Hititlerin Anıtı Dünya Mirası Kalıcı Listeye Girmeyi Bekliyor
Beyşehir'de bulunan Hititler döneminden kalma Efllatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu, UNESCO'nun dünya kültür mirası kalıcı listesine girmeyi bekliyor.
Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan Hititler döneminden kalma Efllatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu, UNESCO'nun dünya kültür mirası kalıcı listesine girmeyi bekliyor.
Beyşehir'in Sadıkhacı Mahallesi sınırlarında yer alan yerli, yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelen tarihi anıt ve havuzunun dünya kültür mirası listesi geçici listesine alınması ilçede memnuniyetle karşılandı. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Arslan, yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 bin 250 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olduğunu belirttiği Beyşehir'deki tarihi anıtın dünyada ve Türkiye'de eşi ve benzerinin bulunmadığını ve günümüze kadar korunageldiğini vurguladı. Arslan, bu nedenle alanın çok önemli bir tarihi mekan olduğunu, tanıtımının yapılarak gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekti.
Anıtın 1800'li yılların ortasında Hamilton tarafından keşfedildiğini belirten Arslan, bölgede araştırmalar yapan bir akademisyen olarak böyle bir kültürel varlığın UNESCO'nun dünya kültür mirası geçici listesine alınmasını sevinçle karşıladıklarını dile getirerek, "Gerçekten güzel bir gelişme ve Beyşehirliler için de bizim için de sürpriz oldu. Ben bu çalışmayı yapanlara ben buradan teşekkür ediyorum" dedi.
Söz konusunu anıtın çağdaşı olan ve Beyşehir'in Fasıllar Mahallesi'nde bulunan 72 ton ağırlığı ile ülkenin en büyük tek parça anıtı olan Kurtbeşiği Anıtı ve çevresindeki tarihi alan ile ilgili de kültür mirası listesine alınması yönünde bir çalışma başlatılmasını isteyen Arslan, bunun yapılması halinde çalışmanın ikinci ayağının da tamamlanmış olacağına vurgu yaptı. Anıtın 1900'lü yıllardan kalma fotoğraflarıyla günümüz fotoğraflarının karşılaştırıldığında ve araştırıldığında alanda mekanik bir çözülme olduğuna dikkat çeken Arslan, "Tabi burada kış şartları ağır geçiyor. İşte donuyor, tekrar patlıyor, böyle bir çözülme söz konusu. Anıttaki figürlerin de keskinliğinin, ayrıntılarının kaybolduğunu görüyoruz. Böyle bir aşınmaya karşı bir önlem alınması gerektiğini düşünüyorum. Üzeri mi kapatılır, ya da başka bir formül mü düşünülür bilemiyorum. Ama bir de ne zaman buraya gitsek ya da yerli ve yabancı turistleri ağırladığımız zaman burada karşılaştığımız manzara büyükbaş hayvanların dünyada böyle eşi benzeri olmayan bir havuz alanı içerisine etrafının tel örgülerle çevrilmiş olmasına rağmen girip beslendiğini görüyoruz. O yüzden acilen buranın bu tür manzaralara izin vermeyecek şekilde korunması, önlemlerin alınmasını istiyoruz. Burada, buraya gelecek yerli ve yabancı ziyaretçilere anıtın öneminden bahsedecek, tarihsel geçmişini anlatacak, anıttaki figürleri açıklayabilecek alan kılavuzları gibi bu açığı kapatacak da insanların istihdam edilmesinin çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Çünkü burayı duyup gelen herkes tarihçesini bilemeyebiliyor, bu anıtın hangi döneme ait olduğunu, üzerindeki figürlerin ne anlama geldiğini bilmiyorlar. Herkes bu konuda bilgi sahibi olmak istiyor. Bu açığı kapatacak, bu bölgenin korunmasını sağlayacak insanların eğitimlerinin yapılıp istihdam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu - KONYA