Haberler
Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Suriye'deki operasyon sonrası Fransızların 102 yıl önce hazırladığı harita yeniden gündem oldu

102 yıl sonra ortaya çıkan harita Orta Doğu'yu karıştıracak

Yenidoğan soruşturmasında 2. dalga operasyonu: 14 şüpheli daha gözaltına alındı

Türkiye'nin kilitlendiği soruşturmada yeni gözaltılar var

Sıkıyönetim ilanı Güney Kore'yi karıştırdı! Başkan Yoon'un yardımcıları istifa etti, sokaklar yangın yeri

Üst düzey isimlerin hepsi istifa etti, atılan sloganlar sokakları inletti

Ekmeklerini Mangal Kömürü Yaparak Kazanıyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat’ın Çayıralan ilçesine Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen aileler, meşe ağacı ormanından topladıkları odunları mangal kömürü haline getirerek ekmek paralarını kazanıyor.

Yozgat'ın Çayıralan ilçesine Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen aileler, meşe ağacı ormanından topladıkları odunları mangal kömürü haline getirerek ekmek paralarını kazanıyor.

Çayıralan ilçesindeki meşe ağacı ormanında her yıl yüzlerce ton mangal kömürü üretimi yapılıyor. Sağlık açısından sakıncası bulunmayan ve tamamen meşe ağacından yapılan mangal kömürleri, Mardin'den ve Gaziantep'ten gelen ailelerin geçim kaynağı oluyor. Her yıl Nisan ayında meşe ağacından mangal kömürü üreten aileler, Kasım ayına kadar kömür ocağında çalışmaya devam ediyor.

Yapımı uzun ve bir o kadar da zahmetli olan mangal kömürü için saman ve toprakla örtülü torluk adı verilen ocakta, meşe ağacını kömür haline getiren ailelerin ürettikleri mangal kömürü, Türkiye'nin birçok yerine ulaşıyor. Bin bir zahmetle üretimi yapılan mangal kömürünün kilosu bir lira 60 kuruştan tonu ise bin 600 Türk Lirasından satışa sunuluyor.

Mardin'den geldiklerini belirten işçi Vedat Öner, "Ekmeğimizi bu işten kazandığımız için buradayız. Kömür üretmek anlatılamayacak kadar zor bir iş, yaşamak gerek. Her şeye rağmen ekmeğimiz için Yozgat'ta kömür üretiyoruz" dedi.

Mangal kömürü üretmenin ustalık gerektiren bir iş olduğunu söyleyen Sedat Öner ise, "Biz çekirdekten yetiştiğimiz için bu işin içindeyiz. Dışarıdan bakıldığında bu iş çekilmez bir hal alıyor. Herkesin belli bir kazancı ve çalışma alanı var. Ateşin, tozun, toprağın içinde ekmeğimizi, rızkımızı böyle kazanıyoruz" şeklinde konuştu. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title