Haberler
Van'ın Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazır, İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırıldı

Terörden ceza alan Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazir, görevden uzaklaştırıldı

Van'da kayyum protestosu: Belediye binası önünde toplandılar

Van'da kayyum protestosu

Suriye'de 'rejim askerlerinin kullandığı iletişim cihazları patlatılıyor' iddiası

'Rejim askerlerinin iletişim cihazları patlatılıyor' iddiası

Beşiktaş'ın yeni başkanı resmen Hüseyin Yücel oldu

İşte Beşiktaş'ın yeni başkanı

Köylülerin Çimento Fabrikasıyla Zeytinlik Gerginliği

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana’nın Karataş ilçesinde, çiftçilerin hazine arazisine diktiği ağaçlarının sökülmesi için bölgeye gelen işletme ruhsatı sahibi çimento fabrikası yetkilileri ile köylüler arasında gerginlik yaşandı.

Adana'nın Karataş ilçesinde, çiftçilerin hazine arazisine diktiği ağaçlarının sökülmesi için bölgeye gelen işletme ruhsatı sahibi çimento fabrikası yetkilileri ile köylüler arasında gerginlik yaşandı.

Karataş ilçesinde bulunan Camili Mahallesi'ne yıllar önce göç eden köylüler, hazine arazisi üzerine evler inşa edip, zaman içerisinde iskan aldı. Bu sırada çevrede tarımla uğraşan köylüler, ecrimisil bedeli ödeyerek çiftçiliğe devam etti.

Köyün yakınlarında 1950'li yıllarda kurulan Adana Çimento Sanayi T.A.Ş. ise hammadde çıkarabilmek için aynı süreçte çevredeki bazı arazileri satın aldı, aralarında Camili Mahallesi'nin büyük bir kısmının da bulunduğu hazine arazileri için ise devletten işletme ruhsatı aldı.

Zaman içerisinde çimento fabrikasının kazdığı alanlar, köyün her tarafını sardı. Araziyi ecrimisil ödeyerek işleyen Ekrem Polat, araziyi ağaçlandırdı. Alanda kazı yapacaklarını belirten fabrika yetkilileri, alanın boşaltılmasını istedi. Köylülerin alanı boşaltmaması üzerine, alandaki ağaçlar iş makineleri tarafından söküldü. Bu sırada çimento fabrikası, bölgenin ağaçlandırılması nedeniyle Polat'a dava açtı.

Ekrem Polat, hammadde çıkarılırken patlatılan dinamitlerin evlerde deprem etkisi meydana getirdiğinden yakındı. Ağaçlar yüzünden mahkemelik olduklarını ve kazı çukurlarının büyük risk taşıdığını anlatan Polat, "Son noktaya kadar direneceğiz. Gerekirse canımızı da feda edeceğiz, çimentoyu buraya sokmayacağız" şeklinde konuştu. Polat, çimento fabrikasının bölgede daha çok ilerlemesi halinde evlerinin de ellerinden gidebileceği kaygısı taşıyor.

Evlerinin çok yakınına kadar ilerleyen kazıların durdurulması için Ekrem Polat ve köylüler, bölgeye yeniden narenciye ve zeytin ağaçları dikti. Çimento fabrikası yetkilileri ise Karataş Kaymakamlığı'ndan aldıkları kararla, mahkeme kararını beklemeden yeniden araziyi boşaltmak istedi.

"HÖYÜKLER RİSK MEYDANA GETİRİYOR"

Adana Çimento Sanayi T.A.Ş. görevlileri ve Avukat Tayyar Yılmaz, ağaçların sökülmesi için polis ve özel güvenlik görevlileri eşliğinde araziye geldi. Köylülerden Ekrem Polat ve Şükrü Dişkaya, mahkeme kararının beklenmesi gerektiğini kaydetti. Çimento fabrikası yetkililerine tepki gösteren Dişkaya, kazılar nedeniyle çevrede büyük höyükler oluştuğunu ve özellikle çocukların risk altında olduğunu söyleyerek, "O greyderi getirin, üstümüzden geçersiniz ancak o zaman buraya girersiniz" şeklinde tepki gösterdi.

Sorunun araziye ekilen zeytin ve narenciye ağaçları olduğunu ve hukuki işlemlerin yapılacağını belirten Av. Tayyar Yılmaz ile köylüler arasında gergin tartışmalar yaşandı. Ekrem Polat ve Şükrü Dişkaya, mahkemenin sonucunun beklenmesi için Yılmaz'dan 1 ay süre istedi ancak Yılmaz, "Benim sadece 1 hafta zaman verme yetkim var" dedi. Tartışmanın uzaması nedeniyle Av. Yılmaz, Ekrem Polat'a 'tehdit' nedeniyle dava açacağını belirtti. Yılmaz, köydeki evlerin de aralarında bulunduğu ruhsatlı alanın çok büyük bir alan olduğunu ancak fabrikanın mahalledeki evlere kadar ilerleyeceği hammadde ihtiyacının 10-20 yıl içerisinde gerçekleşebileceğini dile getirdi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title