Haberler

(Özel Haber) Hayvanlardan Bulaşabilen Hastalıklara Dikkat

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ümit Gürbüz, hayvanlardan insanlara geçebilen bugüne kadar tespit edilmiş 200-220 civarında enfeksiyonun var olduğunu bildiklerini...

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, hayvanlardan insanlara geçebilen bugüne kadar tespit edilmiş 200-220 civarında enfeksiyonun var olduğunu bildiklerini söyledi.

Prof. Dr. Ümit Gürbüz, bunların bir kısmını bakteriyel, bir kısmını viral, bir kısmını da paraziter enfeksiyonların oluşturduğunu belirterek, "Enfeksiyonların yayılmasında bakteriyel enfeksiyonda tüberküloz hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. bruselloz enfeksiyon yine hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. Bunun dışında halk arasında şarbon olarak bilinen antraks yine hayvanlardan insanlara bulaşan önemli enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonların ortadan kaldırılması için veya insanlara bulaşmasının engellenmesi bakımından elbette ki bizlerin tedbir alması gerekiyor. Bu tedbirleri alırken, özellikle Kurban Bayramı'nda kesim sonrasında veya kesim öncesinde hayvanlardaki değişikleri dikkate alarak tedbirler alabiliriz. Örneğin hayvan eğer kesilmemiş ise kesme aşamasındaysak, düşkün olan, yere yatmış kalkamayan veya kalkmakta zorluk çeken, ağzından burnundan kan akan veya ağzından burnundan herhangi bir salya akan, şiddetli ishal olan hayvanlar, kulaklarını sık sık hareket ettiremeyen hayvanlara dikkatli yaklaşmak gerekiyor. Kesim sonrasında ise özellikle hayvanın akciğerinde, karaciğerinde, böbreğinde, dalağında tespit edebildiğimiz veya alışık olmadığımız görüntüler varsa ki, bunlar apse olarak, bunlar tümör olarak karşımıza çıkabilir, bunlara yaklaşırken dikkatli davranmak gerekir. Özellikle iç organlardaki parazitler ki bunların ara konakçılarını kedi ve köpekler oluşturmaktadır. Genellikle yaygın olarak bu tür iç organlar tespit edildiğinde bunları kedi veya köpeklere gelişi güzel verildiğini görüyoruz. Oysa ki bu aynı zamanda parazitin yayılmasına da bir zemin hazırlamış oluyor. Dolayısıyla bu tür tespit edilen organların asla ve asla kedi veya köpekler ile benzeri hayvanlara verilmemesi gerekir. Özelikle kesim esnasında derinin ve bağırsak sindirim sisteminin ete bulaşmasını mutlak suretle önlemek gerekir. Çünkü sindirim sistemi içerisinde çok sayıda bakteri bulunmaktadır ve bu bakteriler ete bulaştığı takdirde ette hem bozulmalar yaparken, hem de örneğin salmunella tipi bir besin zehirlenmesi ile de karşı karşıya bulunabiliriz" dedi.

"EVDE BESLENEN HAYVANLARIN AŞILAMA PROGRAMLARINA UYULMALI"

Evlerde beslenen hayvanlarla ilgili konuşan Prof. Dr. Gürbüz, "Özelikle kedi, köpek beslenmesinde; dışarıdan satın alınan etler bir noktada eğer uygun şekilde üretilmemişlerse, parazitlerin ara konakçısı, taşıyıcısı olduğunu asla unutmamak lazım. Bunun dışında viral enfeksiyon özellikle kuş veya kuş türü hayvanları evlerinde besleyenlerin viral enfeksiyonların bir kısmıyla karşılaşabileceklerini asla unutmamız gerekiyor. Dolayısıyla bu tür hayvanları evde besleyen insanların aşılama programlarına birebir uymaları sağlığımız açısından çocuklarımızın sağlığı açısından son derece önem arz ediyor.

Eğer siz uygun şartlarda beslemiyorsanız, eğer siz aşılama programlarını birebir uygulamıyorsanız veya hayvanlarda sistematik bir enfeksiyon belirtileri gözlediğiniz takdirde veteriner hekime müracaat etmiyorsanız evdeki bütün insanlar sağlık açısından risk taşımaktadır. Dolayısıyla burada asıl önemli olan hayvanların tedavi süreci değildir. Hayvanların koruyucu önlemlerle korunmasıdır. Bu hayvanlardan geçebilecek önemli hastalıklardan bir tanesi elbette ki kuduz hastalığı. Tabi kuduz hastalığının oluşumu, oluşum süreci çok farklı etkenlerle birlikte ortaya çıkar ama siz eğer hayvanınıza kuduz aşısı yaptırmıyorsanız ve zamansız köpeğinizi dışarıda gezdiriyorsanız, başka hayvanlarla temas halindeyse elbette ki bu kuduz virüsünü alma ihtimali her zaman olacaktır. ve kuduz da zoonoz hastalıklarından en önemlilerinden bir tanesini oluşturmaktadır. Dolayısıyla kedi ve köpek açısından tabii ki bu riski mutlaka dikkate almamız gerekiyor. Bir başka açıdan daha baktığımızda evlerde kuş, ördek gibi hayvanları besleyenlerin kuş gribi gibi riskli bir enfeksiyonla karşılaşma ihtimalleri vardır. Zaman zaman ortaya çıkabilen enfeksiyonlarla da karşı karşıya kalabilirler. Dolayısıyla bunu sadece evde kuş besleyenler şeklinde değil de, bahçelerinde kaz, ördek, tavuk, hindi besleyen insanlarımız için de çok rahatlıkla söyleyebiliriz diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
TBMM'de kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha: Savaş artık küresel

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha! Açık açık tehdit etti

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

title