Haberler
Güney Kore'de parlamento sıkıyönetim kararını iptal etti

Sıkıyönetime karşı parlamentonun kararı ortalığı karıştıracak

Güney Kore'de askerler camları kırarak girdikleri binadan apar topar ayrılmak zorunda kaldı

Askerler camları kırarak girdikleri binadan apar topar ayrılmak zorunda kaldı

Esad isterse İran, Suriye'ye asker yığacak

Esad isterse Suriye'ye ordu yığacaklar

Çiğ köftecide genç kadını dakikalarca taciz etti

Genç kadına yaptığı rezillik, mide bulandırdı

Çiftçiler Mühendis Oluyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, 2015 yılında düzenlenecek sempozyumun Fransa’da gerçekleştirileceğini bildirerek, "Biz şuanda yol haritasını hazırlamaya başladık.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, 2015 yılında düzenlenecek sempozyumun Fransa'da gerçekleştirileceğini bildirerek, "Biz şuanda yol haritasını hazırlamaya başladık. Çiftçilikle uğraşan yatırımcı ve girişimcilerin tarafımızdan bakanlığımızla birlikte işbirliği ile yürüteceğimiz, meslek odamızın da katılacağı eğitim programıyla adeta birer mühendis donanımına kavuşturulması bütün dileğimiz" dedi.

Türkiye ile Fransa arasında ilk kez düzenlenen agroekoloji konulu "Agreenium Sempozyumu" sonucunda mühendis niteliğinde çiftçilerin yetiştirilmesi için ortak teknik eğitim programlarının oluşturulmasına karar verildi.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çolak, "Fransa ile uluslararası ilişkilerimiz çok ileri değil fakat Fransa'dan gelen talep üzerine bizde çok faydalı bulduk ve böyle bir çalıştayın hazırlanmasını Türkiye'de gerçekleştirilmesini üstlendik. Fransa'da tarımla ilgili 16 okulun biraraya gelerek kurdukları Agreenium isminde bir konsorsiyum var. Üniversiteler topluluğu var. Bunlar bakanlık birimlerini de içlerine almış durumdalar. Fransa'da çiftçi eğitimini ve çiftçinin mühendis haline getirilmesini, daha doğrusu çiftçiye bir mühendis vasfı kazandırmasını hedefleyen bir yapıdalar. Bununla ilgili ilk toplantıydı" diye konuştu.

"YAKLAŞIK 200 ADET TARIM UYGULAMASI ELE ALINARAK EĞİTİMLER VERİLMESİ KKARARA BAĞLANDI"

Toplantıda Türkiye'de ki durumun tespitinin yapıldığı bildiren Çolak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burada yapılan durum tespitiyle 15 uygulama grubu tespit edildi. Bu 15 uygulama grubu altında yaklaşık 200 adet tarım uygulaması ele alınarak eğitimler verilmesi karara bağlandı. Toprak işlemesinden tutun, hayvan genetik materyalinin seçimine ve yönetimine kadar, tarım makinelerinin seçimi ve yönetimine kadar birçok konu bu kapsama alanı içerisinde var. Yani tarımla uğraşan çiftçinin düzenli ve bütüncül bir tarım, sürdürülebilir bir tarım yapabilmesi için ekolojiye de saygılı. Çünkü çalıştayın konusu agroekolojiydi. Sürdürülebilir tarım dediğimiz zaman agroekolojiyi göz önüne almak zorundayız. Yani çevreye doğaya saygılı doğal kaynaklarımızı tüketmeden, çevremizi yok etmeden, tahribat yapmadan doğayla dost tarımsal faaliyet demektir. Bunun özellikle çiftçilere çok iyi anlatılması lazım. Sonrasında 2015 yılında bu sempozyum Fransa'da gerçekleştirilecek ve Fransa ayağında öyle tahmin ediyorum ki, biz şuanda yol haritasını hazırlamaya başladık. Fransa Büyükelçiliği ile Agreeniumun yöneticileriyle her türlü bağlantılarımızı yaptık. Görüşerek yol haritamızı belirleyeceğiz ve yaptıklarımızı, atmamız gereken adımları Fransa'da tartışacağız. Sonrasında daha yaygın bir şekilde büyük bir projeyle bunu hayata geçireceğiz. Bu çiftçinin mühendis çiftçiler haline getirilmesi aslında bizim uzun yıllar önce ortaya koyduğumuz bir idealdir. Bu idealimize Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız da katılmaktadır. Özellikle buradaki mezunlarımızın birer girişimci olarak mezun verilmesi, çiftçilikle uğraşan yatırımcı ve girişimcilerin tarafımızdan bakanlığımızla birlikte işbirliği ile yürüteceğimiz, meslek odamızın da katılacağı eğitim programıyla adeta birer mühendis donanımına kavuşturulması bütün dileğimiz. Böylece Türk tarımının biz gelecekte sürdürülebilir tarım agro-ekolojik tarım anlamında çok önemli adımlar atacağına inanıyoruz. Fransa olan işbirliğine de çok önem veriyoruz, çok anlamlı buluyoruz. Bu eğitimlerin sonunda, çalıştayların sonunda aslında ortaya şu çıkacak. Burada çiftçi eğitimlerini bir anda çalıştaylarla gerçekleştirmiyoruz. Sadece bu eğitimlerde nasıl bir rota ve nasıl bir kompozisyon oluşacağını ortaya koyuyoruz. Daha sonra düzenlenecek projelerle çiftçi eğitimlerine başlanacak. Bu Agreenium Konsorsiyumuna muhtemelen Türkiye'den gelişmiş üniversiteler de katılacak."

