(Özel Haber) Hayvan Yeminde Doğal Antibiyotik
Bilim adamlarının uyarısıyla gündeme gelen antibiyotik problemiyle ilgili çalışmalar kapsamında, Türkiye'de doğal antibiyotiklerin ilk olarak hayvan yemlerinde kullanıldığı belirtildi.
Bilim adamlarının uyarısıyla gündeme gelen antibiyotik problemiyle ilgili çalışmalar kapsamında, Türkiye'de doğal antibiyotiklerin ilk olarak hayvan yemlerinde kullanıldığı belirtildi.
Balıkesir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gülendam Tümen, doğal antibiyotik görevi gören hayvan yemlerinin kullanımı ile ilgili bilgi vererek, "Antibiyotiklerin hayvan yemlerine ilave edilmesi, antibiyotiklerin etle insanlara geçmesine yol açıyor. Hayvan yemlerinde kullanılan sentetik antibiyotiklerin yerine alternatif, doğal antibiyotik arayışıyla çalışmalar yapan Türk bilim adamları, yemlerde doğal antibiyotik olarak kullanılabilecek hayvan yemleri üretti ve kullanmaya başladı. Balıkesir Üniversitesi'nde Türk kaşif Faruk Durukan'ın da ciddi katkılarıyla yürütülen çalışmalar tamamlandı. Balıkesir, hayvancılık ve özellikle beyaz et üretiminde Türkiye'de söz sahibi iller arasındadır" dedi.
Doğal antibiyotik çalışmasını yürüten ekip üyeleri Prof. Dr. Gülendam Tümen, mikrobiyolog Doç. Dr. Tülin Aşkun ve Faruk Durukan, dünyanın şiddetle önemsediği sentetik antibiyotiklerin etkilerinin çok zayıfladığı bir durumda insanların ve hayvanların doğal antibiyotiklere yönelmesi gerektiğini söyleyerek, işe hayvan yemlerinden başladıklarını ifade etti.
Akademisyenler, doğal antibiyotik üretiminde en etkin ham maddenin zeytin ve türevlerinden elde edildiğini belirtirken, konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Tülin Aşkun ise, "Dünya Sağlık Örgütü antibiyotiklerin yaklaşık yarısının gereksiz yere kullanıldığını bildirmektedir. Uzun süre antibiyotik kullanımında patojen mikroorganizmalar direnç kazanmakta ve antibiyotiklerin etkilerini azaltmaktadır. Antibiyotiğe karşı direnç kazanan bakterilerin artık bu antibiyotik (veya antibiyotikler) tarafından öldürülmesi ya da üremesinin durdurulması mümkün olamamaktadır. Böylece patojen mikroorganizmalar direnç kazanmakta, antibiyotikler etkisiz hale gelmektedirler. Dirençli bakterilerin artmasından, toplumda ve hastanelerde daha çok insanın enfekte olması, tedavi edilememesi ve hatta ölümler olmasından korkulmaktadır. Avrupa Birliği yemlerde antibiyotik kullanımını 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yasaklamıştır. Ülkemizde de karma yemlere ilave edilen büyümeyi artırıcı maddelerden her türlü hormon ve hormon benzeri maddeler ile antibiyotiklerin kullanımı yasaklanmıştır" diye konuştu.
Edremit'te bitki özü üretim tesisleri olan Faruk Durukan da Balıkesir bölgesinde doğal antibiyotik içeren hayvan yemlerini kullanımına başladıklarını söyledi. - BALIKESİR