Haberler

Köylüler ve Belediye Arasında Arazi Gerginliği

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum’un Kargı ilçesinde baraj yapımı nedeniyle istimlak edilen Demirören köyüne ait 180 dönüm tarım arazisine belediye tarafından ekim yapılması köylülerin tepkisine neden oldu.

Çorum'un Kargı ilçesinde baraj yapımı nedeniyle istimlak edilen Demirören köyüne ait 180 dönüm tarım arazisine belediye tarafından ekim yapılması köylülerin tepkisine neden oldu.

Boyabat barajının yapımı nedeniyle ilçeye bağlı Demirören köyünde 180 dönüm tarım arazisi istimlak edilmek üzere çalışma başlatıldı. İstimlak işlemleri devam ederken iddialara göre Kargı Belediye Başkanı Zeki Şen, beraberinde iki zabıta memuru, 5 traktör ve belediye işçilerini de alarak bu arazileri ekmek için geldi.

Belediyenin tarlalarını ektiğini duyan köy muhtarı Abdullah Kurt ve yaklaşık 30 kadar köylü tarım arazilerinin olduğu bölgeye giderek Belediye Başkanı Zeki Şen'e arazilerin istimlak sürecinin devam ettiğini ve halen arazilerin tapusunun köylüye ait olduğunu söyledi. Buna karşı çıkan Kargı Belediye Başkanı Zeki Şen ile köylüler arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine olay yerine jandarma çağrıldı.

BELEDİYE BAŞKANI TOPRAK AĞASI GİBİ OTURMUŞ YANINDA ZABITALAR, İŞÇİLERİ DE TARLAYA KOYMUŞ EKİM YAPIYORLAR

Demirören köyü Muhtarı Abdullah Kurt, Kargı Belediye Başkanı Zeki Şen'in traktörlerle gelerek ekim yaptığını duyduklarını belirterek, "Bunun üzerine köylülerle birlikte tarlalarımıza bakmak için araziye geldik. Geldiğimizde Kargı Belediye Başkanı Zeki Şen bir toprak ağası gibi, mülk sahibi gibi oturmuş yanında zabıtalar, işçileri de tarlaya koymuş ekim yapıyorlar. Tarlanın köylünün malı olduğunu söylediğim halde, 'ben ekerim karışamazsınız' dedi. Konuyla ilgili zaten daha önceden savcılığa suç duyurusunda bulunmuştuk. Benden ve köylüden habersiz bir hafta önce 5 tane traktör göndermiş ve tarlayı sürdürmüş. Bugünde ekmeye gelmişler. Bu araziler şuanda istimlak sürecinde köylüye sadece acele istimlak bedeli olarak 8 bin lira ödeme yapıldı. Ancak araziler halen köylü adına kayıtlı. Bu arazilerin ekilemeyeceğini köylüye ait olduğunu, hak sahibinin rızası olmadan ekim yapamayacağını daha önceden de Belediye Başkanı Zeki Şen'e defalarca söyledim. Kendisi de bana baraj şirketi ile görüştüğünü ve araziyi ekeceğini söyleyerek bizim hak sahibi olmadığımızı söyledi. İsterseniz mahkemeye verin hakkınızı arayın dedi. Bizde bunun üzerine jandarmayı çağırdık. Durumu anlattık. İfadelerimiz alındı ve şikayetçi olduk. Ancak kendisi hala arazilerimizi ekmekten vazgeçmedi. Ben oraya çok masraf ettim. Bu masrafları yaptıktan sonra vazgeçmem ekerim diyor" dedi.

Köy sakinlerinden Yasemin Kurt, zorbalıkla arazilerinin ellerinden alınmak istendiğini iddia ederek, "Zorbalık kullanarak ecdadımızdan kalan arazilerimizi elimizden almak istiyorlar. Başkan partinin gücüyle zorlukla zorbalıkla arazilerimiz elimizden almak için uğraşıyor. Ben utanç duyuyorum. Yapma diyoruz etme diyoruz anlamıyor. Hakkımızı arıyoruz biz arazimizi vermiyoruz" ifadelerini kullandı.

Köy sakinlerinden Ömer Demir ise, belediye başkanına 'zabıtaların arazide ne işi var' diye sorduğunda beni kendisini koruduklarını söylediğini belirterek, başkanın belediyenin zabıtalarını görev yerinde değil, başka bir yeri işgal etmek kullandığını savundu.

Köy sakinlerinden Kuddisi Aktaş, yıllardır tapulu arazilerini belediye başkanının kendilerine haber vermeden ektiğini duyduklarını dile getirerek, araziye bakmak için geldiklerinde belediye başkanının arazilerin başında durduğunu ve kendilerine haber vermeden ekim yaptığını dile getirdi.

Köy sakinlerinden Ömer Genç ise, belediye başkanının sadece ilçe halkının değil köylüsünün de yanında olması gerektiğini belirterek, "Buraya 4-5 korumayla gelip de Demirören köyünün arazilerini başkalarına peşkeş çekmesin" ifadelerini kullandı.

Köy sakinlerinden 80 yaşındaki Hafife Doğan, "Biz bu arazilere hayatımızı harcadık. Bizim babalarımız ne zorlukla yaptı bu arazileri. Belediye başkanı burada ne arıyor. O yemeyi biliyor da biz bilmiyor muyuz" dedi.

Daha sonra köylüler ile birlikte ekilen tarım arazilerinin içerisine girerek ne ekildiğini inceleyen Köy muhtarı Abdullah Kurt, köy halkına ait 180 dönüm arazinin yaklaşık 15 dönümüne arpa ekildiğini söyledi. Kurt, "Belediye başkanımızın dün buraya gelerek zorla ektiği arpaların tohumları bunlar. Dün engel olmamızla birlikte bize ait 180 dönüm arazinin yaklaşık 15 dönümünü ekebildiler. Gelmeseydik hepsini ekeceklerdi" dedi.

BAŞKAN ŞEN: "KANUNA KARŞI BİR İŞ YAPMAYIZ"

İddialarla ilgili İhlas Haber Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlayan Kargı Belediye Başkanı Zeki Şen, "Demirören köyü mevkiinde yaklaşık 300 dönüm su altında kalmamış arazi var. Burada kamulaştırma yapıldı. 3 yıldır buraya su basmamış ve zarar vermemiş. Biz Kargı Belediye adına burayı değerlendirmek istedik. Sözlü olarak da baraj firmasından müsaade aldık. Bizi ilgilendirmez ekebilirsin dediler. Burayı ekmek için tarlayı sürdük. Ama muhtarın suç duyurusu üzerine tarlayı ekmekten vazgeçtik. Çünkü henüz daha net değil ama araziler kamulaştırılmış. 8'er bin lira para baraj firması tarafından hak sahiplerine ödenmiş. Ancak köylü, 'burası henüz kamulaştırılmadı, arazi bizim, ekemezsiniz' dediler. Biz de bunun üzerine bu ekimden vazgeçtik" dedi.

15 dönüm arazinin ekildiği yönündeki sorulara ise başkan Şen, "Evet yaklaşık 15 dönüm yere arpa ekerek bıraktık. Şuan olay adli makamlara intikal etti. Biz belediye olarak kanuna karşı bir iş yapmayız" sözleriyle kendisini savundu. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close