

Faruk Durukan, dünyanın en büyük bitki özü üretim reaktörünün de bulunduğu tesislerinde projeyi test etti. Kömür madenlerindeki çalışmalar esnasında oluşan kömür tozları ve hemen hemen tüm madenlerde kullanılan ahşap destek direklerini temin eden Durukan, önce yanmazlık sağlayan taş suyuyla kapladığı ve kuruttuğu ahşap direklerini, oksijen kaynağı ateşine maruz bıraktı. Daha sonra, yanmazlık sağlayan taş suyu sıktığı ve madenlerdeki gibi nemli hale getirdiği kömür tozlarını yüksek ateşle temas ettiren Faruk Durukan, her iki malzemenin de yüksek ateş karşısında yanmadığını ispatladı.

Üniversitelerle ortaklaşa olarak sonuçlandırdıkları akademik çalışma projesinin, tüm madenlerde uygulanması gerektiğini söyleyen Faruk Durukan, "Biz bir AR-GE firmasıyız. Her yıl, yurt içi ve yurt dışındaki birçok üniversite ile çok sayıda ortak bilimsel çalışmalar neticelendirmekteyiz. Bizim amacımız, Türk AR-GE'sinin gelişmişliğini, dünya AR-GE'sine göstermek ve insanlığa faydalı işler yapabilmektir. Son olarak Soma'da yaşanan büyük facianın üzerine, madenlerde ne yapabiliriz diye düşündük ve taş suyu projemizi geliştirdik. Benim bulduğum taş suyu projesiyle elde edilen su, materyallere sürüldüğünde o maddenin yanmamasını sağlıyor. Bu su aynı zamanda çok güçlü bir antiseptik özellik de barındırıyor. Madenlerde yaşanan yangın gibi olayların önüne kesinlikle geçebilecek bir çalışma yaptık. Taş suyu ile kaplanan ahşap malzemeler yanmaz hale geliyor. Bu da çökmeleri engelliyor. Bu arada, kömür madenlerinde kurulacak olan tertibat ile madenlerin içlerine sürekli taş suyu püskürtüldüğü taktirde de, çalışmalar esnasında oluşan kömür tozları, olası kıvılcımlardan etkilenmeyecek ve patlamalar yaşanmayacaktır. Bu çalışmamızın dünya bilimine hayırlı olmasını ve madenlerde kullanılmaya başlamasını diliyorum" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close