ÇİFTÇİLERE ORTAK KOLEKTİF SERTİFİKA VERİLECEK

Geçmişte Ankara Ziraat Fakültesi olarak hayvancılık eğitimleri, bitkisel üretimle ilgili eğitimler yaptıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını kaydeden Çolak, "Şuanda Çalışma Bakanlığına sunulmuş ve sunmamızın ardından 1 yıl geçmiş olan bir projemiz var. Eğer bu gerçekleşirse bizim Haymana'daki araştırma uygulama çiftçiliğimizi bir çiftçi eğitim merkezi olarak yapılandıracağız. Bununla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Agreenium Konsorsiyumuna bizde üye olduğumuzda karşılıklı olarak hem Fransa'daki, Avrupa'daki tarım ve Türkiye'deki tarım konusunda çok başarılı eğitimler sertifika eğitimleri ve sertifikalarında bu Konsorsiyumun ortak sertifikası olması söz konusu. YÖK'ün tanıdığı, bakanlığımızın tanıdığı, üniversitelerin tanıdığı bir ortak kolektif sertifika olması düşüncesindeyiz. Daha bunların çerçeveleri çok netleşmedi bizim açımızdan ama Agreenium bunu yıllardır yaptığı için onlarda bu konu biraz daha hazır. Onların deneyimlerinden de yararlanmak istiyoruz. Çiftçi eğitimi konusunda Türk üniversiteleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız engin deneyimlere sahip. Bu konuda uygulamadan gelen çok sayıda bilgi birikimi var" ifadelerini kullandı.

Agro ekolojiyle ilgili ayrıca Çolak, "Kamuoyunda özellikle tarım ilacı ve hormon kullanımı çok ciddi anlamda tartışılan konular oldu. Güvenilir gıdaya erişmek, insanımızın en önemli sorunu halinde. Bunu çözebilmenin tek bir yolu var. Tüm Türkiye'de iyi tarım uygulamaları, organik tarım ve klasik tarımında iyileştirerek iyi tarım uygulamasına dönüştürülmesi böylece konvansiyonel, klasik tarımdan geleneksel tarımdan elde ettiğimiz miktardaki ürünü iyi tarım ve organik tarımda da elde edebilmek amacımız bu. Böylece hem doğayı tahrip etmeden, gereksiz tarım ilacını doğaya vermeden, olabildiği kadar organik formüllü tarım ilaçlarını kullanarak, gübreyi organik gübrelerden seçerek en iyi sürdürülebilir çevre ve çevremizin yaşamaya uygun güzel bir çevre olabilmesine uygun yöntemleri seçerek yapacağız. Buradaki bütün çabamız bu. Yani gelecek nesillerimize çok daha güvenilir gıdalarla nesilleri yetiştirmek onlarında güvenle yaşayabilecekleri bir çevreyi onlara miras olarak bırakma" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title