(Özel Haber) Engelli Haftasında Engelli Seçmen Sorunu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof.Dr.Birgül Ayman Güler, Türkiye'de nüfusun yüzde 10'unu oluşturan engellilerden oy kullanma hakkına sahip kaç engelli olduğu, seçmen listeleri oluşturulurken hangi...
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof.Dr. Birgül Ayman Güler, Türkiye'de nüfusun yüzde 10'unu oluşturan engellilerden oy kullanma hakkına sahip kaç engelli olduğu, seçmen listeleri oluşturulurken hangi hazırlıkların yapıldığı, engellilerin oy kullanma mekanlarında oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için hangi önlemlerin alındığı şeklinde soruları içeren bir soru önergesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) verdi.
İzmir Milletvekili Güler, Engelliler Haftası'nda verdiği soru önergesinde; bir önceki seçimde Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) engelli seçmenlerin muhtarlık bölgesi askı listesinde görülmesi ve oylarını rahatlıkla kullanabilmesini içeren 158 sayılı bir genelgeyi 2011'de çıkarmasına karşın gereğinin yapılmadığını ve çok sayıda engelli seçmenin bu nedenle oy kullanamadığını belirtti.
GENELGE VE DÜZENLEMELER VAR, UYGULAMA YOK
Birgül Ayman Güler, genelgenin dışında, bir önceki seçimler öncesi Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın da Özürlüler İdaresi web sitesinde YSK Başkanlığı'na özürlü veri tabanının bildirildiğini, özürlülerin daha rahat oy kullanması için alanlar oluşturulacağına dair resmi bir açıklama yaptığını da vurguladı. CHP PM Üyesi Güler, seçim öncesi Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın özürlüler idaresi web sitesinde YSK başkanlığına özürlü veri tabanının bildirildiğini, özürlülerin daha rahat oy kullanabilmesi için alanlar oluşturulacağına dair açıklama yaptığını hatırlatarak şöyle konuştu: "Resmi açıklama. Dolayısıyla bu uygulamanın herkesi rahatlatacağı açık. Anayasa'nın 61. Maddesi, BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nin 29.'uncu maddesi, 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu'nun 4'üncü maddesi, ayrımcılık önlenmelidir şeklinde hükümler içeriyor. Bu çerçevede bir genelge de çıkarılıyor. Ne var ki hem hizmette eksiklik var hem de denetimde eksiklik var."
ENGELLİ SEÇMENLERİN OY KULLANMASINI SAĞLAMAK ATLA DEVE DEĞİL
CHP İzmir Milletvekili Güler, sorunun açık olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Kararlar alınmış ama uygulama yok ortada. Bu hükümetin özelliği bu. Gerekli kararları alabiliyor, çok kolay karar alıyor ama gereğini yerine getirmiyor, arka taraf boş yani. Burada şunu sordum, kaç engelli seçmen var Türkiye'de. Bunlar ilçe ilçe bilinmeli, ilçelerde de sandık sandık bilinmeli ki eğer falanca okulda bir görme, bedensel engelli neyse engelli tipleri de bilinmeli, onlar yerleştirilirken en kolay biçimde tercihen birinci ve zemin kattaki sandıklara dağıtılması atla deve değil, çok zor bir iş de değil."
MART SEÇİMLERİNDE DURUMU CHP OLARAK DENETLEYECEĞİZ
Birgül Ayman Güler, önümüzdeki seçimlerde bir önceki seçimlerde yapılan düzenlemelerin hayata geçirilip geçirilmeyeceğini şahsen ve parti olarak birebir izleyeceklerini ve rapor hazırlayacaklarını açıkladı. Güler, kararlılığını, "Kararlı bir takipçisiyim. 30 Mart 2014'te de sandıklarda birebir engellilerin oy kullanma pratiğini Türkiye genelinde biz CHP olarak izleyeceğiz, denetleyeceğiz" şeklinde belirtti.
SEÇMEN LİSTESİNDEKİ Ö HARFİNİN GEREĞİ YERİNE GETİRİLSİN
CHP'li Vekil Birgül Ayman Güler, genelge ve düzenlemeler gereği sürecin koordinasyon içinde yürütülmesini ancak bugüne kadar bunun yarım yamalak yapıldığını savundu. Güler, tepkisini şu şekilde dile getirdi:
"İçişleri Bakanlığı adrese dayalı nüfus kayıt sistemini alır, sonra YSK bu sistemde seçmen bilgilerini çeker, YSK bunun kontrolünü yapar. İl ve ilçe bazında dağıtımını yapar bunun. Her yönüyle merkezi idarenin idari işlerinden biridir, çok özenle yapılması lazım. Ama hiç yapılmadı, yalap şalap gidiyor. Seçmen listesinde özürlü diye gösteriliyor ama niye gösteriliyor ki ' Ayrıca başkalarına gösterelim diye mi yazıyoruz oraya' Hayır. Onun bir gereği var. O listede Ö harfinin. O gereği yerine getirilmesi lazım demek ki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yani engellilerle ilgili temel bakanlık işini yapmıyor. Bakanlığın görevinde ihmal var. Engelli kişinin yurttaşlık görevini yerine getirmesi yani oyunu kullanabilmesini öncelikle bakanlığının iş edinmesi gerekiyor. Şimdiye kadar hiç bu konuyla ilgilendiğine tanık olmadık. İçişleri Bakanlığı nüfus kayıt sisteminde bu hassasiyeti göstermeyebilir. Denetimci olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın İçişleri Bakanlığı ile nüfus kayıt sistemiyle yakın ilişki içinde olmalı. Ama ne yazık ki bakanlıklar arasında eşgüdüm yok. Bakanlıklar arasında işbirliği de yok. Her bakanlık ayrı bir dükalık. Kendi görev alanlarında birbirleriyle ortak iş yapma yetenekleri yok."
ÖNERGEDE ŞU SORULARI YÖNELTTİ
CHP'li Birgül Ayman Güler, soru önergesinde şu soruları yöneltti: "Ülkemizde kayıtlı engelli seçmen sayısı kaçtır? Bunların illere göre dağılımı nedir? Son beş yılda yapılan seçimler ve halk oylamasında, engelli yurttaşların seçme hakkını kullanamamalarına ilişkin kaç şikayet başvurusu yapılmıştır? Bunlarla ilgili gerçekleştirilen iş ve işlemler nedir? Seçmen listelerini oluşturma hazırlıklarında, engelli seçmenler bir alt başlık konusu olarak ele alınmakta mıdır? Hangi kurumlar ne tür çalışmalar yapmakla görevlendirilmiştir? Engelli yurttaşların seçimlerde oy kullanabilmeleri ve oy merkezlerine - sandıklara erişebilmeleri konusunda geçmişte yaşanan aksaklıkların giderilmesi konusunda yapılan çalışmalar nelerdir? Bu sorunun ülke genelinde çözümü hangi merkezi kurumun planlama ve denetimi altındadır? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın, seçmen kütüklerinde engelli seçmenlerin engel özelliklerine göre ilçelere ve sandıklara dağılımı bakımından herhangi bir çalışması var mıdır? Bu yönde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Yüksek Seçim Kurulu arasında herhangi bir ortak çalışma var mıdır? İlçe Seçim Kurulları'nın, engelli seçmenlerin oy kullanmalarında karşılaşılabilecek engelleri gidermekle ilgili yükümlülükleri belirlenmiş midir? Belirlenmişse ilgili yönetmelik, genelge, talimat nedir?" - İZMİR